Ziarul care ține cu românul

Video/Cronica unei tragedii previzibile – Pleci consilier militar și ajungi mercenar

Cronica unei tragedii previzibile – Pleci consilier militar și ajungi mercenar.

@ziuaonline

Ultimele convorbiri radio ale românilor uciși în Congo 📌Mesajele audio ale românilor care antrenează armata Republicii Democrate Congo (FARDC), atacați de mișcarea M23 care provine din Mișcarea Congresul Național pentru apărarea populației (CNDP) compusă din etnici Tutsi. 📌Mulți români care antrenează sunt sibieni #Congo #Ucisi #Soldati #Medias #Sibiu #AncheteJurnalistice #Presa #News

♬ sunet original – ZiuaOnline

Mai mulți români au fost selectați și trimiși în Republica Democratică Congo în calitate de consilieri militari de către sibianul Potra .

Nu cunoaștem ce fel de contracte au fost încheiate dar știm sigur că românașii au fost cam păcăliți devenind din consilieri militari – training – advisor – participanți direct în conflict, adică mercenari.

Din știrile prezentate de mass – media, rezultă că românașii s-au întors înapoi acasă cam pe cont propriu fiind lăsați de izbeliște de vestitul angajator Potra.

Afară vopsit gardul – înăuntru leopardul

Românii au fost cazați în Goma capitala provinciei Nord Kivu la hotelul Mbiza, care este situat aproape de Aeroportul Internațional Goma.

Un angajat al autorităților de imigrare din Congo de la aeroportul din Goma dă asigurări: când armata albă a sosit pe 22 decembrie , a ștampilat pașapoartele din România într-un Boeing 737 închiriat de compania aeriană română Hello Jets.”

Datele  de zbor furnizate de Flightradar24 se coroborează cu această afirmație.

Sursa:

1. https://osintteam.blog/meet-the-romanian-ex-legionnaire-turned-businessman-part-1-3a5fd1f28726

2. https://www.dw.com/en/are-white-mercenaries-fighting-in-the-drc-conflict/a-64407711

Românii angajați de Potra au avut statut de consilieri militari?

Diplomații occidentali  din Republica Democratică Congo RDC și-au exprimat teama cu privire la apariția mercenarilor „cu aspect est-european” în RDC Congo.

Au fost observați pe asfaltul Aeroportului Internațional Goma, aparent protejând pista de aterizare împotriva avansurilor luptătorilor aparținând mișcării 23 martie.

Consilierii Români  pe pista de aterizare din Goma.

Ce se întâmplă de fapt în Congo?

New York Times spunea în 17.12.2023 despre consilierii militari – pardon mercenarii domnului Potra:

,,Pe de o parte se află M23, Martie 2023 ,un grup rebel bine organizat, dar nemilos, despre care Statele Unite și Națiunile Unite spun că este susținut de Rwanda, vecinul estic al Congo-ului, care are o sutime din dimensiunea Congo-ului. (Rwanda neagă orice legătură.)

Din octombrie, M23 a ocupat drumurile principale către Goma, capitala regională, precum și vârfurile dealurilor cu vedere spre Saké, la 10 mile spre vest.

De cealaltă parte este armata Congo-ului,FARDC  ale cărei trupe sunt notoriu de prost disciplinate.

Chiar dacă luptele au avut loc în apropiere de Saké săptămâna trecută, soldații beți au străbătut străzile sale. Dar puterea lor este sporită de doi noi aliați.

Unul este Wazalendo, swahili pentru patrioți, o coaliție de miliții odinioară rivale pe care guvernul le-a împletit pentru a respinge M23, în ciuda reputației luptătorilor de fracționism și brutalitate.

Cea de-a doua este o forță de aproximativ 1.000 de mercenari români, mulți anteriori cu Legiunea Străină Franceză, dislocați în jurul Goma și Saké.

Dacă M23 încearcă să pună mâna pe oraș – așa cum a făcut o dată pe scurt, în 2012 – românii sunt acuzați să-l apere. „Sunt ultima linie de apărare”, a spus Romuald, un ofițer francez pensionar care consiliază armata congoleză, la un restaurant de pe malul lacului din Goma.

A cerut să-și omite numele de familie pentru a-și proteja securitatea.”

Sursa: https://www.nytimes.com/2023/12/17/world/africa/democratic-republic-of-congo-elections.html

Mercenar ii și legea

Mercenarul nu este încadrat în forţele militare ale părţii beligerante într-un mod care ar genera răspunderea acesteia pentru acţiunile sale.

Caracteristic pentru mercenari este faptul că nici un stat care a profitat de aceste servicii, nu se face responsabil pentru acţiunile acestora.

Mercenariatul este o practică veche, dar astăzi reprezintă o ameninţare la adresa stabilităţii internaţionale.

În perioada postbelică, mercenarii au găsit în Africa un teren propice pentru activităţile lor condamnabile, lista ţărilor africane care s-au confruntat cu acest flagel fiind prea lungă pentru a fi menţionată.

Adunarea Generală a ONU a adoptat mamulte rezoluţii care au condus în anul 1989 la elaborarea Convenţiei internaţionale împotriva recrutării, folosirii, finanţării şi instruirii de mercenari. Aceast act normativ internaţional defineşte infracţiunea de mercenariat, obligând statele să nu angajeze mercenari şi să colaboreze întru prevenirea infracţiunii respective, la judecare şi deţinerea celor condamnaţi . Există şi iniţiative regionale în vederea combaterii mercenariatului.

Un exemplu în acest sens ar fi Convenţia asupra mercenariatului în Africa din anul 1985.

Ce este un mercenar

Mercenar — este persoana care a fost racolată pe teritoriul statului căruia îi aparţine sau peste hotarele acestuia, pentru a participa în cadrul unui conflict armat.

Acesta nu este nici cetăţean, nici persoană care ar avea reşedinţa permanentă pe teritoriul statului în conflict, nu este înrolat legal în armata statului beligerant şi nu este trimis special al unui oarecare guvern nebeligerant pentru a îndeplini o misiune oficială cu caracter militar, făcând parte din forţele militare ale statului trimiţător.

Protocolul Adiţional I din 1977 defineşte noţiunea de mercenar în articolul 47:

„1. Un mercenar nu are dreptul la statutul de combatant sau de prizonier de război.

2. Prin termenul „mercenar“ se înţelege orice persoană:

a) care este special recrutată în ţară sau în străinătate pentru a lupta într-un conflict armat;

b) care, în fapt, ia parte directă la ostilităţi;

c) care ia parte la ostilităţi în special în vederea obţinerii unui avantaj personal şi căreia îi este efectiv promisă, de către o parte la conflict sau în numele ei, o remuneraţie superioară aceleia promise sau plătite combatanţilor având un grad şi o funcţie analogică în forţele armate ale acestei Părţi;

d) care nu este nici resortisant al unei părţi la conflict şi nici rezident al teritoriului controlat de o Parte la conflict;

e) care nu este membru al forţelor armate ale unei Părţi la conflict;

f) care nu a fost trimisă de un stat, altul decât o parte la conflict, în misiune oficială ca membru al forţelor armate ale statului respective.“

6. Această definiţie nu satisface absolut toate rigorile deoarece generează o sumedenie de interpretări în cazul procesului de realizare în practică a prevederilor.

https://www.dw.com/en/are-white-mercenaries-fighting-in-the-drc-conflict/a-64407711

Ce se cunoștea în Africa despre consilierii militari români

Africa Defence Forum   spunea despre românașii noștri :,,Obiectivul principal al FARDC este M23. Un articol din decembrie New York Times cita surse FARDC care au confirmat prezența a 1.000 de mercenari români care protejează capitala Kivuului de Nord, Goma, de când a fost înconjurată de luptătorii M23″

Cine este Africa Defence Forum  

Africa Defence Forum  este o revistă militară profesionistă publicată trimestrial de U.S. Africa Command pentru a oferi un forum internațional pentru profesioniștii din securitate africană.

ADF acoperă subiecte precum strategiile de combatere a terorismului, operațiunile de securitate și apărare, criminalitatea transnațională și toate celelalte probleme care afectează pacea, stabilitatea și buna guvernare pe continentul african

Sursa: https://adf-magazine.com/2024/01/wazalendo-add-to-eastern-drcs-complex-brew-of-combatants/

Ce face DIICOT în cazul româniilor din Congo ?

Ne întrebăm retoric, de ce D.I.I.C.O.T. nu istrumentează situația românilor păcăliți să lucreze în calitate de consilieri militari care au ajuns fără voia lor să fie transformați în mercenari, în mass media fiind informații despre faptul că cei care au dorit să se întoarcă din Congo au fost obligați să -și cumpere bilete de întoarcere și nu au fost plătiți pentru munca prestată.

Mulțumim colaboratorilor domnului Potra care prin vehemența lor ne-au stimulat curiozitatea.

Cu toate presiunile și amenințările primite nu ne lăsăm intimidați, iar dacă sunt cereri vom veni și cu episodul 2.

Precizăm că acești soldați români care au plecat de bună credință pentru un trai mai bun, sunt aceia care ne vor apăra în caz de conflict militar pe teritoriul României, adică ei vor fi în prima linie.

Văzând atâtea mesaje negative la adresa militarilor din Congo în mediul online, ne simțim responsabili să atragem atenția că trebuie să respectăm orice meserie, pe lângă faptul că sunt români de-ai noștri.

Pentru cititorii de limbă engleză, documentați-vă:

https://www.barrons.com/news/dr-congo-foreign-armies-militias-private-military-contractors

NU UITA!

Esti martorul unui eveniment sau ai informaţii care ar putea deveni o ştire?

Trimite-ne un mesaj la numărul 0742.566.653, WhatsApp, Signal sau Telegram

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Reclame: https://ziuaonline.com/reclame/

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE

Sursa foto:  profil public Fcaebook Velcherean Razvan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *