În data de 12 iunie 2023 Ziua Online a publicat un articol în care prezenta soarta unor imigranți care muncesc în localitatea Vurpar din Județul Sibiu.
Aceștia au fost abandonați în plină pandemie de firma care le-a promis un loc de muncă în județul Sibiu.
Singura firmă care s-a interesat de soarta acestora, a fost Trans Grup Agapia S.R.L.
Oare unde erau acești activiști atunci, sau se pregătesc pentru alegerile din 2024?
,,Activiști” sau profitori?
Analizând situația din teren, se ridică un semn de întrebare legat de activistul care pare a manipula opinia publică cu privire la situația imigranților din Vurpar.
Semnul de întrebare vine după ce mai mulți imigranți susțineau că în timpul vizitei, activistul ar fi propus suma de 3.000 de Euro pentru a fi duși în Germania la muncă.
Forța de muncă este o marfă? – LIVRĂM?!
Întrebările creștinești ar fi următoarele:
Oare dacă imigranții erau nemulțumiți, nu ar fi plecat în Germania mâncând pământul?
Oare acest activist face jocurile politice în detrimentul acestor oameni vulnerabili, în loc să le ofere sprijinul necesar pentru integrarea în societate?
Potrivit surselor, activistul în cauză este cunoscut pentru pozițiile sale împotriva ,,sistemului”, dar pare-se că este departe de valorile fundamentale pe care ar trebui să le promoveze și se presupune că ar folosi platformele de socializare pentru a-și atinge propriile obiective.
Indiferent de culoarea pielii, cu toții suntem egali în fața Creatorului
Mulți dintre imigranții care au călătorit mii de kilometri în căutarea unei vieți mai bune, se simt acum trădați și dezamăgiți din cauza acestei situații penibile create se pare artificial.
Unul dintre principalele aspecte care alimentează această suspiciune este comportamentul activiștilor în contextul politic actual.
Activiștii folosesc în mod constant povestiri emoționale despre imigranți pentru a atrage atenția publicului și pentru a-și consolida pozițiile în cadrul dezbaterilor politice.
Cu toate acestea, criticii susțin că în spatele acestor acțiuni bine regizate, se află un plan strategic pentru a crea diviziuni și tensiuni în societate.
În final, indiferent de rezultatul anchetelor, această suspiciune ridică întrebări importante cu privire la etica și responsabilitatea liderilor și activiștilor implicați în chestiunile legate de migrație și integrare.
Este crucial ca activiștii să nu acționeze în interesul propriu și să se asigure că politicile și acțiunile lor promovează într-adevăr incluziunea și protecția acestor persoane vulnerabile, în loc să le folosească pentru propriile scopuri politice.
Știrea inițială cu imigranții din Vurpar:
Emigranții din Vurpar ținta traficanților? – Interese ascunse au fost relatate chiar de emigranți
Comunicatul de presă al Prefecturii Sibiu
În urma verificărilor efectuate de Comisia Mixtă de control la spațiul de cazare a cetățenilor din statul Bangladesh, situat în comuna Vurpar, județul Sibiu, Comisie constituită prin Ordinul prefectului județului Sibiu, domnul Mircea Dorin Crețu, având în componență consilierul din cadrul Corpului de Control al Prefectului și reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu și ai Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu, s-au constatat următoarele:
În data de 06.06.2023, pe șantierul din Vurpăr, str. Lungă, jud. Sibiu, al societății TRANS GRUP AGAPIA S.R.L au fost identificate 10 persoane – cetățeni străini (Bangladesh) care desfășurau activități specifice funcției de muncitor necalificat în construcții și de șef de șantier.
182 de emigranți își câștigă pâinea la Trans Grup Agapia S.R.L
Societatea avea la data controlului un număr de 182 cetățeni din Bangladesh, pentru care angajatorul a obținut avize de angajare respectând prevederile art. 3 alin. 1 din Ordonanța 25/2014.
În ceea ce privește relațiile de muncă, la momentul inițierii controlului din data de 06.06.2023, pe șantierul din Vurpăr, au fost constatate următoarele:
- La solicitarea de către inspectorii de muncă a unei copii a contractelor de muncă pentru salariații identificați în acel loc, acestea nu au fost prezentate nici pe suport de hârtie sau/și nici pe suport electronic.
Măsura dispusă a fost ca angajatorul să păstreze la locul de muncă o copie a contractului de muncă pentru salariații care desfășoară activitate în acel loc așa cum prevede Codul Muncii.
- Societatea nu ține, la locul de muncă verificat, evidența orelor de muncă prestate zilnic de salariați, cu evidențierea orelor de începere și de sfârșit ale programului de lucru, încălcând prevederile art. 119 alin.1 din Codul Muncii.
Măsura dispusă a fost ca pe viitor, angajatorul să țină la locul de muncă evidența zilnică a orelor de muncă prestate de fiecare salariat, așa cum prevăd dispozițiile art. 119 alin. 1 din Codul Muncii.
Privitor la salarizare, angajatorul a făcut dovada plății salariilor.
În ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă, s-au constatat următoarele deficiențe:
- Angajatorul nu a luat măsuri de păstrare la locul de muncă a fișelor de instruire individuale însoțite de copii ale ultimilor fișe de aptitudini completate de către medicul de medicina muncii;
- Nu a asigurat existența planului propriu de securitate și sănătate avizat de către coordonatorul SSM numit de către beneficiar, pe șantier;
- Nu a pus la dispoziția lucrătorilor, în apropierea posturilor de lucru, a unui număr suficient de wc-uri și chiuvete.
Pentru deficiențele constatate la punctele 3, 4, 5, au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale de tip avertisment scris, dispunându-se, totodată, măsuri de remediere a acestora.
Toate măsurile prezentate mai sus, au avut ca termen de realizare data de 15.06.2023.
În domeniul respectării normelor de sănătate publică, din documentele prezentate de către autoritatea publică locală reiese faptul că imobilul situat în localitatea Vurpăr se află în inventarul bunurilor care aparțin domeniului public al UAT Vurpăr.
Spațiul nu este adecvat și nu deține documente pentru a funcționa ca spațiu de cazare.
La data și ora controlului, în clădire nu se afla niciun beneficiar, au fost găsite doar lucruri personale.
Măsuri dispuse: s-a aplicat o sancțiune contravențională cu avertisment Primăriei Comunei Vurpăr, conform art.15, lit. d) din HG nr.857/2011.
Concluziile după controlul de la Vurpar:
Din verificările efectuate în data de 06.07.2023 de către Corpul de Control al Prefectului, s-a constatat faptul că cetățenii străini din statul Bangladesh au fost mutați de către angajator, fiind cazați, în prezent, în comuna Șura Mică și în containerele amplasate în zona stației de epurare din comuna Vurpăr.
Măsura prevăzută la punctul 1. nu a fost îndeplinită în totalitate până la termenul stabilit, termen pentru îndeplinirea în totalitate a acestei măsuri fiind data de 13.07.2023.
Măsura prevăzută la punctul 2. nu s-a realizat și s-a stabilit termen pentru îndeplinirea acesteia data de 13.07.2023.
Deficiențele prevăzute la punctele 3, 4, 5 au fost remediate în totalitate.
Mai multe detalii despre emigranții care au fost abandonați la Sibiu și preluați de Trans Grup Agapia S.R.L
https://www.libertatea.ro/stiri/muncitori-egipteni-tunisieni-marginimea-sibiului
https://www.libertatea.ro/stiri/greva-foamei-muncitori-arabi-pacaliti-sibiu
NU UITA!
Esti martorul unui eveniment sau ai informaţii care ar putea deveni o ştire?
Trimite-ne un mesaj la numărul 0742.566.653, WhatsApp, Signal sau Telegram
ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL
Reclame: https://ziuaonline.com/reclame/
Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/
Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/
ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!