Ziarul care ține cu românul

Institutiile publice din Sibiu si copiii batuti de soarta

Functionarul public, M B, purtător de cuvânt la DGASPC Sibiu, ne-a mințit in legatura cu fata care a fugit din casa de tip Familial Speranta si Zambet!

Nu este o ipoteză, ci este o certitudine dovedită și documentată de către publicatia noastra.

Stirea initiala:

https://ziuaonline.com/investigatii/muntean-beatrice-purtatorul-de-cuvant-al-dgaspc-sibiu-induce-opinia-publica-in-eroare/
Stirea in care M.B. raspunde mintind opinia publica

Care este motivul pentru care nu s-a spus adevarul?

Întrebarea este de ce un funcționar public ar risca să fie sancționat conform ord.57/2019 (Codul Administrativ) art.492 din lit g ,, g) manifestări care aduc atingere prestigiului autorităţii sau instituţiei publice în care funcţionarul public îşi desfăşoară activitateaʾʾ?

Ce raspuns am aflat?

Răspunsul l-am aflat în urma unei investigații jurnalistice ale căror rezultate le împărtășim cu dumneavoastră, dragi cititori.

În data de 11.04.2021, colegii noștri de la Publicația Turnul Sfatului publicau un articol semnalând grave nereguli  la nivelul D.G.A.S.P.C. constatate de către Autoritatea Națională pentru Drepturile persoanelor cu Dizabilități Copii și Adulți(A.N.D.P.D.C.A), mai multe detalii pe www.turnulsfatului.ro

DGASPC Sibiu da vina pe bugetul prea mic

În articolul sus-menționat, DGASPC susținea că ,,majoritatea problemelor  pleacă de la un singur lucru, bugetul prea mic,în funcție cu nevoileʾʾ.

Să fie oare așa?

Ce susțineau în aprilie 2021 reprezentanții DGASPC Sibiu ?

Până acum aflasem de băieții deștepți din furnizarea de gaze sau electricitate, dar, in urma investigatilor jurnalistice pe care le-am desfasurat, am mai aflat cu stupoare că există și băieți deștepți în furnizarea de servicii sociale.

Daca faci afaceri cu Statul, esti ,,cineva”

Pentru a te califica în categoria acestora, trebuie neapărat să faci afaceri cu statul fără a respecta normele legale, cum ar fi anumite asociatii.

Exemplu clar ar fi Asociatia ,,Speranta si Zambet”

Un exemplu de băieți deștepți din serviciile sociale este Asociația Speranta si Zambet cu sediul social în Cisnădie , str. Șelimbărului care, conform  adresei ANAF  nr. 241850/10.11.2021 ,,Asociația Speranta si Zambet nu figurează cu puncte de lucru deschise pe raza județului Sibiu.

Conform site-ului ANAF, sectiunea contribuabili Asociația Speranta si Zambet, în perioada 2015-2018, avea doar 2 angajați, dar, ca prin magie, în 2019 a crescut la 10 angajați, ulterior, la 23 de angajati.

mai multe info: https://www.totalfirme.ro/asociatia-speranta-si-zambet-16570245

Putem vorbi de o performanță remarcabilă realizată prin dechiderea a trei case de tip familial, respectiv:

  • ,,Casa Pamipa” situata administrativ în comuna Șelimbăr, localitatea Șelimbăr , str Campului nr 28, licenta de functionare provizorie, nr. 1309, valabilă  de la data de 17.07.2020;
  • ,,Casa Jenny si Tabita” situata administrativ in comuna Selimbar, localitatea Selimbar, str. Campului nr 25, licenta de functionare provizorie nr.1310 din data de 17.07.2020;
  • ,,Casa Pamipa 2” situata administrativ Comuna Selimbar, str Pinului nr. 6, licenta de functionare provizorie nr. 1471 din 19.02.2021.
  •  

Case de tip familial, tati si mame pentru copii din Sibiu si nu numai

Aceste case de tip familial țin loc de mama și tată pentru copiii din sistemul de protecţie special. 

Putem vorbi despre o activitate nobilă în folosul comunității și care este guvernată de prevederi și obligații legale stricte, cu standard ce trebuie respectate, pe scurt, multă ,,hârțogăraie”, termen folosit de către președinții Asociației care, în anul 2018, făceau acest comentariu aflat pe pagina consiliului Județean la secțiunea asociații.

Acestia se plângeau de ,,prea multă hârțogăraieʾʾ atunci când erau doar doi angajați și doar 4 minori încredințați.

În prezent, asociația are încredințați un număr de 30 de minori în cele trei Case de tip familial Pamipa, Pamipa2 si Jenny si Tabita,conform adresei DGASPC Nr.67041/08.11.2021.

Teoretic cat si practic ar trebui să aibă minim 30 de angajați conform Ordinul Nr. 26/2019 din 3 ianuarie 2019 privind aprobarea standardelor minime de calitate pentru serviciile sociale de tip  familial destinate copiilor din sistemul de protecţie special care stabilește pentru un număr de 12 copii, este necesar  un număr   de 12 angajați.

Afacera merge struna pe meleagurile din Sibiu

Suntem convinsi că fiecare dintre dumneavoastră ar dori să afle secretul distinsei doamne administrator care a reușit în doi ani o creștere așa frumoasă.

Multe responsabilități, dar și multe beneficii, am putea spune.

Asociați Speranta si Zambet, primește lunar aproximativ un milliard de la Ajpis, mai mult a câștigat o licitație prin atribuire direct de la DGASPC, în valoare de 174.235 Euro.

 

Problema apare atunci când prevederile actuale nu sunt respectate, mai mult decât atât, funcționarii publici din instituțiile statului nu îndeplinesc  sau indeplinesc în mod defectuos prin încălcarea legii sau ca urmare a încălcării din culpă a îndatoririlor de serviciu.

Să vă explicăm la ce anume ne referim

Conform Codului de Procedură Fiscală și conform Codului Fiscal, Asociația Speranta si Zambet, care are în fiecare dintre cele trei case de tip familial, respectiv CTF Pamipa, CTF Pamipa 2 și CTF Jenny si Tabita, acestea funcționand pe raza comunei Șelimbăr si își desfășoara activitatea cu mai mult de 5 angajati, asocaiției revinindu-i obligația anunțării acestui fapt, organelor fiscal în drept.

Adică, în acele locații sunt deschise puncte de lucru, respectiv la adresele situate administrativ în comuna Șelimbăr, localitatea Șelimbăr pe strada Campului nr 25, str. Campului nr 28, si str. Pinului nr. 6.

Conform adresei ANAF  nr.241850/10.11.2021 ,,Asociația Speranta si Zambet nu figurează cu puncte de lucru deschise pe raza județului Sibiu.

Contraventie sau infractiune?

Acest fapt, conform legislației fiscale, poate fi contravenție sau infracțiune în raport de intenția autorului.

Confuzie intre str. Selimbar si comuna Selimbar?

Probabil, șeful  Asociației a făcut doar o confuzie între sediul Asociației din Cisnădie, str.Șelimbăr și localitatea Șelimbăr.

Comuna Șelimbăr unde are deschise cele trei puncte de lucru, si in care prestează  serviciile sociale de tip familial destinate copiilor din sistemul de protecţie special, adică, credem că au confundat comuna cu strada.

Cei de la Asociație nu pot fi învinuiți pentru această confuzie, se pare că au făcut-o și reprezentanții DGASPC, atunci când au încredințat prin atribuire directă, în baza unor norme proprii, contractual de achiziții CAN 1056332 Acord cadru pentru acordarea de servicii sociale de tip case de tip  familial în valoare de 174.235 Euro, servicii acordate pentru un numar de 9 beneficiari.

Conform SICAP, platforma de achiziții publice DGASPC, au menționat codul fiscal al Asociației și au scris direct Șelimbăr, confundând, sperăm, comuna cu strada.

Lucruri mai grave decat atat?

Dacă ar fi doar acest aspect, lucrurile nu ar fi așa grave.

Conform legislației achizițiilor publice, respective a Legii 98 /201, revine autorității contractante adică DGASPC să verifice dacă contractantul adică  Asociația îndeplinește toate condițiile legale.

Condițiile legale de funcționare ale unei case de tip familial sunt prevăzute î urmatoarele prevederi:

  • Pentru ca unei case de tip familial să-I fie încredințati copii care practic sunt despărțiți de părinți, sunt prevăzute anumite condiții și este necesară existența unor autorizații.
  • Pentru Asociația Speranta si Zambet nu au fost eliberate autorizația sanitar-veterinară, autorizația de securitate la incendiu, iar in C.F. surpriză, nu este înscrisă nicio construcție.
https://ziuaonline.com/prima-postare/casa-de-tip-familial-intr-o-locatie-care-nu-exista-copiii-dezinteresul-autoritatilor-sibiene/
https://ziuaonline.com/prima-postare/casa-de-tip-familial-intr-o-locatie-care-nu-exista-copiii-dezinteresul-autoritatilor-sibiene/

Conform normelor  ISU, imobilele peste 200 metri pătrați au nevoie de autorizație la incendiu.

https://ziuaonline.com/investigatii/amenda-5000-de-lei-la-casa-fantoma-din-selimbar/
https://ziuaonline.com/investigatii/amenda-5000-de-lei-la-casa-fantoma-din-selimbar/

Un principiu al  contractelor civile este cel al opozabilității față de terți,  adică, să producă efecte nu numai între cei doi care au încheiat contractual, cât și față de ceilalți.

Când ne referim la un contract de închiriere încheiat între o persoană fizică, proprietarul terenului (există un imobil construit se spune edificat, dar neînscris în C.F.) și o persoană juridică, forma încheierii contractului este obligatoriu autentică, adică încheiată, la notar.

Prima intrebare crestineasca din Sibiu

Câți dintre dumneavoastră ar reuși să închirieze un imobil unei firme fără ca acel imobil să fie înscris în C.F. și notarul public să autentifice actul?

Mai mult, să încheiați contracte cu furnizorii de gaz, apă, current electric, internet etc, fără să aveți locuința înscrisă în C.F.

Ce trebuie luat in calcul?

Obligația existenței contractului este prevăzută  și în Ordinul Nr. 26/2019 din 3 ianuarie 2019 privind aprobarea standardelor minime de calitate pentru serviciile sociale de tip  familial destinate copiilor din sistemul de protecţie special  care spune :

Art. 4.

(1) Furnizorii publici și privați de servicii sociale au obligația de a respecta în integralitate standardele minime de calitate atât în vederea primirii licenței de funcționare, cât și ulterior acordării acesteia, pentru întreaga perioadă de funcționare a serviciilor sociale.

(2) Indiferent de forma de organizare a serviciilor sociale licențiate, furnizorilor de servicii sociale publici și privați le revine obligația monitorizării respectării standardelor minime de calitate.

Art. 5.

(1) Verificarea respectării standardelor minime de calitate revine inspectorilor sociali, potrivit prevederilor Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale, cu modificările și completările ulterioare.

(2) Verificarea conformității și respectării normelor de igienă și sănătate publică, a normelor privind securitatea la incendiu, precum și a altor condiții/cerințe/norme pentru care au fost emise autorizații administrative prealabile de funcționare se realizează de personalul de specialitate desemnat de instituțiile care au emis autorizațiile de funcționare respective, după caz:

  • din domeniul sănătății publice, al pazei contra incendiilor, al sănătății și securității în muncă etc.

(3) În realizarea vizitelor de evaluare în teren, inspectorii sociali au în vedere ansamblul de condiții și criterii aferente fiecărui standard, fără a se limita la indicatorii prevăzuți în fișa de autoevaluare, iar în situația în care apreciază încălcări ale unor cerințe care, potrivit legii, intră în competența instituțiilor menționate la alin. (2), în funcție de gravitatea constatărilor procedează după cum urmează:

  • a) sesizează instituția/instituțiile responsabilă/responsabile;
  • b) recomandă neacordarea/suspendarea licenței de funcționare și sesizează instituția/instituțiile responsabilă/responsabile;
  • c) aplică prevederile art. 27 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 197/2012, cu modificările și completările ulterioare, și sesizează instituția/instituțiile responsabilă/responsabile.

Control efectuat de Avocatul Poporului

Avocatul Poporului a efectuat un control în anul 2017 la o casă de tip familial, au fost controlate  autorizatia sanitar veterinară, autorizatia de Securitate la incendiu, autorizatia sanitara de funcționare și valabilitatea acestora.

Conform paginii 3 a raportul pe care îl găsiți în link:

Rportul avocatului

A doua intrebare crestineasca din Sibiu

La următoarea întrebare justificată, de altfel, de ce autoritățile nu au făcut nimic, când ne referim la autorități, ne referim la DGASPAC Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, Ministerul  Muncii.

Raspunsurile au fost urmatoarele:

Rapuns ministerul Muncii

Raspunsul Consiliului Judetean Sibiu si DGASPC Sibiu

Din răspunsurile contradictorii la solicitările noastre, știind deja ce anume prevăd normele ce reglementează această activitate, vă rugăm să hotărâți dumneavoastră, dragi cititori, care ar putea fi motivele pentru care aceștia au formulat astfel de răspunsuri.

Controale doar de la birou la Sibiu?

 Ca  o culme a lipsei de logică și de bun simț  pentru acordarea acelor autorizări denumite, tehnic, licențe, conform în Ordinul Nr. 26/2019 din 3 ianuarie 2019 privind aprobarea standardelor minime de calitate pentru serviciile sociale de tip familial destinate copiilor din sistemul de protecţie special, inspectorii sociali din cadrul AJPIS trebuiau să efectueze, în vederea licențierii(autorizării), vizite în teren.

Vizitele pe teren sunt optionale la Sibiu?

Vizitele aveau scopul de a verifica existența autorizațiilor de Securitate la incendiu, a autorizatiei sanitară de funcționare  și  a autorizatiei sanitar veterinară  precum și a condițiilor existente în teren , aceștia de la data acordării licenței, respectiv, din iulie 2020 până în present nu au făcut asta.

Atât noi,cât și dumneavoastră, cititorii noștri, ne punem în mod logic întrebarea care ar fi motivul real?

Covid-ul o scuza?

Motivul invocat de către DGASPC Sibiu, Consiliul Județean Sibiu și Ministerul Muncii ar fi  Legea  nr. 55 din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, mai precis a art 4 alin5:

,,Valabilitatea documentelor eliberate de instituţiile şi autorităţile publice, precum şi de entităţile private autorizate conform legii se menţine pe toată perioada stării de alertă, precum şi pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări.”

Cititorii nostri trebuie informati corect unde se duc banii din Sibiu

Bunul simț și rațiunea domniilor voastre, dragi cititori, se revolta citind aceste motive, legea intrând în vigoare la data de 15 mai 2020, iar aceste Case de Tip Familial obținând licențe provizorii de funcționare în iulie 2020.

Nu exista nicio prevedere care să înlăture obligația vizitei pe teren a acestor Case de Tip Familial, cu ocazia licenței, autorizării.

AJPIS structura centrala a trasat sarcini clare!

Mai mult decât atât, AJPIS Structura centrală, a stabilit un plan de acțiune pe anul 2021 pentru toate AJPIS din țară, inclusiv, cel din Sibiu, pentru a verifica pe teren ce se întâmplă.

Trebuia cel putin verificarea si respectarea standardelor minime de calitate de către serviciile sociale destinate protecției copilului.

Plan control

Conform raportului de activitate pe trimestrul III 2020 și pe semestrul I 2020, AJPIS Sibiu a efectuat verificări, inclusiv, la case de tip familial vezi.

Raport de activitate sem III

A treia intrebare crestinesca din Sibiu

Se naște întrebarea legitimă și de bun simț pe care noi și dumneavoastră  o putem doar formula.

De ce această Asociație care nu indeplinea condițiile legale, beneficiază  în continuare de finanțare publică?

Asociatia Speranta si Zambet primeste 174.235 Euro, bani publici

Trebuie mentionat fapttul ca a fost atribuit un contract de achiziții publice prin care DGASPC Sibiu se plângea că nu are bani în martie, dar în aprilie 2021 a platit suma de 174 235 de euro pentru servicii sociale acordate unui număr de 9 minori?

Art.306 din Codul Penal stabilește

Folosirea ori prezentarea de documente sau date false, inexacte ori incomplete, pentru primirea aprobărilor sau garanţiilor necesare acordării finanţărilor obţinute sau garantate din fonduri publice, dacă are ca rezultat obţinerea pe nedrept a acestor fonduri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

La aceste întrebări ar trebui să ne răspundă organele centrale sau locale care au aceste atribuții.

Noi ne-am cam pierdut speranța în aflarea acestor răspunsuri.

De ce ați întreba?

Așteptăm opinia dumneavoastră, aceasta investigatie jurnalistica nu a fost lipsita de piedici și nu a fost ușoară.

Cititorii din Sibiu alaturi de Ziua Online pentru aflarea adevarului

Dumneavoastră, cititorii, ne-ați  ajutat în aflarea adevărului.

Asociatia Speranta si Zambet pretinde suma de 10.000 de Euro

Asociația ne-a dat în judecată și ne-a solicitat prin acțiunea formulată, plata sumei de 10.000 de euro pentru fiecare articol în care sunt menționați.

De aceea, ne cerem scuze pentru că acest articol este cuprinzător și plin de informații, mulțumindu-vă pentru răbdare, și, nu în ultimul rând pentru sprijin, atenție și semnalările dumneavoastră.

Date cu caracter personal ale minorilor ajunse in spatiul public

În ceea ce privește DGASPC Sibiu, care ar trebui să protejeze copiii, inclusiv pe cei încredințați Asociației Speranta si Zambet, au oferit din proprie initiativa, fără ca instanța judecatoreasca căreia i s-a adresat date cu caracter personal.

Acestia au depus la dosarul sus-menționat, fișe de evaluare psihologică ale copiilor  încredințați Asociației Spranta si Zambet.

Fisele conțin datele de identificare ale copiilor, cât și discuțiile purtate cu acești copii de către psihologii DGASPC.

Speranta copiilor a ramas in mainile organelor abilitate

Așteptăm ca organele abilitate să ia măsuri necesare în vederea asigurării unei protecții reale a acestor copii.

Potrivit CEDO, în cauza Avilkina și alții/Rusia497 care privește dezvăluirea în fața unui procuror a dosarului medical al unei fetițe în vârstă de doi ani, în urma solicitării acestuia de a fi informat cu privire la toate cazurile de refuzare a transfuziilor de sânge de către membri ai grupului religios Martorii lui Iehova.

Curtea a recunoscut

Curtea a recunoscut că interesul de anchetare a infracțiunilor poate prevala asupra intereselor unui pacient (și ale comunității în ansamblul ei) de protejare a confidențialității informațiilor medicale, constatând totuși că reclamanta nu era suspectă sau învinuită într-o cauză penală.

În plus, personalul medical în îngrijirea căruia se afla reclamanta ar fi putut solicita o autorizare judecătorească privind transfuzia de sânge dacă ar fi considerat că persoana vizată se află într-o situație care i-ar fi pus viața în pericol.

Dată fiind absența unei nevoi imperioase de natură socială care să justifice solicitarea de dezvăluire a informației medicale confidențiale privitoare la reclamantă, CEDO a constatat încălcarea articolului 8 din Convenție.

Vă mulțumim pentru răbdarea si sprijinul pe care ni l-ati acordat si așteptăm ne fiti aproape in continuare.

Interesul superior al copilului conteaza

Motivul pentru care ne-am asumat toate riscurile, a fost pentru interesul superior al copiilor.

Totodata, am dorit sa va aratam adevarul de pe teren, sperand ca pe viitor si tu sa te implici.

Contactati-ne cu incredere

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0742.566.653, WhatsApp, Signal sau Telegram

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *