Personal mai rezilient, beneficiari mai bine protejați – sesiuni de formare pentru specialiștii din cadrul DGASPC la nivel național

Autoritatea Naționalăpentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) lansează miercuri, 14 octombrie 2020, în parteneriat cu Asociația eLiberare și Ambasada Marii Britanii la București, Programul de Formare în domeniul traficului de persoane și al impactului traumei în asistența victimelor, cu specialiștii din cadrul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului, la nivel național.

Peste 300 de specialiști, care intervin direct în cazurile de trafic, din perspectiva serviciilor acordate victimelor minore vor beneficia de formare în aspecte cheie ce țin de identificare, referire și asistența acordată victimelor.

Elementele de bază ale cadrului legal în domeniu, tipologia victimelor și a traficanților, indicatorii diferitelor forme de exploatare, notificarea și referirea victimelor, îngrijirea centrată pe traumă, precum și o serie de studii de caz relevante, vor face obiectul sesiunilor de formare.

Cele 11 sesiuni de formare, pe regiuni, se vor derula în perioada octombrie – decembrie 2020, oferind participanților inclusiv instrumente intuitive de identificare a situațiilor de risc și de înțelegere a fenomenului traficului de persoane.

Acest Program de formare este parte integrantă a Planului de Acțiune al ANDPDCA Acțiune pentru Prevenirea Traficului de copii și adulți din sistemul de protecție „Creștem copii LIBERI”, având ca scop diminuarea riscurilor și vulnerabilităților din sistemul de protecție al copilului și al adulților cu dizabilități din România.

Planul de Acțiune cuprinde activități integrate, de la aspecte normative ce țin de crearea cadrului legal pentru serviciile sociale destinate victimelor minore ale traficului de persoane, la formarea și capacitarea personalului DGASPC-urilor și centrelor rezidențiale în domeniul prevenirii și identificării cazurilor de trafic și în asistență dedicată victimelor și până la crearea unui mecanism de identificare și notificare în timp real a suspiciunilor de trafic de persoane în centre, precum și crearea unei situații statistice reale și obiective a cazurilor de trafic de persoane din cadrul sistemului de protecție. Parteneriatul inter-instituțional (IGPR, ANITP) și cu societatea civilă reprezintă elementul cheie al Planului „Creștem Copii LIBERI”. Planul poate fi consultat aici: http://andpdca.gov.ro/w/planuri-si-actiuni/

Copiii din sistemul de protecție și adulții cu dizabilități necesită o grijă aparte atunci când vine vorba de riscul asociat traficului de persoane. Vulnerabilitățile lor cer o abordare integrată, care să facă posibilă comunicarea și colaborarea în timp real între toți actorii implicați, deopotrivă în prevenirea, dar și în combaterea acestui fenomen. Îmi doresc ca specialiștii să fie la un apel distanță de nevoile oricărui copil sau adult aflat în risc din sistemul de protecție„, declară Mădălina TURZA, președinte ANDPDCA.

Mă bucură foarte tare decizia autorităților române de a prelua inițiativa Ambasadei și a Asociației eLiberare și de a o face parte integrantă a Planului de Acțiune al ANDPDCA „Creștem copii LIBERI”. Nu pot decât să sper că și viitoarele granturi pe care le vom oferi societății civile vor avea un impact la fel de pozitiv, iar respectivele proiecte vor deveni un exemplu de bună practică nu doar pentru lupta împotriva traficului de persoane, ci și pentru întărirea cooperării dintre misiunile diplomatice și sectoarele publice și civile în acest domeniu.”, declară ambasadorul Marii Britanii în România, Andrew Noble.

 

„Din 2016 am început formările cu asistenți sociali, atât din mediul privat, cât și din instituțiile publice. Am văzut cum o perspectivă informată de impactul traumei schimbă abordarea profesioniștilor față de beneficiari și are ca rezultat o scădere a retraumatizării acestora. De asemenea, apreciem foarte mult oportunitatea de a veni în sprijinul personalului și cu informații legate de îngrijirea de sine și prevenirea burnout-ului, mai ales într-o perioadă solicitantă ca cea pe care o traversăm acum. Personal mai rezilient, pentru beneficiari mai bine protejați: un început spre transformarea de care sistemul are nevoie.”, declară Ioana Bauer, președintele Asociației eLiberare.

 

Persoană contact presă:

Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții

Maria Mădălina Turza

telefon: 021 313 36 33 / 021 315 36 30 / 021 310 07 89

email: [email protected]

Alexandra Bogdan

telefon: 0722566549

email: [email protected]

Ambasada Marii Britanii la București

Alina Toporas

telefon: 0726101306

email: [email protected]

Asociația eLiberare

Loredana Urzică-Mirea

telefon: 0757185781

email: [email protected]

 

Detectiv Sibiu

 

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *