Primăria Sibiu efectuează o nouă acțiune de dezinsecție împotriva țânțarilor
Firma contractată de Primăria Municipiului Sibiu pentru serviciile de dezinsecție va efectua o nouă acțiune împotriva țânțarilor în perioada 9 – 15 iulie, cu condiția ca vremea să permită împrăștierea substanțelor active.
Aceasta este a doua campanie împotriva țânțarilor organizată în acest an pentru a reduce populația de insecte. Vor fi pulverizate substanțe active în spațiile verzi aparținând domeniului public: în parcuri, scuaruri și în zonele verzi din cartiere. Substanțele care vor fi utilizate respectă prevederile legale și nu prezintă pericol pentru populație, dar cetățenii sunt rugați să nu rămână în zona în care se pulverizează.
În cazul în care condițiile meteo vor fi nefavorabile, acțiunile se vor amâna.
O a treia acțiune pentru combaterea țânțarilor este planificată în 19-26 iulie, în funcție de condițiile meteo.
Serviciul Comunicare, Relații Externe și Marketing Primăria Municipiul Sibiu
Pentru cetățenii care consideră această operațiune inutilă și că se ,,aruncă” banii pe fereastră, ar fi bine să citească gravitatea acestor insecte.
Boli transmise de țânțari:
Malaria
Malaria se transmite prin mușcătura țânțarului anofel si afecteaza in special Africa sub-sahariana. Simptomele sunt resimțite după 830 de zile si includ:
- febra;
- frisoane;
- dureri articulare;
- vărsături;
- anemie;
- cefalee;
- astenie;
- parestezii, paralizii, convulsii (mai rar, în cazul pacienților cu sistemul imunitar foarte slăbit).
Există două tipuri de malarie: benigna si maligna. Tipul benign este mai bland si mai usor de tratat. Malaria maligna poate fi foarte grava, uneori fatala. Tratamentul se face in institutii de specialitate si este diferit pentru diferitele forme ale bolii. Declararea cazului si internarea sunt obligatorii.
Febra Galbenă
Febra galbena este o boala infectioasa provocata de un arbovirus, intalnita in regiunile tropicale ale Africii si regiunile nordice ale Americii de Sud. Boala este transmisa de tantarii din specia Aedes Aegypti. Virusul are o perioada de incubatie de 36 zile, dupa care infectia se manifesta prin febra mare si subita, congestionarea fetei, care devine buhaita, si prin dureri abdominale si musculare. Vaccinarea este cea mai eficienta modalitate de preventie; este obligatorie in zona endemica si protejeaza pe o durata de 10 ani.
Febra Dengue
Febra Dengue este o boala care se manifesta mai ales in zonele tropicale din America de Sud, Africa sub-sahariana, India si Asia de Sud-Est. Ea este provocata de un virus transmis de tantarii din specia Aedes. Dupa 12 zile de incubatie, boala se manifesta prin febra foarte mare, dureri la nivelul articulatiilor si pete rosiatice la nivelul pielii. Nu exista tratament specific impotriva acestei boli, iar mortalitatea se ridica la circa 50%.
Febra Wet Nile
Febra West Nile ne da motive de ingrijorare in aceasta perioada, datorita cazurilor aparute in Europa, in state precum Grecia, Rusia, Olanda, Portugalia sau Bulgaria. In prezent, in Romania sunt inregistrati 20 de pacienti infectati cu West Nile. In majoritatea cazurilor, infectia cu acest virus se manifesta prin simptome asemanatoare cu cele ale gripei (febra, dureri de cap, dureri articulare sau musculare, greata, varsaturi, refuzul alimentelor, stare de epuizare). Totusi, anumite tulpini West Nile sunt mult mai virulente, caz in care boala poate evolua pana la meningita, encefalita sau meningo-encefalita.
Encefalitele virale.
În România se întâlnesc encefalita West-Nile si encefalita Europei Centrale, ambele fiind transmise prin insecte. Boala debuteaza brusc, cu febra, alterarea starii generale, cefalee, varsaturi in jet. Persoanele care prezinta astfel de simptome trebuie sa se prezinte imediat la medic, deoarece boala afecteaza creierul si pot ramane cu sechele grave pentru tot restul vietii. La scurt timp dupa primele semne, se instaleaza sindromul encefalitic caracterizat prin:
- stare de confuzie;
- apatie;
- agitatie;
- delir;
- halucinatii.
Uneori pot aparea convulsii si pacientul intra in coma la aproximativ doua zile de la debut. Formele severe ale encefalitei pot duce la coma sau chiar la deces. Sansele pentru o recuperare completa scad daca apar simptome severe, cum ar fi convulsiile, sau daca tratamentul este intaziat.
Filarioza limfatică
Filarioza limfatică, numita si elefantiazis, este o afectiune cauzata de o gama de paraziti incluzand Wuchereria bancrofti, Brugia malayi, Brugia timori, toate transmise de tantari. Boala afecteaza 120 de milioane de persoane din toata lumea, 40 de milioane din acestea avand o forma grava. De multe ori simptomele nu apar pana dupa multi ani de la infectie. Cantitatea de paraziti din sange creste, cauzand acumulari de fluid in tesuturile inconjuratoare. Cele mai comune si vizibile semne ale bolii sunt edemul excesiv al membrelor inferioare, organe genitale si sani.
Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/
Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook!