Prefectura Sibiu – Ședința Colegiului Prefectural

Prefectura Sibiu - Programul activităților organizate de Ziua Națională a României

În data de, 27.06.2024, începând cu ora 10:00, a avut loc ședința Colegiului Prefectural, prezidată de domnul prefect, Mircea Dorin Crețu alături de doamna subprefect, Minea Maria și domnul secretar general, Marius Oltean, având următoarea ordine de zi:

Recorduri ale parametrilor meteorologici înregistrați la stațiile meteorologice din județul Sibiu în cursul anului 2023, în contextual schimbărilor climatice

  1. Recorduri ale parametrilor meteorologici înregistrați la stațiile meteorologice din județul Sibiu în cursul anului 2023, în contextual schimbărilor climatice, temă prezentată de doamna Narcisa Milian, coordonator al Serviciului Regional de Prognoză a Vremii din cadrul Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud.

Stațiile meteorologice din județul Sibiu sunt :

– Bâlea-Lac (2070 m), Păltiniș (1453 m), Boița (518 m), Dumbrăveni (318 m)

– Sibiu-zoo înființată în 24.11.2016, intrată în operativ în 01.08.2018

– Sibiu-Cristian, a înlocuit stația Sibiu de la aeroport din 08.08.2022

– stații autonome: Sibiu-zoo, Boița, Dumbrăveni

În cadrul activității de supraveghere meteorologică, la cele 27 de staţii meteorologice sunt efectuate observaţii asupra parametrilor şi fenomenelor meteorologice, care ulterior intră în componenţa bazei naţionale de date meteorologice. În judeţul Sibiu sunt 6 staţii meteorologice (Sibiu-Cristian, Sibiu-zoo, Dumbrăveni, Boiţa, Bâlea-Lac şi Păltiniş) şi Serviciul Regional de Prognoză a Vremii.

SRPV Sibiu elaborează diagnoze si prognoze meteorologice pentru 4 până la 7 zile

Serviciul Regional de Prognoză a Vremii (SRPV) Sibiu elaborează diagnoze si prognoze meteorologice pentru 4 până la 7 zile, informări si atenţionări de producere a fenomenelor meteorologice periculoase imediate (tip nowcasting) sau sinoptice (cu un avans de 1…2 zile), care sunt transmise administraţiilor locale şi ISUJ-urilor din cele 6 judeţe aflate în aria de supraveghere, mass-mediei, C.N.A.I.R., Transelectrica şi altor instituţii, deserviri cu produse meteorologice (diagnoze şi prognoze) la solicitarea diverşilor agenţi economici (pe bază de contracte sau comenzi) sau persoane fizice; punem la dispoziţia studenţilor şi a tuturor unităţilor de învăţământ date meteorologice pentru întocmirea lucrărilor de licenţă, doctorat, cercetări ştiinţifice; asigurăm accesul elevilor şi studenţilor la staţiile meteorologice şi la Serviciul de Prognoză a Vremii cu prilejul diverselor activităţi care implică cunoaşterea naturii şi a fenomenelor meteorologice în cadrul programului Şcoala altfel, a zilei Mondiale a Meteorologiei, la cerere.

SRPV Sibiu este singurul centru de prognoză din ţară unde sunt elaborate buletine nivometeorologice, privind riscul de avalanşă pentru masivele Făgăraş, Bucegi, Parâng-Șureanu, Țarcu-Godeanu, Vlădeasa-Muntele Mare, Rodnei, Călimani-Bistriței, Ceahlău. Observaţiile specifice asupra stratului de zăpadă sunt efectuate la 11 staţii meteorologice din ţară, din care una din cadrul CMR Transilvania-Sud Sibiu (Bâlea-Lac).

Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud a elaborat 730 de buletine meteorologice, care conţin diagnoza pe 24 de ore şi prognoza pe 4 zile

În cursul anului 2023, Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud, prin Serviciul Regional de Prognoză a Vremii a elaborat 730 de buletine meteorologice, care conţin diagnoza pe 24 de ore şi prognoza pe 4 zile și care au fost transmise Instituţiei Prefectului şi ISUJ-urilor din cele 6 judeţe monitorizate.

Au fost emise în total 653 de atenţionări de producere a fenomenelor meteorologice periculoase imediate (nowcasting), din care 201 pentru județul Sibiu, precum şi 143 de informări, atenţionări și avertizări generale, cod galben, portocaliu și roșu, de producere a fenomenelor meteorologice periculoase. De asemenea, pentru de iarnă 2022-2023, în perioada ianuarie–iunie 2023, au fost elaborate 94 de buletine și 13 informări nivometeorologice, ultima informare fiind emisă în data de 07.06.2023, iar pentru sezonul 2023-2024, 14 informări și 4 buletine, cu prima informare nivometeorologică emisă la 20 noiembrie 2023.

Variațiile parametrilor meteorologici la stațiișe din județul Sibiu

Ziua cea mai caldă din vara 2023 la stațiile de șes, cea mai caldă perioadă a verii a fost în zilele de 27 și 28 august, când s-a depășit pragul de caniculă, respectiv de 35 de grade. S-au înregistrat 36.1 grade la Dumbrăveni în 28 august (record, față de 34,6 grade în 1992), iar în 27 august au fost 35,9 grade la Dumbrăveni (față de 33,5 grade în 1992), 35.2 grade la Boița (36,6 grade în 1950), 34 grade la Sibiu (35,8 grade în 1950) – Cristian și 33.9 grade la Sibiu – Zoo. La stațiile de munte din județ, cel mai cald a fost în 25 iulie, când s-au înregistrat 29.2 grade la Păltiniș și 19.9 grade la Bâlea-Lac.

Obiectivele îndeplinite în anul 2023

  • S-a respectat fluxul informaţional operativ pentru transmiterea informărilor, atenţionărilor şi avertizărilor meteorologice la scară regională, privind fenomenele meteorologice periculoase imediate şi de scurtă durată.
  • S-a continuat popularizarea pragurilor de emitere a atenţionărilor/avertizăilor meteorologice imediate şi de scurtă durată, precum şi informarea celor interesaţi prin pagina Administraţiei Naţionale de Meteorologie cu privire la evenimente şi activităţi specifice de meteorologie, climatologie şi nivologie.
  • Participarea  la exerciţiile de simulare împreună cu Administraţiile Bazinale Olt şi Mureş, prin elaborarea de buletine meteorologice, atenţionări şi avertizări de producere a fenomenelor meteorologice periculoase, posibil provocatoare de pagube materiale şi pierderi de vieţi omeneşti.
  • Relaţie transparentă cu mass-media pentru popularizarea activităţii Centrul Meteorologic Regional Transilvania-Sud Sibiu.
  • Colaborări benefice cu ISUJ-rile din toate cele 6 judeţe pe care le avem sub supraveghere meteorologică în ceea ce priveşte fluxul informărilor şi atenţionărilor de producere a fenomenelor meteorologice periculoase, precum şi back-up-ul  confirmării acestora.
  • În perioadele cu temperaturi extreme (caniculă vara şi ger iarna), colaborăm cu DSP-urile şi ITM-urile din cele 6 judeţe, prin elaborarea de prognoze şi diagnoze referitoare la valorile temperaturilor maxime, indicelui de temperatură-umezeală, temperaturilor minime şi indicelui de răcire;
  • Avem convenţii de colaborare cu instituţiile de învăţământ de toate categoriile (primar, gimnazial, liceal şi universitar), precum şi cu toţi cei care ne-au solicitat şi ne vor solicita sprijinul privind date şi studii meteorologice ce le sunt necesare în activităţile pe care le desfăşoară.
  • Pe linie de informări nivologice am colaborat cu Dispeceratul Salvamont şi Serviciile Publice Salvamont din județele acoperite prin programul național de nivologie, cu Centrul de Perfecţionare şi Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montani Sinaia, iar prin continuarea extinderii activităţii de monitorizare a stratului de zăpadă şi estimare a riscului de avalanşă în masivele nemonitorizate până la această dată, vom continua colaborarea cu celelalte formaţii Salvamont şi grupele de Jandarmi Montani din zonele de interes.

Implementarea politicilor agricole la nivelul Direcției Județene pentru Agricultură Sibiu

  1. Implementarea politicilor agricole la nivelul Direcției Județene pentru Agricultură Sibiu, temă prezentată de doamna Gabriela Benchea, șef serviciu în cadrul Direcției pentru Agricultură Județeană Sibiu.

Direcția pentru Agricultură Județeană Sibiu Susține dezvoltarea cu prioritate a agriculturii românești prin:

▪implementarea politicilor, strategiilor în agricultură şi industrie alimentară;

▪consultanţă agricolă şi formare profesională ,monitorizare;

▪ inspecţii tehnice, verificare şi control în domeniul agriculturii,industriei alimentare;

▪ statistică agricolă și monitorizare piaţă;

Metode de susținerea agriculturii și a fermierilor români:

  • Realizarea cursurilor de calificare în domeniul agricol pentru fermieri;
  • Realizarea cursurilor de instruire a beneficiarilor măsurilor agromediu și climă din PS2023-2027;
  • Informare,consiliere,asistenţă tehnică de specialitate și elaborarea de proiecte în vederea accesării de fonduri alocate prin măsurile din PS2023-2027;
  • Realizarea/participarea la târguri, expoziţii, concursuri, festivaluri, seminarii, simpozioane cu specific agricol;
  • Elaborarea proiectelor de amenajamente pastorale în vederea utilizării raţionale şi îmbunătăţirea calitativă a pășunilor;
  • Realizarea de loturi demonstrative pentru promovarea noutăților în domeniu lagricol;
  • Consiliere şi asistenţă tehnică în constituirea de forme asociative în agricultură;
  • Inspecții de stat în domeniul agriculturii;
  • Implementarea și transpunerea în practică a legislației naționale și europene;
  • Implementarea legislației privind vânzarea-cumpărarea terenurilor din extravilan, înregistrarea operatorilor în agricultura ecologică, scoaterea temporară și definitivă a terenurilor din circuitul agricol;

În ceea ce privește sprijinul acordat fermierilor în 2024 se oferă următoarele facilități:

  • Cursuri de calificare în meseria de lucrător calificat în creșterea animalelor ( 3 cursuri cu 64 de absolvenți);
  • Cursuri de instruire agromediu și agricultură ecologică (5 cursuri cu 87 de absolvenți);
  • Programe de susținere în sectorul vegetal: programul de susținere a producției de cartof pentru consum (200 euro/ha – 4 beneficiari);
  • Program de susținere a producției de usturoi ( 1500 euro/ha- 3 beneficiari);
  • Program de susținere a producției de tomate în spații protejate (1500 euro/1000 mp – 6 beneficiari);
  • Sprijin pentru fermieri în sectorul zootehnic: Program de susținere a crescătorilor de suine și în sectorul avicol, Program de susținere a crecsătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna și/sau Mangalița;

Dezvoltarea sectorului avicol

Conform Legii nr. 227/01.08.2018 și OUG 125/2023 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol, în vederea îmbunătățirii nivelului de performanță și sustenalibitate al fermelor de reproducție sau de creștere a păsărilor avem în implementare 2 fermieri:

  • construcție de fermă avicolă la Orlat – valoarea este de 5 800 000 euro;
  • hală avicolă ecologică la Hoghilag – valoarea este de 880 000 euro.

Agricultură ecologică

În anul 2024 s-au înregistrat în agricultura ecologică conform Ordinului 45/2022, un numar de:

  • 450 Producători
  • 8 operatori care desfașoară activități de pregătire/prelucrare în agricultura ecologică
  • 7 operatori care desfășoară activități de distribuție/introducere pe piață de produse ecologice.
  • 1 operator floră spontană
  • 2 exportatori de produse ecologice

Ajutor de minimis în apicultură

Conform OUG 14/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor suferite în anul 2023 în sectorul apicol, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei în cadrul DAJ Sibiu sunt înregistrați:

  • 434 de beneficiari din județul Sibiu
  • 30 930 de familii de albine
  • 769 321,89 lei

Concluzii:

Pentru o bună dezvoltare a agriculturii românești DAJ SIBIU propune:

  • Promovarea, susținerea și aplicarea PNS 2023-2027,fundamentat pe nevoile reale ale agriculturii și satului românesc.
  • Pregătire profesională.
  • Consolidarea fermelor de familie.

-Consiliere în vederea obținerii de fonduri europene și naționale

-Încurajarea comercializării produselor finite obținute în fermele de familie

  • Promovarea produselor locale românești.

-Informarea consumatorilor și a lanțurilor de hypermarket-uri cu privire la produsele agroalimentare românești

-Informarea fermierilor cu privire la beneficiile constituirii formelor asociative

  • Creșterea competitivității în zootehnie:

-Sprijin în vederea constituirii de asociații agricole

-Implementarea programelor de sprijin în zootehnie.

Interconexarea securității și sănătății în muncă cu inteligența artificială

  1. Interconexarea securității și sănătății în muncă cu inteligența artificială, temă prezentată de domnul Ștefan Șerbulea, inspector de muncă în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu.

În contextul evoluției tehnologice rapide, inteligența artificială (IA) a devenit un element central în transformarea diverselor industrii. Un domeniu deosebit de important unde IA poate aduce îmbunătățiri semnificative este cel al securității și sănătății în muncă (SSM).

Interconexarea acestor două domenii are potențialul de a revoluționa modul în care sunt abordate riscurile la locul de muncă, oferind soluții inovatoare pentru prevenirea accidentelor și îmbunătățirea condițiilor de muncă.

Interconexiunea securității și sănătății în muncă cu inteligența artificială reprezintă un pas important către crearea unor medii de lucru mai sigure și mai sănătoase. Prin utilizarea tehnologiilor avansate de IA, companiile pot monitoriza și analiza condițiile de muncă în timp real, pot anticipa și preveni accidentele, pot automatiza procesele de inspecție, pot îmbunătăți formarea angajaților și pot oferi suport pentru deciziile manageriale. În plus, IA poate juca un rol crucial în gestionarea stresului și bunăstării angajaților, contribuind astfel la crearea unui mediu de lucru holistic și sustenabil. Adopția acestor tehnologii nu doar că îmbunătățește siguranța și sănătatea angajaților, dar și crește eficiența și competitivitatea organizațiilor în ansamblu.

Modificări legislative privind sistemul public de pensii

  1. Modificări legislative privind sistemul public de pensii, temă prezentată de doamna Gabriela Bosnea, șef serviciu în cadrul Casei Județene de Pensii Sibiu.

Casa Judeţeană de Pensii Sibiu asigură în profil teritorial aplicarea unitară a legislaţiei din domeniul pensiilor şi asigurărilor sociale, precum şi realizarea sarcinilor şi atribuţiilor  ce decurg din aplicarea prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii, acţionează permanent în vederea armonizării intereselor pensionarilor, angajatorilor şi angajaţilor din sistem.

La 01.06.2024 în evidenţa C.J.P. Sibiu se aflau un număr de 112388 beneficiari, din care:

-99493 pensionari în sectorul de stat;

-1072 pensionari în sectorul agricol;

-11823 beneficiari de legi speciale (beneficiari Legea 44/1994 privind veteranii şi văduvele de război, beneficiari Legea 49/1999 privind pensiile IOVR, beneficiari Legea 341/2004,  beneficiari D.L. 118/1990 privind persoanele persecutate din motive politice de dictatura instaurată la 06.03.1945,  beneficiari Legea 189/2000 privind persoanele persecutate din motive etnice de regimul instaurat în perioada 06.09.1940-06.03.1945, beneficiari Legea 309/2002 privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar, beneficiari Legea 578/2004 privind acordarea unui ajutor lunar pentru soţul supravieţuitor, beneficiari Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, beneficiari Legea 8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru membrii uniunilor de creatori).

Principalele modificări legislative în sistemul public de pensii

Principalele modificări legislative în sistemul public de pensii au fost făcute având în vedere prevederile Legii nr.422/2023 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024, a Legii nr.421/2023 a bugetului de stat pe anul 2024, a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice şi a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.

Începând cu 01.01.2024 se modifică următoarele valori, după cum urmează:

-conform prevederilor art.84 alin.(6) din Legea 360/2023 valoarea punctului de pensie este 2032 lei, faţă de 1785 lei în perioada 01.01.2023-01.01.2024.

-indicele de corecţie prevăzut la art.170 din Legea 263/2010, aplicabil la pensionarea iniţială pentru cei care îşi deschid dreptul de pensie în baza Legii 263/2010, a fost de 1,41 și se menține până la 01.09.2024.

-câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 – 7567 lei, față de 6789 lei în anul 2023 .

– în conformitate cu prevederile art.20 din Legea 422/2023, cuantumul ajutorului de deces prevăzut de Legea nr.263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte începând cu 01.01.2024 la:

  • 7567 lei, în cazul decesului asiguratului sau pensionarului, faţă de 6789 lei în 2023;
  • 3784 lei, în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului, față de 3395 lei în anul 2023

–  cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor, în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate, drept ce se acordă potrivit prevederilor art.77 alin.1 din Legea nr.263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie, respectiv  de la 01.01.2024 a devenit 1626 lei, față de 1428 în anul 2023.

– în anul 2024, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari, prevăzută de OUG 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate, a devenit 1281 lei, față de 1125 lei, așa cum a fost acordată începând cu 01.01.2023. La 01.06.2024 la nivelul CJP Sibiu erau în plată 17033 beneficiari ai pensiei sociale minim garantate.

 Salariul de bază minim brut pe țară

Conform prevederilor HG nr.900/2023 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, începând cu 01.01.2024, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește la 3300 lei, iar începând cu 01.07.2024 conform HG 598/2024 salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește la 3700 lei.

-În perioada 01.11.2023-31.12.2028, pentru domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește la 4582 lei. Această prevedere se aplică doar în cazul domeniilor de activitate prevăzute la art.60 pct.5 din Legea nr.227/2015, cu modificările și completările ulterioare.

-Începând cu 01.11.2023, pentru sectorul agricol și industria alimentară, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește la 3436 lei. Această prevedere se aplică doar în cazul domeniilor de activitate prevăzute la art.60 pct.7 din Legea nr.227/2015, cu modificările și completările ulterioare.

 Cotele de contribuții de asigurări sociale

În conformitate cu prevederile art.138 și ale art.1381 din Legea 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, începând cu data de 01.01.2024, cotele de contribuții de asigurări sociale sunt următoarele:

  • 25% datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuției de asigurări sociale;
  • 4% datorată în cazul condițiilor deosebite de muncă, astfel cum sunt prevăzute în Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, de către persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
  • 8% datorată în cazul condițiilor speciale de muncă, astfel cum sunt prevăzute în Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, de către persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
  • 20,25% datorată de către persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfășoară activități în sectorul construcții, agricol și industrie alimentară și care se încadrează în condițiile prevăzute la art.60 pct.5 și 7 din Legea 227/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Conform art.42 alin.(1) din Legea nr.411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu art.138 din Legea 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, în cota de contribuție de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuției de asigurări sociale este inclusă și cota de contribuție aferentă fondurilor de pensii administrate privat.

Cota de contribuție aferentă fondurilor de pensii administrate privat este de 4,75% începând cu 01.01.2024.

NU UITA!

Esti martorul unui eveniment sau ai informaţii care ar putea deveni o ştire?

Trimite-ne un mesaj la numărul 0742.566.653, WhatsApp, Signal sau Telegram

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Reclame: https://ziuaonline.com/reclame/

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *