Anchete jurnalistice

Descinderi pentru 7 mc de lemn confiscat, iar la Roșia se refuză controalele

Descinderi, rețineri și panică creată la Slimnic pentru confiscarea a 6mc de lemn.

Oare dacă ar avea loc un control amănunțit la Ocolul Silvic din comuna Rosia și nu numai, rezultatul ar fi altul?

Oare căte controale s-au efectuat corect la Sadu, Gura Rîului, Rîu Sadului, Orlat, Săliște, Roșia etc?

3 descinderi la Slimnic și Buia

În dimineața zilei de 17 ianuarie a.c., în continuarea cercetărilor derulate într-un dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunilor de tăiere ilegală de arbori, respectiv furt de material lemnos, polițiștii Serviciului de Ordine Publică – Biroul Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul I.P.J. Sibiu, împreună cu reprezentanți ai Gărzii Forestiere Sibiu, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, au efectuat 3 percheziții domiciliare pe raza localităților Slimnic și Buia și au pus în aplicare 5 mandate de aducere.

Un bărbat a fost reținut.

26 mc echivalentul unei racoanțe – Oare câte racoanțe necontrolate trec prin județul Sibiu?

Din cercetări a reieșit faptul că, în perioada august – octombrie 2022, un bărbat în vârstă de 30 de ani, din Slimnic, s-ar fi deplasat în repetate rânduri în fondul forestier din zona localității de domiciliu, de unde ar fi tăiat ilegal și ar fi sustras material lemnos, în cantitate de 26,04 mc, pe care l-ar fi comercializat ulterior unor consăteni.

Valoarea prejudiciului creat în urma săvârșirii faptelor se ridică la suma de 11.321 de lei, fără TVA.

Descinderi cu mascați – reținut 24 de ore

Ca urmare a administrării probatoriului în cauză, polițiștii au luat măsura reținerii bărbatului în vârstă de 30 de ani pentru 24 de ore. Acesta va fi prezentat unității de parchet competente în vederea aplicării unei măsuri preventive.

Cu ocazia perchezițiilor efectuate au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor 6 motoferăstraie, precum și cantitatea de 6,95 mc material lemnos, lemn de foc.

Alt caz ,,demn” de oamenii legii sibieni

De asemenea, în urma uneia dintre percheziții, desfășurată la domiciliul unui bărbat în vârstă de 56 de ani, din localitatea Buia, polițiștii au depistat cantitatea de 8,46 mc de cherestea, pentru care bărbatul nu a putut prezenta documente justificative cu privire la proveniență.

Astfel, persoana în cauză a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 4.000 de lei, materialul lemnos fiind confiscat și predat reprezentanților ocolului silvic competent în zonă.

Cercetările sunt continuate la nivelul Serviciului de Ordine Publică din cadrul I.P.J. Sibiu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu.

Oare din aceste acțiuni, câte contestații sunt câștigate de contravenient?

Acțiunea polițiștilor specializați în prevenirea și combaterea delictelor silvice a fost sprijinită de polițiști din cadrul Secției Nr. 1 Poliție Rurală Șelimbăr, de polițiști din cadrul Serviciului Criminalistic, precum și de luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul I.P.J. Sibiu.

Oare care a fost suma alocată pentru o astfel de acțiune unde s-au confiscat 6 mc de lemn și 6 drujbe?

Sperăm ca oamenii legii să acționeze și în ocoalele silvice, nu doar la amărâții care își duc traiul de pe o zi pe alta.

De reținut faptul că la Roșia se refuză categoric controalele, iar pe Valea Lotrioarei după ce a fost ras un munte având un prejudiciu de peste 2 milioane de Euro, nimeni nu se face vinovat.

Video:

Pentru cei ce ignoră adevăratele probleme ale județului

Lemne vândute la 21 de lei mc3 șmecherilor de la Orlat

 

Percheziția de la Bax Trans întreruptă de un TELEFON?

Gura Riului paradisul hoților lemne

Primarul din Gura Riului deține controlul lemnelor din zonă?

 

NU UITA!

Esti martorul unui eveniment sau ai informaţii care ar putea deveni o ştire?

Trimite-ne un mesaj la numărul 0742.566.653, WhatsApp, Signal sau Telegram

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL