Prezentare de carte la Biblioteca ASTRA Sibiu – „Gravorul Mihail Strilbiţchi” de Anca Elisabeta Tatay și Cornel Tatai-Baltă

Prezentare de carte la Biblioteca ASTRA Sibiu - „Gravorul Mihail Strilbiţchi” de Anca Elisabeta Tatay și Cornel Tatai-Baltă

În cadrul programului cultural „Cărțile ASTRA”, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu anunță prezentarea volumului „Gravorul Mihail Strilbiţchi (a doua jumătate a secolului al XVIII-lea)”, lucrare semnată de cercetărorii Anca Elisabeta Tatay și Cornel Tatai-Baltă. Evenimentul va avea loc vineri, 25 octombrie 2024, începând cu ora 17:00, în Foaierul bibliotecii publice sibiene, instituție de cultură care beneficiază de susținerea financiară a Consiliului Județean Sibiu. Invitați în cadrul evenimentului vor fi: Dr. Iulia Mesea, muzeograf la Muzeul Național Brukenthal, Dr. Constantin Ittu, cercetător și dr. Răzvan C. Pop, directorul Bibliotecii ASTRA Sibiu.

Volumul „Gravorul Mihail Strilbiţchi (a doua jumătate a secolului al XVIII-lea)” aduce în atenția publicului o figură mai puțin cercetată a artei grafice românești

Volumul „Gravorul Mihail Strilbiţchi (a doua jumătate a secolului al XVIII-lea)” aduce în atenția publicului o figură mai puțin cercetată a artei grafice românești din secolul al XVIII-lea – Mihail Strilbițchi, tipograf, gravor, editor și traducător, cu o activitate prolifică în Moldova și alte regiuni din spațiul românesc.

În timp ce operele gravorilor din tipografiile Țării Românești, Moldovei, Transilvaniei și de la Buda sunt relativ amplu studiate, creațiile lui Strilbițchi sunt mai puțin cunoscute publicului.

Lucrarea oferă o analiză detaliată a gravurilor realizate de Mihail Strilbițchi pentru cărțile religioase tipărite la Iași, Dubăsari și Movilău, subliniind impactul său în arta tiparului din Moldova în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea.

Volumul este fundamentat pe o serie de articole publicate recent de autori și constituie un studiu bine documentat al operei acestui valoros gravor. Așa cum este menționat în lucrarea de cercetare, în Concluzii, meritul incontestabil al lui Mihail Strilbițchi „rămâne acela de a introduce în arta cărții românești gravuri variate și cu un aspect impunător, dând, și în această privință, un nou suflu tiparului.

Dotat cu certe calități artistitice înnăscute, cultivat în spirit european și perseverent, Mihail Strilbițchi a gravat, într-o perioadă ce se întinde pe circa o jumătate de secol, valoroase ilustrații (religioase, dar și laice) alături de ornamente deosebite din punct de vedere estetic, folosite la executarea legăturilor de carte”.

În cadrul evenimentului de prezentare a cărții, autorii vor împărtăși publicului detalii referitoare la contribuția remarcabilă a lui Mihail Strilbițchi la arta tiparului, precum și la procesul de cercetare și elaborare a lucrării.

NU UITA!

Esti martorul unui eveniment sau ai informaţii care ar putea deveni o ştire?

Trimite-ne un mesaj la numărul 0742.566.653, WhatsApp, Signal sau Telegram

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Reclame: https://ziuaonline.com/reclame/

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *