Anchete jurnalistice

Ziua Constitutiei României – Mesajul lui Klaus Iohannis

În existența oricărui stat, adoptarea unei noi Constitutii marchează schimbările profunde care s-au produs la nivelul societății.

Pentru România, un astfel de moment major l-a reprezentat aprobarea prin referendum, pe 8 decembrie 1991, a Legii fundamentale, prin voința liber exprimată a cetățenilor, etapă care a constituit ruptura definitivă de regimul comunist.

Legea fundamentală din 1991 – De la Comunism la Democrație

Legea fundamentală din 1991 a formalizat trecerea, după aproape 50 de ani de guvernare socialist-comunistă, la un regim democratic de tip occidental.

Adoptarea Constitutiei a însemnat renașterea democrației naționale, trasarea limitelor puterii politice și consacrarea drepturilor și libertăților cetățenilor.

Într-un regim democratic, Legea fundamentală reprezintă un act de identitate națională și acționează atât ca un scut împotriva autoritarismului, cât și ca un catalizator al aspirațiilor unui popor.

Constitutia se adresează, în egală măsură, cetățenilor săi, autorităților și instituțiilor statului.

Legea fundamentală a marcat o perioadă de tranziție, prin ruperea de trecutul comunist și prin fixarea unui punct de echilibru în momentele de cumpănă.

Valorile protejate de Constitutia României implică, în același timp, și o imensă responsabilitate, una colectivă, care aparține instituțiilor, societății civile, dar și una individuală, a fiecărui cetățean. Aspirațiile societății noastre capătă substanță pe măsură ce aceste valori sunt interiorizate, iar democrația este înțeleasă și trăită de noi toți, în fiecare zi.

NU UITA!

Esti martorul unui eveniment sau ai informaţii care ar putea deveni o ştire?

Trimite-ne un mesaj la numărul 0742.566.653, WhatsApp, Signal sau Telegram

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Reclame: https://ziuaonline.com/reclame/

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

Cititi si: DN 7 transformat în ,,ULIȚĂ” 

Decrete semnate de presedintele romaniei klaus iohannis 92

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE

SURSA FOTO: occidentul-romanesc.com