Urmările generate de fenomenele meteorologice periculoase.

În urma ploilor de ieri și din această noapte, pompierii au acționat pentru salvarea persoanelor surprinse de apă și pentru înlăturarea urmărilor generate de fenomenele meteorologice periculoase.

Astfel, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate intervenții în 21 localități din județele Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Caraș-Severin, Constanța, Gorj, Harghita, Iași, Mureș, Neamț, Sălaj, Satu Mare, Tulcea și Vâlcea.

Echipajele de pompieri au acționat pentru evacuarea apei din 5 case, 37 beciuri și peste 80 de anexe și alte spații în care s-au produs inundații. Totodată, din cauza vântului puternic 4 acoperișuri au fost desprinse de pe clădiri, iar 6 copaci au fost doborâți pe carosabil, fiind avariate 18 autoturisme.

Județul Neamț cel mai afectat

Cele mai semnificative efecte au avut loc în județul Neamț, unde efectivele ISU au acționat pe toată durata nopții pentru evacuarea apei acumulate în gospodării și pe străzile din municipiul Piatra Neamț. Pompierii au salvat două persoane care au rămas blocate în autoturism după creșterea nivelului pârâului Potocina. De asemenea, 15 persoane din zona Văleni – municipiul Piatra Neamț au fost evacuate și cazate pe timpul nopții într-un spațiu al autorităților locale, urmând ca pe parcursul acestei zile să revină la casele lor.

Încă de la apariția primelor situații de urgență generate de ploi, IGSU a dislocat în sprijinul pompierilor de la ISU Neamț mai multe echipaje din județele Iași, Suceava și Vaslui. Și la această oră, salvatorii din județul Neamț acționează cu motopompele pentru evacuarea apei din gospodării și pentru evaluarea situației produse în urma viiturilor de noaptea trecută.În urma instituirii Codurilor Portocalii și Roșii de meteorologi și hidrologi, unitățile IGSU au transmis 26 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, care au vizat măsuri preventive pentru localități din județele Alba, Arad, Bacău, Maramureș, Neamț, Satu Mare, Sălaj și Tulcea.

În continuare, toată țara se află sub prognoză de instabilitate atmosferică accentuată, averse, vijelii și căderi de grindină. Inspectoratele pentru situații de urgență rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în zonele unde se pot produce situații de urgență. În funcție de evoluția situației din teren, salvatorii pot acționa imediat cu motopompe de mare capacitate pentru evacuarea apei din locuințe, precum și cu bărci de salvare pentru recuperarea persoanelor surprinse de viituri.

RECOMANDĂRI

Pentru evitarea producerii unor situații de urgență recomandăm cetățenilor ca pe timpul manifestării vântului puternic și căderilor de grindină, să rămână în spații închise care le asigură protecția.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de aceste fenomene periculoase, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store.

SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLIC

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *