Festivalul „Cântecele Munților”: cultură tradițională în aer liber
Spectacole folclorice pline de culoare, proiecții aniversare, ateliere de dans, un eveniment cu specific culinar și prezentarea vinului Cricova – toate sunt programate în aer liber, în cadrul celei de-a 45-a ediții a Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților” din Sibiu. Manifestarea se desfășoară, în 29 iulie-3 august 2020, cu avizul DSP Sibiu, în conformitate cu măsurile privind prevenirea răspândirii pandemiei de Covid-19
Săptămâna viitoare, Sibiul devine capitala folclorului grație Festivalului „Cântecele Munților”, organizat de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu, fiind o acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu.
Conceptul celei de-a 45-a ediții a festivalului este adaptat pentru a respecta normele privind prevenirea răspândirii pandemiei de Covid-19; toate evenimentele sunt programate în spații deschise.
„Vara este sinonimă, pentru mulţi dintre iubitorii de folclor, cu Festivalul Cântecele Munţilor, un proiect care s-a dezvoltat, în continuu, pe parcursul celor 44 de ediţii, prin eforturile multor generații de specialiști în domeniul culturii.
Anul acesta, întreaga omenire se confruntă cu o pandemie care ne pune la mare încercare. Întotdeauna, în vremuri grele, cultura ne-a fost sprijin, ea ne dă forță și acum, iar cu respectarea tuturor legilor şi a recomandărilor în vigoare, instituții din România și din lume oferă publicului spectator mult așteptata porţie de cultură. Organizarea ediţiei 45 a festivalului Cântecele Munţilor este o mare provocare pentru noi toţi: organizatori, finanţatori, artişti, spectatori. Toate evenimentele au fost regândite şi redimensionate şi se iau toate măsurile de protecţie împotriva răspândirii virusului Covid 19. Avem mare nevoie de sprijinul fiecăruia dintre dumneavoastră, căci doar prin efortul comun putem continua viaţa culturală a Sibiului. Credem în libertatea de exprimare a tuturor şi le înțelegem îngrijorarea celor care se tem de evenimentele cu public. Totodată, credem în respectarea regulilor, în corectitudine, în dragostea de folclor şi tradiţii a unui număr foarte mare de oameni, în importanţa păstrării actului cultural, în nevoia artiştilor de a performa, în speranţa unei oarecare normalităţi”, declară Silvia Macrea, director festival.
„Cântecele Munților” debutează miercuri, 29 iulie, ora 20.00, cu un eveniment tradițional cu specific culinar sibian, organizat în spațiul exterior al Restaurantului Cămara Boierului – Hilton Sibiu. Gustarea boierului, tocăniță de vițel cu mămăliguță și salată de ardei copt, plăcintă cu mere, țuică, vișinată și vinul de Cricova sunt deliciile ce ne introduc în bucătăria românească. Atmosfera va fi întreținută de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” și soliștii Robert Târnăveanu, Alina Bîcă, Nelu Albu și Adrian Neamțu. Rezervări la tel. 0733/490845, 0269/505600, între orele 8.00-16.00, preț meniu 90 lei/persoană. Locurile sunt limitate.
Spectacole în Piața Mare – cu distanțare socială
Centrul istoric al municipiului Sibiu va găzdui trei proiecții aniversare ale filmului „Cântecele Munților – 45 de ediții” și spectacole folclorice, în 31 iulie, 1 și 2 august 2020, începând cu ora 19.00.
Sub coordonarea Silviei Macrea, Junii Sibiului au pregătit un spectacol special, mult îndrăgit de public: „La Sibiu, în Piața Mare, târg de n-are asemănare”, care va fi prezentat vineri 31 iulie. Prima parte a spectacolului recreează atmosfera târgurilor de altădată din Piaţa Mare a Sibiului, aşa că în spatele tarabelor se vor aşeza negustori din Lipsca, Istanbul ori Franţa, cu „mătăsuri fine franţuzeşti şi catifea de calitate”, „butoaie, din lemnul cel mai bun, de fag” și cojoace mari. În cea de-a doua parte, imaginea târgului baroc este contrapunctată de cea a Sibiului contemporan, când în Piaţa Mare își dau întâlnire diferite popoare, prin intermediul evenimentelor culturale şi turiştilor. Dansul ardelenesc de câmpie, corăgheasca specifică moldovenilor, căluşerul ardelenesc, brâul de la Răşinari, poloneza şi gavota– sunt câteva dintre momentele coregrafice prezentate de Ansamblurile „Junii Sibiului” și „Ceata Junilor”. Regia și coregrafia spectacolului sunt semnate de Theodor Vasilescu și Silvia Macrea.
Sâmbătă și duminică seara, ritmurile românești se împletesc cu cele specifice altor popoare, pe scena festivalului fiind prezente ansamblurile „Jepun Bali” – folclor indonezian, „Kazacioc” – folclor ucrainean, „Baladele Deltei”– folclor turcesc, „Banatul”- folclor sârbesc, „Mureșul”- Secția Maghiară, cu folclor maghiar, „Plaiurile Pojorâtei”, Taraful „Obcina” – folclor românesc, „Cindrelul-Junii Sibiului” și „Ceata Junilor” – cu folclor românesc și momente muzical-coregrafice din patrimoniul cultural universal. Finalul festivalului va fi marcat de un recital extraordinar dedicat de Cornelia Rednic și Formația „Pindu” folclorului aromânesc.
Spectacolele din Piața Mare sunt prezentate de vedeta TVR Iuliana Tudor.
Evenimente speciale în Muzeul din Dumbrava Sibiului
„Cântecele Munților” răsună în spațiul de poveste al Muzeului Civilizației Tradiționale ASTRA din Dumbrava Sibiului: aici sunt programate 6 ateliere de dans popular, un spectacol folcloric și un eveniment special ce îmbină savoarea vinului de Cricova cu savoarea tradiției Junilor Sibiului. Cricova, perla vinificației moldave, și Junii Sibiului, cel mai vechi ansamblu din România, se întâlnesc într-o manifestare complexă ce îmbină bogăția vinului cu frumusețea cântecelor și dansurilor populare; evenimentul are loc joi 30 iulie, ora 18, la Târgul de țară.
Ansamblul de Jocuri „Kazacioc”, Ansamblul Folcloric „Plaiurile Pojorâtei”, Călin Brăteanu și Taraful „Obcina” evoluează în Muzeul ASTRA, sâmbătă 1 august, ora 11, la Târgul de țară, promovând diversitatea culturală a Bucovinei. Accesul la spectacolele de la Târgul de țară se face în limita a 200 de persoane.
În cadrul atelierelor găzduite de gospodăriile din muzeu, artiști profesioniști vor face demonstrații de dansuri populare din Mărginimea Sibiului, Moldova, Bihor și Țara Moților, Oltenia, Bucovina, Dobrogea. Accesul la atelierele de dans se face pe bază de programare telefonică, la numărul 0745/588003, în limita a 20 persoane/atelier.
Respectarea măsurilor pentru prevenirea răspândirii pandemiei de COVID-19
Festivalul „Cântecele Munților” este organizat cu avizul DSP Sibiu, cu respectarea măsurilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii.
Astfel, pentru spectacolele programate în Piața Mare din Sibiu Vineri 31 iulie, Sâmbătă 1 august și Duminică 2 august, începând cu ora 19.00, se vor implementa următoarele măsuri:
- Perimetrul de desfășurare a festivalului va fi delimitat cu garduri de protecție, iar scaunele pentru spectatori vor fi amplasate la o distanță de 2 metri. Locurile disponibile sunt limitate.
-
Accesul publicului la spectacole se va face numai pe bază de invitație. Invitațiile, distribuite în regim gratuit, se vor ridica nominal de la Sala Transilvania, luni 27 iulie, marți 28 iulie, și miercuri 29 iulie 2020, între orele 16.00-19.00, cu respectarea tuturor normelor privind distanțarea socială.
-
Invitațiile vor fi însoțite de Declarația pe propria răspundere pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu COVID-19, ce trebuie completată de fiecare spectator și predată organizatorilor la momentul accesului în perimetrul festivalului.
-
Accesul publicului la spectacole se face între orele 17.30-18.45, pe 4 intrări delimitate în Piața Mare din Sibiu: Intrarea A (Punct de reper Primăria Municipiului Sibiu), Intrarea B (Punct de reper Muzeul Național Brukenthal – Casa Albastră), Intrarea C (Punct de reper str. Nicolae Bălcescu), Intrarea D (Punct de reper str. Gen. Magheru).
-
Pentru a evita aglomerația, accesul se va face pe Intrarea menționată în invitația predată fiecărui spectator.
-
La punctul de Intrare, fiecărui spectator i se va măsura temperatura cu termometre non-contact și nu se va permite accesul persoanelor simptomatice care prezintă tuse, strănut, rinoree, febră, stare generală modificată, sau accesul celor care au temperatura mai mare de 37,3°C.
-
Fiecare spectator va primi o brățară de acces, valabilă pentru seara respectivă.
-
Prin participare, spectatorii își asumă responsabilitatea că vor urma îndrumările organizatorilor pentru a se putea bucura de festival în deplină siguranță.
-
Purtarea măștii este obligatorie.
-
Distanțarea socială este obligatorie.
-
Dezinfectarea mâinilor în spațiile special amenajate este obligatorie.
În ceea ce privește accesul artiștilor în backstage, acesta se va face pe intrări separate de ale spectatorilor. De asemenea, vor fi respectate toate măsurile privind triajul, completarea Declarației pe propria răspundere pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu COVID-19, purtarea măștii, distanțarea socială și dezinfectarea mâinilor.
Evenimentele sunt finanțate de Consiliul Judeţean Sibiu.
Acțiunea este cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu.
Sponsor: Cricov
PROGRAMUL
Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților” 2020
MIERCURI, 29 IULIE 2020
Restaurantul „Cămara Boierului”, Hilton Sibiu
20:00 – 22:00 – Eveniment tradițional cu specific culinar sibian**, cu:
Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”
Robert Târnăveanu, Alina Bîcă, Nelu Albu, Răzvan Năstăsescu și Adrian Neamțu
Meniu: gustarea boierului, tocăniță de vițel cu mămăliguță și salată de ardei copt, plăcintă cu mere, țuică, vișinată, vin de Cricova, apă; preț meniu 90 lei/persoană, rezervări la tel. 0733/490845, 0269/505600, între orele 8.00-16.00
JOI, 30 IULIE, 2020
Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului
16:00 – Atelier de dansuri tradiționale* din Mărginimea Sibiului, la Gospodărie-atelier de confecționat straie, Tilişca, judeţul Sibiu
- Atelier de dansuri tradiționale din Moldova, la Gospodărie-atelier de olari, Marginea, judeţul Suceava
17:00 – Atelier de dansuri tradiționale din Bihor şi Ţara Moţilor, la Gospodărie de vărar, Dragu-Brad, judeţul Hunedoara
- Atelier de dansuri tradiționale din Oltenia, la Duplex de gospodării –atelier de olari, Găleşoaia, judeţul Gorj
18:00 – Savoarea vinului de Cricova, savoarea tradiției cu Junii Sibiului, la Târgul de ţară****
Prezentare și degustare de vin Cricova & Spectacol folcloric susținut de: Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”, Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor” și soliștii: Nicu Mâță, Stana Stepanescu, Bojidar Ciobotin, Robert Târnăveanu, Andreea Haisan, Alexandru Brădățan, Alina Bîcă, Oana Tomoiagă, Gabriel Dumitru
VINERI, 31 AUGUST 2020
Piaţa Mare Sibiu ***
19:00 – Proiecție film „Cântecele Munților – 45 de ediții”
19:15 – Spectacol extraordinar de teatru muzical coregrafic „La Sibiu, în Piața Mare, târg de n-are asemănare”, cu:
Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”,
Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor”:
Marcel Părău, Nelu Albu, Robert Târnăveanu, Răzvan Năstăsescu, Andreea Haisan, Alexandru Brădăţan, Alina Bîcă, Alina Pinca şi Bandul „Snaco Dixie”
Regia şi coregrafia: Theodor Vasilescu, Silvia Macrea
Asistent coregraf: Alesea Sas
Conducerea muzicală: Gabriel Popescu
Ilustraţie muzicală: Ovidiu Mărginean
Textul poetic: arh. Constantin Dobrescu
Scenografia: Alin Gavrilă
Cu participarea extraordinară a actorului Florin Coșuleț
SÂMBĂTĂ, 1 AUGUST 2020
Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului
11:00 – Spectacol folcloric****, la Târgul de țară, cu:
Ansamblul de Jocuri „Kazacioc”
Călin Brăteanu și Taraful „Obcina”
Ansamblul Folcloric „Plaiurile Pojorâtei”
12:30 – Atelier de dansuri tradiționale din Bucovina, la Gospodărie-atelier de olari, Marginea, judeţul Suceava
Piaţa Mare Sibiu
19:00 – Spectacol folcloric susținut de Asociația pentru cultură balineză „Jepun Bali”
- Proiecție film „Cântecele Munților – 45 de ediții”
– Spectacol folcloric susținut de:
Ansamblul de Jocuri „Kazacioc”
Călin Brăteanu și Taraful „Obcina”,
Ansamblul Folcloric „Plaiurile Pojorâtei”
– Spectacol susţinut de:
Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”
Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor”
Codruța Rodean, Bogdan Cioranu, Oana Tomoiagă, Gabriel Dumitru, Ancuța Corlățan, Nicu Mâță, Geanina Gavrilă, Paul Ananie, Daniel Pop, Ovidiu Homorodean, Sebastian Stan, Tudor Furdui Iancu, Adrian Neamțu, Răzvan Neamțu, Camelia Cosma Stoiță, Traian Stoiță, Ioana Brad, Ilie Medrea, Giulia Medrea, Mariana Anghel, Adriana Anghel, Mihai Teacă, Alexandra Chira, Izabela Tomița, Gabriel Popescu, Olguța Berbec, Remus Novac, Stana Stepanescu, Bojidar Ciobotin, Aurora și Săndel Mihai, Cristian Pomohaci, Ștefan Cigu, Matilda Pascal Cojocărița
Coregrafia: Theodor Vasilescu, Silvia Macrea
Conducerea muzicală: Gabriel Popescu
DUMINICĂ, 2 AUGUST 2020
Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului
11:00 – Atelier de dansuri tradiționale dobrogene, la Gospodărie de pescari cu moară de vânt, Mahmudia, judeţul Tulcea
Piaţa Mare Sibiu
19:00 – Proiecție film „Cântecele Munților – 45 de ediții”
19:15 – Spectacol folcloric susținut de:
Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” şi Costel Atanasov – folclor turcesc
Ansamblul Profesionist „Banatul”, Liliana Laichici și Boban Constantinovici – folclor sârbesc
Ansamblul Artistic Profesionist „Mureșul”- Secția Maghiară – folclor maghiar
- Folclor internaţional cu Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”
-
Recital extraordinar Cornelia Rednic și Formația „Pindu”– folclor aromânesc
Spectacolele din Piața Mare sunt prezentate de Iuliana Tudor.
*Accesul la atelierele de dans se face pe bază de programare telefonică, la numărul 0745/ 588003, în limita a 20 persoane.
** La evenimentul tradițional cu specific culinar sibian locurile disponibile sunt limitate. Rezervări la tel. 0733/490845, 0269/505600, între orele 8.00-16.00
*** Accesul publicului la spectacolele din Piața Mare se face între orele 17.30-18.45, pe bază de invitații. Acestea se distribuie în regim gratuit, nominal, la Sala Transilvania din Sibiu, luni 27 iulie, marți 28 iulie, și miercuri 29 iulie 2020, între orele 16-19.
****Accesul la spectacolele de la Târgul de țară se face în limita a 200 de persoane.
ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL
Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:
Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/
Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/
ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!