ACȚIUNI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU SIGURANȚA TRANSPORTURILOR
Pentru siguranța turiștilor și călătorilor, în contextul sărbătorilor ,,Adormirea Maicii Domnului” și ,,Zilei Marinei Române”, polițiștii de la transporturi au verificat firmele de agrement de pe litoral, activitatea de taximetrie din jurul aeroporturilor și au fost prezenți în stațiile și triajele de cale ferată.
În domeniul transporturilor navale, pentru creșterea siguranței navigației civile și a activităților de agrement nautic, polițiștii alături de inspectori ai Autorității Navale Române au desfășurat 117 acțiuni și controale pe fluviul Dunărea și pe lacurile interioare navigabile Snagov și Izvorul Muntelui – Bicaz.
Pe parcursul activităților, au fost verificate 59 de persoane fizice și juridice autorizate, asociații familiale autorizate să desfășoare activități de agrement nautic și 196 de nave (ambarcațiuni de agrement, skijet, nave pentru transport persoane, nave comerciale și ambarcațiuni de pescuit).
În urma verificărilor au fost constatate 21 de infracțiuni, 10 dintre acestea la Legea 191/2003 privind transportul naval, 7 prevăzute de O.U.G. nr.23/2008 privind pescuitul și acvacultura, 3 incriminate de Codul Penal și una prevăzută de Legea nr.86/2006 privind Codul vamal al României.
În cadrul activității de urmărire penală sunt cercetate 13 de persoane, toate depistate în flagrant delict.
De asemenea, pentru neregulile constatate, au fost aplicate 47 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 32.700 de lei.
Totodată, au fost indisponibilizate 2 ambarcațiuni, 2 motoare de ambarcațiuni, un skijet, 3.000 de țigarete fără timbru fiscal românesc și 17 unelte de pescuit interzise.
Pentru prevenirea incidentelor navale prin utilizarea ambarcațiunilor de agrement și a motovehiculelor nautice la Marea Neagră, în perioada 13 – 14 august 2020 polițiștii Direcției de Poliție Transporturi, cu sprijinul polițiștilor de frontieră au verificat societățile comerciale din stațiunile Mamaia și Năvodari care au ca obiect de activitate agrementul nautic.
Tuturor administratorilor și angajaților identificați la punctele de lucru ale societăților comerciale menționate anterior li s-a comunicat că este interzisă închirierea motovehiculelor nautice persoanelor ce nu dețin certificat internațional de ambarcațiune de agrement clasa C.
Toate societățile comerciale verificate dețineau avizele necesare desfășurării activităților de agrement eliberate de Poliția de Frontieră și Oficiile de Căpitănie, iar motovehiculele nautice și celelalte obiecte pneumatice destinate agrementului (banana, canapea gonflabilă tractabilă, bărci pneumatice) trecute în aceste avize au fost identificate faptic. Nu au existat cazuri în care societățile comerciale să folosească alte motovehicule nautice decât cele precizate în avize.
Culoarele de intrare/ieșire în/din zona în care se executau activități de agrement nautic erau balizate conform legislației în vigoare. În cazul a două societăți comerciale, din cauza valurilor puternice, balizajul fusese rupt, punându-li-se în vedere să remedieze problema în cel mai scurt timp.
Toate societățile comerciale dețineau case de marcat la punctele de lucru, iar în urma verificărilor efectuate nu au rezultat diferențe privind sumele încasate, pentru activitățile nautice fiind eliberate bonuri fiscale.
În domeniul transporturilor feroviare, polițiștii de la transporturi au depistat 8 minori lipsiți de supraveghere, 8 persoane cu probleme medicale și 15 persoane care apelau la mila publicului.
Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 440 de sancțiuni contravenționale la Legea 61/1991 privind ordinea și liniștea publică și HG 203/1994 pentru stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele privind transporturile pe căile ferate române, valoarea totală a sancțiunilor contravențiilor aplicate fiind de 143.555 de lei.
De asemenea, polițiștii au acționat în 490 de stații și triaje și au patrulat în 639 de trenuri.
În domeniul transporturilor aeriene, în perioada 16 – 17 august 2020, Direcția de Poliție Transporturi a organizat o acțiune pentru verificarea legalității transportului în regim de taxi și închiriere.
Pe parcursul activității, desfășurate alături jandarmi și specialiști ai Registrului Auto Român, au fost verificate inclusiv starea tehnică a autovehiculelor taxi și funcționarea corectă a aparatelor de taxat.
Au fost verificate 263 de autovehicule și 305 persoane, fiind aplicate 95 de sancţiuni contravenționale, în valoare de 24.010 lei.
Din totalul sancțiunilor, 25 au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor Legii 38/2003 privind transportul de persoane în regim de taxi şi în regim de închiriere, 55 pentru încălcarea normelor privind circulația pe drumurile publice, restul fiind la alte acte normative.
Pentru defecțiuni tehnice sau dotări suplimentare nepermise de lege, au fost retrase 7 certificate de înmatriculare. Totodată, a fost reținut un permis de conducere.
Acțiunile s-au derulat pe parcursul a două ore, în funcție de traficul de pasageri din fiecare aeroport.
Acțiunile pentru siguranța călătorilor vor continua și în perioada următoare.
ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!
Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:
Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/
Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/
ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!