Ziarul care ține cu românul

Acțiuni ale polițiștilor din județul Cluj- bărbat prins la volan băut

INFRACȚIUNE RUTIERĂ CONSTATATĂ DE POLIȚIȘTI

 

La data de 31 octombrie a.c., în jurul orei 17:00, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Dej, Biroul Rutier, au depistat un bărbat de 59 ani, din Dej, în timp ce conducea autovehiculul pe strada Baia Mare, din Dej, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice.

În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat o concentraţie de peste 0,90 mg/l alcool pur în aerul expirat. În baza celor constatate, conducătorului auto i-au fost recoltate mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, faptă prevăzută de Codul penal.

ACȚIUNI DE PREVENIRE

 

La data de 31 octombrie a.c., politiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii și cei din cadrul Serviciului Rutier au desfăşurat activități la Școala de Șoferi Alfa, grupul țintă fiind format din  persoane care au permisul de conducere suspendat, pentru diferite abateri pe linie rutieră.

S-au prezentat principalele cauze ale accidentelor rutiere care au avut loc pe raza județului Cluj, în primele 9 luni ale anului 2019, punându-se accentul pe respectarea regulilor de circulație și adoptarea unei conduite preventive în trafic.

La activitate au participat 82 de conducători auto.

 

ACȚIUNI CU EFECTIVE MĂRITE PE RAZA MUNICIPIULUI CLUJ-NAPOCA

 

În noaptea de 30/31.10.2019, polițiștii din cadrul Secției 5 Poliție, Compartimentul Sisteme de Securitate, au acționat împreună cu polițiștii de ordine publică pe raza de competenţă pentru verificarea respectării prevederilor legale privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor, protecția persoanelor, existența subsistemului de alarmare la efracție care să asigure sesizarea stărilor de pericol la adresa persoanelor și protejarea spațiilor cu valori. De asemenea, s-au efectuat verificări în ceea ce privește respectarea timpilor de reacție a agenților de intervenție, conform prevederilor Legii nr. 333/2003 și a H.G. 301 /2012.

În cadrul acțiunii, au fost controlate săli de jocuri și stații de alimentare cu carburanți din zona străzilor Fântânele, Mirăslău, G-ral Eremia Grigorescu, B-dul 1 Decembrie 1918, Alexandru Vlăhuță.

De asemenea, au fost acționate 5 butoane de panică și au fost testate reacțiile agenților de securitate, fiind desfășurate și activități de instruire a personalului unităților și a agenților de securitate în vederea respectării prevederilor Legii nr.333/2003 și a  H.G. 301 /2012.

De asemenea, la data de 31 octombrie a.c., a fost organizată o  acţiune punctuală la care au participat polițiști din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca, Formațiunile de Siguranță Publică și Patrulare, având ca scop prevenirea, descoperirea și combaterea  faptelor de natură contravențională și infracțională privind  respectarea ordinii și liniștii publice și a normelor de conviețuire socială.

Polițiștii  au acţionat în zona de competență a Secției 4 Poliție, cu precădere pe strada Negoiu, „La terenuri”, Bucegi, Primăverii. Au fost legitimate zeci de persoane  și controlate zeci de autovehicule.

Polițiștii vor continua acțiunile.

La data de 28 octombrie 2019, în Monitorul Oficial al României, a fost publicată Legea nr. 192 din 2019, pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice. Aceste modificări vor intra în vigoare în 90 de zile de la publicare.

 

Conducerea la sediul poliției – situații și garanții – din ianuarie 2020

Situații

 

Polițistul este îndreptățit să conducă o persoană la sediul poliției, atunci când:

  1. a) nu s-a putut stabili identitatea acesteia ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sunt veridice;
  2. b) din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanțelor ori a bunurilor aflate asupra sa, creează motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală;
  3. c) prin acțiunile sale periclitează viața, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publică;
  4. d) luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică.

 

Garanții

Polițistul are obligația de a raporta șefului său ierarhic despre conducerea persoanei la sediul poliției, în cel mai scurt timp posibil de la momentul sosirii la sediu.

Persoana este condusă la cea mai apropiată unitate de poliție la care se poate realiza identificarea sa, verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale.

Verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale față de persoana condusă la sediul poliției se realizează de îndată.

Polițistul are obligația de a permite persoanei să părăsească, de îndată, sediul poliției după finalizarea activităților sau a măsurile legale care se impun. Se interzice introducerea persoanei aflate în sediul poliției într-un centru de reținere și arestare preventivă. Aceste dispoziții nu se aplică în cazul în care s-a dispus reținerea ori arestarea preventivă.

Dacă în cadrul verificărilor se constată existența unor indicii cu privire la săvârșirea unei infracțiuni, se procedează conform normelor de procedură penală.

 

 

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!

Detectiv Sibiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *