Jocurile de noroc sunt distractive și tocmai de aceea există. La cazinouri sau agenții de pariuri, trebuie să te simți bine, iar câștigurile să fie întotdeauna în plan secund. Chiar dacă mulți jucători sunt așa, există și situații în care persoanele se confruntă cu probleme legate de adicție.
Această dependență este incapacitatea cuiva de a controla impulsul pentru joc. Sunt multe abordări care ajută un dependent de jocuri în vindecarea afecțiunii. Acest articol este dedicat importanței terapiei în lupta cu dependența de jocuri de noroc.
Cazinourile online din România au mai multe instrumente de joc responsabil care te ajută să-ți gestionezi bugetul și să-ți închizi contul. Dacă joci în siguranță, atunci nu vei avea probleme să te înscrii și să revendici promoții cu rotiri gratuite la înregistrare, fonduri bonus și multe alte oferte.
Definiția acestei condiții
Dependența de jocuri de noroc este o tulburare în care cel afectat nu își poate controla impulsurile. De cele mai multe ori, vine la pachet cu scăderea calității vieții. Persoana care se confruntă cu asemenea afecțiune are probleme sociale, la locul de muncă, financiare, în familie sau cu legea. De aceea, este esențial ca această dependența să fie depistată cât mai rapid, în fazele sale incipiente.
Alte probleme derivate din dependența de jocuri includ piromania, cumpăratul compulsiv și cleptomania. Acest tip de dependență nu este diferit ca proces psihologic față de altele, dar are consecințe financiare grave, care pot implica și datorii masive.
Adicția de pariuri și jocuri de noroc poate apărea indiferent de vârstă sau statut social. În cazuri serioase, jocurile de noroc trec granița de la o distracție nevinovată la obsesii nesănătoase, care pot avea consecințe grave asupra persoanei afectate și a celor din jur.
Cauzele dependenței
Nu există numai o singură cauză care poate fi responsabilă pentru dependență. Sunt implicați atât factori biologici, cât și de mediu. S-a descoperit că sunt similarități marcante între consumul de substanțe și dependența de gambling. Ambele activități stimulează centrii nervoși pentru recompensare. Creierul elimină cantități mari de dopamină, ceea ce duce la senzația de satisfacție.
Cei care suferă de dependență au de obicei o carență în noradrenalină, un hormon responsabil pentru senzațiile de entuziasm și excitare. De aceea, riscul pe care și-l asumă la jocuri suplimentează acele nevoi biochimice. Mai mult, cei care sunt depresivi sau au tulburări de personalitate sunt mai predispuși la apariția dependenței de gambling decât alții.
Primele semne
Dependența de jocuri de noroc mai este numită și „boala ascunsă” pentru că nu există semne fizice evidente. O altă caracteristică ce face ca boala să fie depistată în fazele incipiente este negarea și minimizarea problemei chiar de către cei afectați.
Dar organizațiile care se luptă cu această problemă au chestionare de autotestare prin care poți descoperi dacă te confrunți cu o astfel de problemă. Un proiect este www.jocresponsabil.ro. Aici completezi chestionare în mod gratuit.
Câteva semne care pot indica dependența de jocuri de noroc sunt:
- Folosirea bugetului pentru jocuri în loc de cheltuieli esențiale;
- Apelarea frecventă la jocuri de noroc pentru a te simți mai bine;
- Evitarea muncii pentru jocuri;
- Sentimentul de vinovăție după o sesiune de joc;
- Parierea unor sume mari de bani care să acopere pierderile de la jocuri;
- Vânzarea lucrurilor din casă pentru procurarea banilor folosiți la jocuri;
- Un impuls greu de controlat de a juca.
Terapia
Din fericire, această problemă primește din ce în ce mai multă atenție, atât din partea cazinourilor, cât și din partea terapeuților. În România, există mai multe organizații care se ocupă cu dependența de pariuri.
Am dat deja exemplul organizației Joc Responsabil. Aici, în afară de chestionare, mai poți vorbi direct cu un psiholog specializat pe dependența de jocuri. Poți comunica printr-un chat live, disponibil între orele 14:00 și 00:00, de luni până vineri. Totodată, poți să vorbești la telefon, tot printr-un serviciu gratuit, la numărul 0800.800.099.
Alt loc unde poți găsi ajutor este Clinica Aliat. Aceasta este o clinică privată care oferă servicii de specialitate numai în domeniul sănătății mintale, inclusiv pentru tratarea dependenței de jocuri de noroc. Aceasta este cu bani, dar poți găsi ajutor foarte bun.
O altă metodă eficientă este consilierea de grup. Atât Clinica Aliat, cât și Joc Responsabil, organizează astfel de terapii prin grupuri de suport.
Concluzii
Dependența de jocuri de noroc este o problemă cu care, din fericire, se confruntă o mică parte din masa de jucători. Dar atunci când apare, dependența are consecințe grave asupra sănătății mintale a persoanei afectate, dar și a celor din jur.
Un aspect care o face atât de periculoasă este dificultatea cu care poate fi depistată. Spre deosebire de dependența de alcool și droguri, cea de jocuri de noroc nu lasă urme fizice. Așadar, dependentul poate ascunde și poate minimaliza afecțiunea cu care se confruntă, lucru pe care deseori îl face.
NU UITA!
Esti martorul unui eveniment sau ai informaţii care ar putea deveni o ştire?
Trimite-ne un mesaj la numărul 0742.566.653, WhatsApp, Signal sau Telegram
ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL
Reclame: https://ziuaonline.com/reclame/
Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/
Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/
ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE