Ziarul care ține cu românul

Schimbare majoră pentru toți românii care își doresc o locuință pasivă în 2021

Schimbare majoră pentru toți românii care își doresc o locuință pasivă în 2021: prețul de start coboară la 975 euro/mp

Casele pasive devin accesibile în 2021 pentru marea parte a populației aflată în căutarea unor alternative sustenabile și economice față de construcțiile tradiționale. O companie românească constructoare de case pasive a automatizat sistemele de construcție reușind să reducă simțitor costurile unei locuințe pasive “la cheie”. Rezultatul se reflectă în case al căror preț pleacă de la 78.500 euro (975 euro/mp de euro) pentru construcții cu finisaje incluse. În plus, locuința devine un partener de economii pe termen lung, care poate să producă mai multă energie decât consumă. Prin comparație, o casă pasivă are un necesar de energie cu 90% mai mic față de o casă convențională.

BIOBUILDS este o companie românească ce își propune ca în anul 2021 să rupă din monopolul deținut de casele convenționale pe piața imobiliară din țara noastră. Constructorii români au construit, lângă Târgoviște, Casa RIA. Construcția deține locul 1 în topul internațional al celor mai eficiente case pasive raportat la zonele cu un climat asemănător țării noastre și locul 3 mondial, fără a ține cont de climatul în care se află construcțiile. Totodată, BIOBUILDS mai deține o fabrică semi-automatizată în Moreni (Dâmbovița), care produce pereți prefabricați din cadre de lemn și termoizolație din paie presate, la cele mai înalte standarde aferente caselor pasive și Sol Residence, primul cartier de case pasive premium din Europa de Est, aflat în dezvoltare la Cluj Napoca.

Automatizarea a dus la scăderea prețului caselor pasive

Datorită unei investiții de 8 milioane de euro în fabrica de la Moreni, BIOBUILDS a reușit să eficientizeze producția pereților din materiale prefabricate, cu geamuri și uși gata instalate. În acest mod, se respectă aceeași normă de calitate care reduce erorile ce pot să apară pe șantier, iar ridicarea unei case pasive se produce în doar câteva săptămâni. Fundația casei se construiește în paralel cu execuția kit-ului casei în fabrică, iar panourile prefabricate au o lungime de până la 12 metri și un stadiu semifinisat. Acest lucru reduce timpul de realizare al etapelor până la care casa este predată “la cheie”. Prin investițiile în procesul de producție, constructorul român a reușit scăderea prețului final al casei, astfel că suma necesară pentru o casă pasivă este mai mare cu doar 15-20% față de o casă având același nivel de finisare. Diferența este câștigată în timp de către proprietar datorită costurilor extrem de mici pentru întreținere.

“Fără îndoială, anul 2021 va aduce o schimbare majoră pentru toți românii care își doresc o locuință pasivă sau o locuință verde. Dacă până acum casele pasive erau puse într-un glob de sticlă izolat, cu un acces restrâns pentru populația cu venituri medii, lucrurile s-au schimbat simțitor: vom ajunge la ritmul de construcție caracteristic statelor vestice. Anul acesta de exemplu, BIOBUILDS va atinge o capacitate de producție de 3 case pe săptămână în fabrica de la Moreni. Cu o diferență de preț față de casele convenționale adusă la pragul minim, casele pasive vin cu o economie pe termen lung prin consumul redus de energie și sistemele inteligente de recirculare a aerului. Facturile la gaze naturale sau alte surse de încălzire dispar complet, iar costul lunar de întreținere va fi de câteva zeci de lei. Proprietarul câștigă însă un mediu de trai sănătos într-o locuință construită fără materiale toxice, cu un impact redus asupra mediului. Casele pasive accesibile nu mai reprezintă un viitor la care doar visăm, ci au devenit realitate.” afirmă Alin Muste, preşedinte şi fondatorul BIOBUILDS.

Care sunt avantajele unei case pasive?

  • O casă care asigură o viață sănătoasă, cu aer curat în permanență, fără alergeni, materiale toxice; o casă în care copiii cu diverse afecțiuni respiratorii nu ar mai întâmpina dificultăți în a duce o viață normală, având un somn liniștit în fiecare noapte.
  • O casă în care temperatura rămâne constantă, indiferent de anotimp. O locuință care “respiră” singură, fără să mai existe riscul apariției mucegaiului sau al igrasiei;
  • Timpul de construcție extrem de redus, fără a fi afectată stabilitatea și durabilitatea construcției. Dacă o casă convențională este construită într-un termen de timp de la 1 până la 3 ani, o casă pasivă poate fi gata în câteva luni; 
  • Adăugarea unor panouri fotovoltaice casei pasive face din aceasta o construcție autonomă din punct de vedere energetic. În plus, proprietarul rămâne cu un surplus de energie la finalul fiecărei luni;
  • Atât căldura, cât și apa caldă sunt asigurate prin sistemul de ventilație inteligent, recuperator de căldură, astfel cheltuielile ajungând aproape de 0;
  • Construcții cu o amprentă de CO2 negativă, care ajuta la protejarea mediului natural înconjurător.

Despre BIOBUILDS

BIOBUILDS este un brand românesc fondat în anul 2013 de antreprenorii Alin Muste și Viorel Ember. Compania a construit în 2019 Casa RIA (la Târgoviște), una dintre cele mai eficiente case pasive din lume. Această construcție are un necesar energetic de doar 2 kWh/mp pe an, în condițiile în care standardul internațional impus este de 15 kWh/mp pe an. În ultimii ani, brandul BIOBUILDS a format o echipă performantă de specialiști în arhitectură, proiectare și inginerie. Aceștia activează în fabrica de panouri prefabricate pentru case pasive din Moreni (Dâmbovița) – producție și logistică, dar și la Cluj-Napoca – management, proiectare, arhitectură, unde sunt aproape de finalizarea primului cartier de case pasive premium. Totodată, compania va deschide anul acesta, în județul Cluj, o nouă fabrică automatizată 100% de producție a panourilor prefabricate destinate caselor pasive.  În prezent, BIOBUILDS acoperă mai mult de 50% din piața caselor pasive din România, prin casele deja certificate de Passive House Institute sau prin proiectele în derulare.

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *