Expropieri abuzive de către Primăria Roman

Apelul disperat al unui localnic

,,Nu va mai jucati cu viețile noastre!
Orașele noastre au devenit adevarate cimitire de mașini, se defrisează copacii, se „asfalteaza spatiile verzi”, autoritățile se joacă cu viețile oamenilor. Primăria Mun. Roman expropriază un teren care urmează să fie retrocedat vechilor proprietari pe Legea 10/2001, finalizarea și restituirea nefiind încă finalizate. Se face o mare nedreptate acestor familii care au fost batjocorite de regimul comunist și se repetă și în anul 2019 la Primăria Roman”.

E caz unicat în țară să te expropriezi singur, primăria deține terenul, până la finalizarea dosarului de expropriere. Totul este ilegal și constituie abuz. Urmează deci construirea de cimitire de mașini sub geamurile noastre, luarea proprietăților noastre cu forța pentru satisfacerea grupurilor de interese. Nici măcar nu există o utilitate publica pentru care acești oameni sa fie iarași expropriați, nu se construiesc autostrăzi sau spitale ci doar există un plan al primăriei și un studiu de fezabilitate făcut de către firmele de casă.

Primărie nouă, obiceiuri vechi

Practicile vechiului regim sunt folosite de primăria Roman. Din punctul de vedere al lui B.C. se crează un precedent periculos, dreptul de proprietate va fi încălcat de câte ori doresc autoritățile locale, care din nefericire reprezintă doar interesele acestora.

Nedreptăți clare ies la iveală

La data de 31.10.2019, în ședința Consiliului Local Roman am luat la cunostință că pe ordinea de zi la nr. 22 există un proiect de Hotârâre privind “declanșarea procedurilor de expropriere pentru cauza de utilitate publică a unor imobile proprietate privată situate pe amplasamentul unor lucrări de interes local “. ( cât și terenul din str. Bogdan Dragoș nr. 81.)

La data de 14.02.2002 , s-a depus o notificare la Primăria Roman, prin care se solicita restituirea în natură a imobilului compus dintr-o suprafață de teren de 2728 mp, situat in str,Bogdan Dragos nr .81

La data de 3.11.2006, se eliberează o dispozitie de restituire cu nr, 3202, parțială în natură și respingere în parte a cererii de restituire în natură cu propunerea acordării măsurii reparatorii în echivalent sub forma de despagubiri.

 

Dovada proprietății asupra imobilului

Prezenta dispoziție face dovada proprietății asupra imobilului și constituie titlu executoriu după îndeplinirea formalităților de publicitate.

Punerea in posesie se va face dupa indeplinirea formalitatilor de publicitate imobiliara , prin proces verbal de punere in posesie si numai restituirea eventualelor despagubiri acordate pentru teren si ridicate la data exproprierii reactualizate la zi.

În ce țară trăim?

Din cauza condiției puse în dispoziția de restituire dată de Primăria Roman, aceasta nu a pus persoana de drept în posesie, lipsind-o de folosința imobilului, pană la finalizarea dosarului de despăgubiri de la ANRP, conf, adeverinței ANRP anexate – dosarul fiind in lucru,

În numeroasele audiențe de la Primăria Roman, s-a cerut punerea în posesie, în baza deciziei de restituire.

Potrivit sursei, primarul Lucian Micu, a spus că nu se poate face acest lucru deoarece condiția pusă în decizia de restituire nu îi permite punerea in posesie a deciziei ( finalizarea dosarului la ANRP ) – conf, deciziei de restituire anexate pg2 art2 )

Degeaba ești proprietar, interesele primează

La data de 31.10.2019 în ședința de Consiliu Local al Municipiului Roman, s-au declanșat procedurile de expropriere pentru cauza de utilitate publică a imobilului proprietate privată.

Desi persoana nu a fost pusă în posesia terenului, nefinalizându-se în totalitate dosarul de restituire a terenului, s-au declanșat procedurile de expropriere pentru utilitate publica – parcare de bloc.

Conform sentinței nr .9730 din 30.11.2009, secția Civilă și de proprietate a înaltei Curți de Casație și Justiție – în aplicarea dispozițiilor din legea10/2001 – “parcarea de bloc nu este utilitate publică“

O prima încalcare privind declanșarea procedurii de expropriere, s-a făcut pe ascuns fără ca persoana în cauză să fie invitată, înștiințată, sau chemată la negocieri, neexistand in acest sens vreun proces verbal.

Prin declanșarea procedurii de expropriere a unui imobil expropriat , nesoluționat privind exproprierea din 1964, Primaria Roman , declansează din nou procedurile de expropriere conf. deciziei, inițiator fiind primarul Municipiului Roman și voturile au fost date de către consilierii PNL,  PSD – votând împotrivă.

Expropieri prin abuz de putere?

Exproprierea intervine când părțile nu ajung la o ințelegere cu privire la transferul dreptului de proprietate, în cazul persoanei în cauză totul s-a făcut pe ascuns, fără un proces verbal fără negociere, invitație, informare, sau discutii privind – vânzarea, donația sau schimbul. Astfel consilierii PNL, când s-a supus aceasta hotărâre la vot nici măcar nu știau ce votează, sau ce au votat în comisii, incalcând astfel dreptul la proprietate prin abuz de putere.

Prin declanșarea acestor proceduri de expropriere, deși nu s-a intrat în posesia terenului expropriat în anul 1964 și acum iarasi expropriat, posesia persoane devine iluzorie, având doar o hârtie cu o așa zisa decizie de punere în posesie.

Mai mult, aceeași juriști și secretar al primariei, semnează atât dispoziția de restituire cât și declanțarea procedurilor de expropriere, declararea utilității publice – fapt deosebit de grav .

In acest proiect propus nu există elemente care să justifice interesul Național sau Local, avantaje economico sociale și ecologice sau de orice altă natură economică care să susțină necesitatea lucrărilor care nu pot fi realizate pe alte căi de cât prin expropriere.

Propria lege pusă în aplicație

Mai mult se invocă ca utilitate publică un plan al primăriei, susținut de un studiu de fezabilitate care nu există, făcut pe alte zone din oraș, chiar în presa locală în Ziarulderoman se preciza la începutul anului că s-ar putea face exproprieri într-o altă zonă a orașului nicidecum str. Bogdan Dragoș.

Nu s-a făcut nici măcar un studiu de impact asupra mediului înconjurător, nu se ține cont de faptul că populația orașului este în scădere și nu aduce nici măcar un avantaj economic, și că alte sunt prioritațile acestui oras.

Poluarea fără limite?

Mai mult, orașul Roman nici măcar nu respectă norma europeană cu privire la spațiul verde pe cap de locuitor și este și unul din cele mai poluate orașe din țară.

Se mai invoca lipsa accesului auto catre bl. 36A Smirodava pentru a justifica acest proiect , fapt neadevarat , acest bloc are acces auto inca din anul 1964 , aici intra pana si masinile de mare tonaj cum ar fi masinile de gunoi , sau pompieri.

În orice moment al zilei, în zona în care se află imobilul propus pentru expropriere, există suficiente locuri de parcare, această lipsă a locurilor de parcare fiind o minciună menită să susțină acest proiect mincinos.

Imobil luat cu forța

Primăria Roman, are in posesie imobilul, adminstrându-l și culegând roadele de pe el. Familia a avut de suferit de pe urma regimului comunist, fără a se rezolva cu vechile nedreptăți, iar acum Primăria Roman le mai dă o lovitură de grație.

Precizăm că această nouă expropriere, reprezintă o nouă încălcare a dreptului de proprietate care blochează accesul la restul terenului ce urmeaza a fi pus in posesie odată cu finalizarea retrocedării.

În proiectul de hotărâre pentru declanșarea exproprierii proprietății, se precizează că nu există drum de acces auto spre blocul 36 A, Smirodava, fapt neadevărat spre acest bloc se poate circula cu autoturismul prin 3 puncte N, V ,E conf. Hărții Google Maps. De aici se poate observa inducerea în eroare a consilierilor locali prin expunerea eronată a faptelor și determinarea acestora să voteze un proiect abuziv, ilegal și mincinos.

Prin decizia de restituire dată, s-a împiedicat punerea în posesia acestui teren, Primaria nu are pârghii pentru a expropria, deoarece litigiul cu ANRP-ul nu s-a soluționat pană la finalizarea dosarului.

Mai mult, lipsa folosinței terenului – prin lipsa posesiei a facut ca Primăria Roman să facă parcări, pe care Primarul și consilierii săi le invocă ca si cum nu ar exista .

Primaria deține teren în spatele blocurilor 30 și 36 Smirodava , unde poate să își facă parcări fără să afecteze alte proprietăți, mai mult drumurile de acces nu necesită îmbunătățirea așa zis-ului trafic rutier din zona Smirodava , bl 36.A .

Semnat B.C.

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *