Primăria Sibiu a obținut finanțare din fonduri europene pentru transformarea Căii Dumbrăvii într-o stradă cu mobilitate smart

Primăria Sibiu a obținut finanțare din fonduri europene pentru transformarea Căii Dumbrăvii într-o stradă cu mobilitate smart

 

 

Primăria Sibiu a obținut finanțare în valoare de aproape 22 de milioane de lei pentru proiectul de remodelare a străzii Calea Dumbrăvii într-o arteră de circulație smart, între bulevardul Mihai Viteazu și strada Ludoș, contractul fiind semnat de primarul Astrid Fodor și directorul ADR Centru, domnul Simion Crețu. Studiul de fezabilitate pentru acest proiect este finalizat, se lucrează în prezent la proiectul  tehnic, pasul următor fiind contractarea execuției lucrărilor propriu-zise.

“Este primul proiect din Regiunea Centru care obține finanțarea pe Axa mobilității urbane și este prima stradă din Sibiu care va avea bandă dedicată pentru transportul public. Sibiul are puține bulevarde cu lățime mare, care să ofere spațiul necesar pentru astfel de dezvoltări, dar acolo unde este posibil vom realiza îmbunătățiri pentru o mai bună mobilitate.” (Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu)

”Începem procesul de contractare pentru proiectele care au ca obiective acțiuni din cadrul strategiilor locale pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon în municipiile reședință de județ. Este oarecum normal să începem cu Sibiu. Primele două contracte REGIO din țară au fost semnate pentru obiective din județul Sibiu. Acest municipiu conceptul de îmbunătățire a mobilității urbane este intens promovat. Acum, edilii investesc fonduri europene nerambursabile prin programul REGIO pentru una din componentele planului de mobilitate urbană durabilă, Calea Dumbrăvii fiind una dintre cele mai circulate artere din orașul de pe Cibin.

Peste 30 de cereri de finanțare

La nivelul Regiunii Centru avem depuse 25 de cereri de finanțare în valoare totală de peste 1,2 miliarde lei pentru reducerea nivelului de poluare în municipiile reședință de județ și avem în lucru, spre contractare, 15 proiecte, care solicită aproximativ 600 milioane lei, ca fonduri nerambursabile. Alte 8 cereri de finanțare, ce necesită peste 410 milioane lei, sunt în proces de evaluare. Pe de altă parte, în municipiul Sibiu se investesc deja sume importante în reabilitarea termică și modernizarea multor unități de învățământ, dar și în unitățile medicale, valoarea totală a proiectelor REGIO de care vor beneficia sibienii, derulate de administrația publică locală, fiind de peste 80 milioane euro, ținând cont de proiectele deja semnate și cele care se vor semna în scurt timp” (Simion Crețu, director general ADR Centru)

 

Creștem mobilitatea prin banda dedicată transportului public. Pe tronsonul dintre Siretului și bulevardul Mihai Viteazu se vor moderniza cele două benzi de circulație pentru autovehicule, traficul desfășurându-se în sens unic, dinspre strada Siretului spre bulevardul M. Viteazu. În plus se va amenaja o bandă specială, separată, pentru transportul public, cu circulație dinspre bulevardul Mihai Viteazu spre strada Siretului. În sensul dinspre strada Siretului spre bulevardul Mihai Viteazu, autobuzele vor utiliza sensul normal de circulație, alături de autovehicule, pe cele două benzi de trafic.

Stațiile de autobuz de pe această stradă vor fi de asemenea reamenajate prin proiect.

 

Piste sigure pentru biciclete. Pe întreaga lungime a străzii care face obiectul proiectului, între bulevardul Mihai Viteazu și strada Ludoș,  se va amenaja o pistă pentru biciclete în ambele sensuri. Aceasta va avea o lățime de 2,5 metri și va fi separată de calea de rulare a autovehiculelor prin borduri și o zonă verde, iar de trotuar va fi separată prin borduri. Pistele astfel amenajate pe o lungime de 2,4 km, vor fi sigure pentru utilizatori și vor încuraja utilizarea acestui mijloc de transport. Pe stradă vor fi amenajate și rastele pentru parcarea bicicletelor.

 

Mersul pe jos încurajat prin amenajarea trotuarelor și zonelor verzi. Pe lângă utilizarea transportului public sau a bicicletei ca mijloace de transport, este încurajat și mersul pe jos prin amenajarea trotuarelor cu o lățime între 2 și 2,5 metri pe tronsonul dintre bulevardul Mihai Viteazu și strada Ludoș. Acestea vor fi mărginite de un spațiu verde cu gazon și arbuști ornamentali. Pentru a completa dotările pentru calea pietonală se vor amplasa bănci și coșuri de gunoi.

 

Traficul auto se va desfășura în același sens ca și până acum:

  • pe tronsonul dintre strada Siretului și bulevardul Mihai Viteazu se va circula în sens unic, spre bulevardul Mihai Viteazu.
  • pe tronsonul dintre strada Siretului și strada Ludoș se va circula în dublu sens
Aproximativ 270 de locuri de parcare vor fi amenajate de-a lungul străzii.

Proiectul include și modernizarea sistemului de iluminat public prin instalarea unor corpuri de iluminat eco-eficient cu LED.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *