Comunitatea Românească de Centre de Inovare Digitală
Reprezentanții Centrelor de Inovare Digitală din România (Digital Innovation Hubs) și autoritățile regionale și naționale s-au întâlnit pentru prima dată săptămâna trecută pentru a pune bazele unei comunități unite, pentru a-și face cunoscută activitatea la nivel național și internațional, dar și pentru a evidenția importanța digitalizării companiilor și administrației publice din România.
Astfel, România este printre primele state care face pași importanți pentru selectarea acestor centre de inovare digitală care vor juca un rol extrem de important în programul Europa Digitală, care urmează să fie implementat în perioada 2021-2027.
„Cred că noi suntem printre primii care deschidem pentru România un capitol național al prezenței noastre pe această platformă (DIHNET.EU). (…) Cu mare bucurie constat că de data aceasta România este printre primele state care face și la nivel național pași înspre selectarea acestor centre de inovare digitală care ulterior se vor putea conecta la nivel european.”, a spus în deschiderea evenimentului, coordonatorul Transilvania Digital Innovation Hub, Bianca Muntean.
Deși centrele de inovare digitală (DIH-urile) sunt structuri noi pentru Europa de Est, Comisia Europeană și guvernele statelor membre UE se bazează pe acestea pentru a contribui la transformarea digitală a administrației publice dar și a IMM-urilor non IT. Dat fiind faptul că România se situează pe locul 26 din cele 28 de state membre ale UE în cadrul Indicelui economiei și societății digitale pentru 2020 ( DESI)., aceste centre de inovare digitală sunt extrem de importante pentru dezvoltarea digitală a României, fiind nominalizate în raportul mai sus menționat.
„După cum poate știți am anunțat deja de acum câteva luni că vom fi cei responsabili de coordonarea acestui program (Digital Europe). O să organizăm la finalul acestei luni Info Day-ul pe care cu toții îl așteptăm, lucrăm de asemenea, la criteriile de selecție a DIH-urilor la nivelul României.
Cred că este destul de important că ați reușit să organizați comunitatea la nivel național. (…) Am reușit să întărim dialogul cu Comisia Europeană și ne susțin în acest demers, de astfel toată lumea este conștientă de potențialul pe care DIH-urile vor trebui să le aibă. Personal cred că DIH-urile vor fi un pilon pentru transformarea digitală a mediului privat în principal, cred mult în importanța lor și participând la câteva conferințe de când am acest mandat al ADR am văzut interesul pe care îl arată comunitățile pentru a lua parte la acest proiect.”, a declarat Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României.
Transilvania Digital Innovation Hub coordonează spațiul dedicat Digital Innovation Hub-urilor din România, creat de DIHNET.EU. Acest spațiu încurajează colaborarea dintre hub-uri cu scopul de a facilita accesul IMM-urilor și al administrațiilor publice locale la tehnologiile digitale. La evenimentul de lansare al comunității au participat o parte din reprezentanții centrelor de inovare digitală din România care au răspuns invitației Transilvania Digital Innovation Hub și Transilvania IT Cluster de a se alătura acestei comunități, Cristian Otgon, din partea ADR Nord Vest, dar și Lucie Milcent, project manager FundingBox și Maurits Butter, TNO Olanda, care au prezentat platforma creată pentru comunitatea românească de centre de inovare digitală.
Înregistrarea evenimentului poate fi urmărit pe pagina de facebook Transilvania Digital Innovation HUB
https://www.facebook.com/TransilvaniaDIH/videos/551746342161997/
Despre Transilvania Digital Innovation Hub: Transilvania Digital Innovation Hub este o inițiativă demarată în 2017, coordonată de Transilvania IT Cluster și din care fac parte Clusterul Mobilier Transilvan, Clusterul AgroTransilvania, Clusterul de Industrii Creative din Transilvania și Clusterul de Energie din Transilvania. Transilvania DIH are un rol strategic la nivel regional de agregare a potențialului regional de inovare. Pe de altă parte, este un furnizor de competențe, know-how, programe de inovare, suport pentru start-up-uri și IMM-uri. Viziunea noastră este creșterea competitivității printr-un mix inovativ între tehnologii, abordare sistemică, modele operaționale, implicarea părților interesate și adaptare proactivă la trenduri europene și globale.
ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL
Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:
Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/
Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/
ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!