Consiliul Județean Sibiu continuă demersurile pentru înființarea gropii de gunoi în zona Tălmaciu

Informare privind soluțiile propuse de Consiliul Județean Sibiu în problema gestionării deșeurilor

Hotărârea cu numărul 25 adoptată de Consiliul Județean Sibiu în data de 6 februarie a avut rolul de a face pașii necesari conform noului cod administrativ pentru a formula o solicitare oficială către Primăria Șelimbăr în vederea transferării terenului identificat cu sprijinul Primăriei Șelimbăr pentru eventuala construcție a unei stații de tratare mecano-biologică a deșeurilor (TMB).

Subliniem că hotărârea CJS nu viza aprobarea proiectului, ci doar pasul preliminar de a ridica o solicitare pe care Consiliul Local Șelimbăr să o poată lua în analiză.

Construirea unei Stații de tratare mecanoibiologică

Construcția unei stații de tratare mecano-biologică pe teritoriul Județului Sibiu a fost inclusă ca măsură strategică în Planul Național de Gestiunea Deșeurilor în 2017, prin demersuri susținute și de sibieni care au semnat o petiție în sprijinul unei astfel de soluții la data respectivă, pe care o regăsiți aici: https://campaniamea.de-clic.ro/petitions/sibienii-cer-ministerului-mediului-sa-isi-poata-trata-deseurile-la-ei-in-judet.

Este așadar un obiectiv pentru care administrația județeană s-a luptat cu Ministerul Mediului ca să evităm să fim forțați să transportăm toate deșeurile în județul Alba pe cheltuiala sibienilor, estimată la 1,7 milioane euro anual. În lipsa unei astfel de stații de tratare am fi avut pe teritoriul județului Sibiu stații de depozitare și transfer pentru deșeurile netratate, care ar fi generat cu adevărat miros și poluare, dar și cheltuieli imense.

Pe baza Planului Național de Gestionare a Deșeurilor, Județul Sibiu a demarat încă din primăvara anului 2019 procesul de elaborare a Planului Județean de Gestionare a Deșeurilor, cu implicarea mai multor factori interesați. De altfel, planul este publicat spre consultare publică fiind în curs de avizare la Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu.

Planul propus de consiliul local

Acest plan include alternativele propuse de Consiliul Județean pentru îndeplinirea țintelor legale de reciclare, astfel încât până în 2025 să nu mai depunem deșeuri netratate la rampă și să reducem cu până la 90% cantitățile depozitate, fapt care se va traduce prin beneficii atât economice, cât și de mediu.

Conform legii, în această perioadă se primesc observații de la factorii interesați, iar în decurs de 45 de zile de la publicarea raportului de mediu aferent planului, vor fi organizate dezbateri publice.  Planul poate fi consultat aici: http://www.cjsibiu.ro/mediu/gestionarea-deseurilor/

Județul Sibiu este unul dintre puținele județe din țară care și-a finalizat proiectul prin care s-a introdus sistemul integrat de gestionare a deșeurilor și are posibilitatea până la finalul anului 2020 de a accesa  fonduri europene de aproximativ 45 de milioane de euro pentru îmbunătățirea sistemului existent, în acord cu strategia națională de mediu și legislația europeană.

Consiliul Județean Sibiu intenționează să elaboreze studiul de fezabilitate și cererea de finanțare pentru un astfel de proiect și a semnat un contract de asistență tehnică în acest sens în decembrie 2019. Înainte de finalizarea si depunerea cererii de finanțare Consiliul Județean Sibiu va organiza o serie de acțiuni de consultare publică, atât la Sibiu, cât și în alte comunități locale din județ.

 

Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean.

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!

https://ziuaonline.com/detectiv

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *