Ziarul care ține cu românul

Sfânta Maria Mică

Nașterea Maicii Domnului sau „Sfântă Maria Mică” este prima sărbătoare mare a anului bisericesc (anul bisericesc începe la 1 septembrie) și se sărbătorește pe data de 8 septembrie atât de către biserica ortodoxă cât și de cea catolică. Cu toate că în Noul Testament nu se relatează acest eveniment, el este prezentat de alte surse dintre care cea mai importantă este Protoevanghelia lui Iacob, carte apocrifă care a fost scrisă în jurul anului 145 și relatează originea și copilăria fecioarei Maria. Conform acesteia, Maria a avut o descendență atât împărătească, cât și preoțească: tatăl ei, Ioachim, provenea din seminția lui Iuda, urmaș al regelui David, iar mama, Ana.  Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului este numită în popor și ”Sfântă Marie mică”, pentru a face deosebirea față de Adormirea Maicii Domnului (15 august) sau ”Sfântă Marie mare”.

Cea mai frumoasă urare care se poate face celor care îi poartă numele este să îi urmeze pilda, trăind ca fii ai Maicii Domnului, să urmăm cu toții îndemnul ei rostit la nunta din Cana Galileii: ”Faceți orice vă va spune El” ( Ioan 2, 5 ). Aceasta este singura poruncă dată nouă de către Preacurata Fecioară Maria: Să facem tot ceea ce ne-a spus Fiul ei!

Dacă de Sfânta Marie Mare (15 august) nu se spune „La mulți ani” celor care poartă acest nume, pe 8 septembrie creștinii ortodocși au voie sărbătorească.

Publicația S.C. Ziua-Online urează un călduros La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sfintei Maria.

Tradiții de Sfânta Maria Mică

În cultura populară există tot felul de superstiţii legate de această zi, în funcţie de zonă:

-Se spune aceasta sărbătoare reprezintă trecerea dintre vară și toamnă și de acum se poate da startul muncilor agricole, culesului viei sau bătutului nucilor.

-Se  spune că în fiecare casă trebuie să fie câte o candelă aprinsă pentru alungarea spiritelor rele şi pentru preamărirea Naşterii Fecioarei Maria.

-Maramureşenii cred că toamna va fi urâtă şi cu precipitaţii dacă plouă pe 8 septembrie. Iar dacă înfloresc merii şi perii, înseamnă că toamna va fi plăcută, iar recoltele se vor culege uşor. Semnele din această zi îi ajută pe oameni să facă prognoze despre următorul an agricol.

-De Sfânta Maria Mică se împart struguri şi prune de sufletul morţilor, pentru ca acestora să li se ierte păcatele şi să primească şi ei din roadele toamnei pe lumea cealaltă.

-În această zi, femeile care nu pot avea copii trebuie să se roage pentru dezlegarea pântecelor şi se spune că vor primi pruncul dorit. Şi pentru că Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor, femeile însărcinate se pot ruga pentru o naştere uşoară şi un copil sănătos.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *