Ziarul care ține cu românul

Salvați Copiii duce la Mediaș și Sibiu aparatură medicală esențială, pentru ca prematurii să supraviețuiască  

Sibiu, 28 mai 2019:

În  urma analizei situației și a datelor primite de la medici, Organizația Salvați Copiii a decis dotarea Secției de neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu cu un ventilator performant neonatal în valoare de 32.000 Euro.
De asemenea, un incubator performant și un sistem de resuscitare Neopuff în valoare totală de 21.800 Euro vor fi donate Spitalului Municipal Mediaș.

 

Încă o implicare a oeganizației Salvați copiii

Organizația Salvați Copiii România continuă astfel dotarea maternităților din țară cu aparatură medicală esențială unui act medical adecvat, care să salveze copiii  prematuri sau cu patologii severe.

În Maternitatea din Sibiu, în anul 2018 s-au nascut 3.165 copii, dintre care 331 au fost nașteri premature, 11,4% dintre copii au avut greutate mică la naștere (sub 2500 g).  În anul 2019 s-au înregistrat peste 1.100 de nașteri dintre acestea peste 150 fiind premature.

În centrele regionale de nivel III, unde sunt îngrijiți prematuri cu probleme deosebite dintr-un teritoriu mai vast decât în maternitățile județene de nivel II, rata prematurității este mult mai mare putând atinge chiar și 20%. Prematurii se nasc cu diferite grade de imaturitate în funcție de vârsta de gestație și această imaturitate poate da naștere unor multiple complicații, multe din acestea cu impact pe termen îndelungat. În principal este vorba de o imaturitate a funcționării tuturor aparatelor și sistemelor din organismul prematurului.

 

Conf. Dr. Livia Ognean, medic coordonator terapie intensivă neonatală la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu declară:

”La nivelul aparatului respirator imaturitatea afectează și structura plămânului și poate amenința chiar viața prematurului. Pentru noi ”a respira” pare ceva banal. Dar pentru prematuri a respira înseamnă a trăi. Aparatele de ventilație moderne, care permit asistarea respirației în diverse moduri, sunt salvatoare de viață pentru că ne permit să individualizăm asistarea respirației pentru fiecare copil în parte cu diminuarea semnificativă a riscului de complicații. Mulțumim prietenilor de la Salvați Copiii România pentru că ne stau alături mereu și răspund de fiecare dată solicitărilor noastre. Donațiile oferite de Salvați Copiii România – incubatoare, aparate de respirație, mese de resuscitare neonatală – au salvat deja sute de vieți și ne vor ajuta în continuare să oferim cea mai bună îngrijire copiilor noștri.

 În primul rând mulțumesc organizației Salvați Copiii pentru această nouă donație care crește calitatea serviciilor medicale oferite în maternitatea spitalului județean, în special din perspectiva îngrijirilor necesare nou-născuților prematur. Condițiile de aici sunt din ce în ce mai bune și ne mândrim atât cu partea de infrastructură și dotare, la care a contribuit an de an și organizația Salvați Copiii, cât și cu personalul medical care are o ținută profesională și umană deosebită. Dotarea cu aparatură medicală este un proces continuu și ne bucurăm că, pe lângă investițiile realizate în dotarea cu echipamente performante la nivelul întregii unități, avem alături de noi, an de an, și sponsori generoși”, a declarat managerul SCJU Sibiu, Ec. Cornel Benchea.

                                 

688 de copii au venit pe lume la Mediaș în 2018

La Maternitatea Mediaș, 688 de copii au venit pe lume în 2018, dintre care 80 prematur, iar dintre cei 225 de copii născuți aici  în primele luni ale lui 2019 (până în 20 mai), 25 au fost nașteri înainte de termen.

Maternitatea din Mediaș încă folosește două incubatoare vechi de 30 de ani și alte trei care au depășit 12 ani.

”Să lucrezi în maternitate este întotdeauna o binecuvântare și o provocare și, cu toate că ne dorim să se nască doar bebeluși la termen și sănătoși, nu de puține ori am fost puși în situația de a acorda asistența medicală nou-născuților care au ales să vina pe lume înainte de vreme sau unor copii cu diferite afecțiuni, care au necesitat ajutor pentru a putea supraviețui”,

Dotarea precară a secțiilor de terapie intensivă neonatală, acolo unde aparatura medicală nu lipsește cu desăvârșire, pune maternitățile în situații dificile. Se pierde timp prețios pentru salvarea vieților nou-născuților prematuri în căutarea unui loc liber în maternități superior dotate, care să asigure supraviețuirea acestora.

„Dotarea secțiilor de terapie neonatală ar trebui să reprezinte o urgență națională, pentru că există o legătură cauzală directă între aparatura precară sau lipsă și rata crescută a mortalității infantile.

 Este de neeaceptat ca, atunci când poți să salvezi viețile prematurilor cu un incubator, să nu o faci. Salvați Copiii a investit într-un plan de urgență, pentru că zilele și minutele sunt decisive atunci când e vorba despre copiii născuți prematur”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

 

Organizația Salvați Copiii România a demarat un plan de urgență, pentru a duce aparatură medicală esențială acolo unde nevoile sunt imediate: astfel, în 2019, peste 115 aparate vor ajunge la 49 de maternități. Până la sfârșitul anului, numărul total al maternităților dotate de la începutul programului se va ridica la 96, cu peste 630 de echipamente medicale.

 De la începutul campaniei până în 2018, Salvați Copiii România a investit aproximativ patru milioane de Euro în dotarea a 88 de maternități și secții de nou-născuți din toate județele țării cu 515 echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea a peste 42.000 de copii

Viața prematurilor depinde de investiția în maternități: 3,5% din impozitul pe venit – în cazul persoanelor fizice, respectiv 20% din impozitul pe profit – în cazul companiilor

„Dotarea maternităților cu tot ce le trebuie medicilor pentru a –i salva pe acești copii cu patologii grave este o cauză care trebuie dusă până la capăt și pentru asta e nevoie de implicare socială și de responsabilitate”, a declarat Amalia Năstase, Ambasador al Programului Salvați Copiii de Reducere a Mortalității Infantile.

Salvați Copiii România a identificat, de-a lungul celor opt ani de campanie pentru reducerea mortalității infantile, mecanisme de finanțare care să acopere componenta de intervenție, pentru că salvarea vieților copiilor născuți prematur este o urgență.

Până pe 31 iulie, fiecare contribuabil poate depune Formularul 230 sau Declarația Unică, precompletate cu datele de identificare ale organizației la administrația financiară de care aparține cu domiciliul. Totodată, companiile care plătesc impozit pe profit pot sponsoriza cu maxim 20% din impozitul pe profit datorat anual, dar nu mai mult de 0,5% din cifra de afaceri, iar microîntreprinderile cu maxim 20% din impozitul pe venit datorat trimestrial. Formularele se pot descărca de la www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza, iar mai multe informații despre posibilitatea companiilor de a sponsoriza programul se pot afla la [email protected] .

 

Persoană de contact:

Ștefania Mircea, Coordonator Program de Reducere a Mortalității Infantile, Salvați Copiii România, [email protected] | 0751.010.533 | www.salvaticopiii.ro

 

Cine sunt cei de la ,,Salvați Copiii”

Este o organizație neguvernamentală, asociație de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu legislația României.

Salvați Copiii România și-a asumat din 2010 o contribuție importantă pentru reducerea mortalității infantile în România printr-un program amplu, național, desfășurat prin mai multe componente care vizează, deopotrivă, dotarea maternităților cu echipamentele medicale necesare îngrijirii copiilor născuți prematur, dezvoltarea rețelelor specializate de suport pentru mame și copii la nivelul comunităților rurale, pregătirea cadrelor medicale și implicarea specialiștilor în îmbunătățirea politicilor publice și a serviciilor privind sănătatea mamei și copilului.

Purtător de cuvânt SCJU Sibiu Decebal Todarită

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *