Ideea lărgirii tronsonului de aproximativ 200 m, între Valea Săpunului și sensul giratoriu din intersecția străzilor Calea Cisnădiei, strada Gheorghe Dima și strada Rahovei, a plecat de la realitatea din zonă și studiul de trafic ( http://www.turnulsfatului.ro/2019/09/16/calea-cisnadiei-cu-patru-benzi-licitata-pentru-executie-traficul-estimat-18-000-de-masini-pe-zi/ ).
Problema trebuia abordată pentru toată zona care deserveste participantii la trafic, mai exact cartierul Arhitecților, Troița din Șelimbăr (zona Dedeman cu str. Doamna Stanca), B-dul Mihai Viteazul, Calea Dumbravii până în intersecția cu str. Lomonosov, Școala de Înnot, str. Octavian Goga și până la drumul ce duce la Centrul Chinologic, de unde ar trebui să se creeze o stradă între Calea Dumbravii și DJ 106C pe lângă cimitir.
Având în vedere că pentru lărgirea străzii Calea Cisnădiei, între str. Gheorghe Dima și ieșirea din Municipiul Sibiu, Primăria, deși avea obligația legală, conform Legii 350/2001, să facă o consultare cu proprietarii direct afectați de aceste lucrări, a preferat să evite această etapă, astfel încât în luna septembrie 2019 am aflat din presă că această lucrare urmează să fie autorizată.
Asociația neglijată de autorități
Asociația nu a fost anunțată cu privire la aceste lucrări, administratorul Asociației a depus o adresă la Primărie la data de 17 septembrie 2019, rămasă fără răspuns scris. La data de 21 octombrie 2019, administratorul a participat la consultarea făcută de către CJ Sibiu și a informat-o pe doamna primar Astrid Fodor că, din 2014, conform studiului făcut la comanda PMS, în acea zonă s-a depășit nivelul maxim de zgomot. Acum, prin lărgire, traficul va ajunge la exact cinci metri de imobile. Acea perdea naturală de copaci care există acolo și care mai oprește din zgomot va fi anulată. În acest fel se mută coada la geamurile noastre. Nu s-a făcut dezbatere cu noi și problema de trafic de acolo este cauzată de strangularea creată de străzile din Sibiu, și nu de drumul județean.
Asociația nu deține documentele ce au stat la baza autorizației de construire sau o copie după acestea.
Astfel, a doua zi am solicitat de la Direcția de Sănătate Publică și APM Sibiu să ne informeze dacă s-au solicitat avize de la ei și dacă culoarele laterale de zona verde, care au și arbori, au primit aviz pentru tăiere.
Asociația de proprietari CT10/2, în cadrul unei Adunări Generale Extraordinare a hotărât cu unanimitate de voturi să continuăm demersurile legale de stopare a acestor lucrări, costurile fiind suportate de către Asociație.
Din răspunsul APM Sibiu, primit pe mail la data de 25 noiembrie 2019, reiese ca Primăria nu propune tăierea acestora, iar ca urmare a acestui răspuns s-a transmis o adresă la Garda de Mediu Sibiu, răspuns din care rezultă că daca se vor taia ilegal, amenda minimă este de 40.000 lei pentru persoanele juridice, dar aceștia nu au verificat dosarul depus la APM Sibiu și nici dosarul de la Autorizația de constructie nr. 750 din 03.10.2019 (cum rezultă de pe site-ul primariei) și nu s-au deplasat in teren.
De asemenea, APM Sibiu, spune ca nu putea verifica amplasementul ca nu este notat in Registul Spatiilor Verzi desi exista HCL 445 sin 28.11.2017, prin care Primaria Sibiu era obligată să actualizeze acest registru.
Direcția de Sănătate a cerut un punct de vedere de la Primăria Sibiu, de unde rezultă că nu s-a solicitat niciun aviz de sănătate, iar răspunsul Primăriei (semnat de administrator public Ioana Leca și director tehnic Ciprian Rațiu) a fost formal și evaziv, a încercat să sugereze faptul că această lucrare va scădea nivelul de zgomot, iar dacă în 2022, când se va măsura nivelul de zgomot pentru un nou studiu, reiese contrariul, se vor monta panouri fonoabsorbante. Pentru lămuriri suplimentare, am transmis o nouă adresă către Primărie și Direcția de Sănătate la data de 9 decembrie 2019 pe mail, si in paralel la Prefectura Sibiu, ambele răspunsuri venite de la Primaria Sibiu fiind identice si din care rezulta că pe acest sector scurt de drum cu treceri de pietoni se va circula constant cu viteze de peste 30 km/h, unde limita conform normativelor rutiere este de Maxim 30 km/h.
Avocații sibieni refuză clienții?
Avocatii contactati de către reprezentanții asociației ne-au refuzat la propunerea de reprezentare în contencios administrativ (aproximativ 10 la număr).
În PUG Sibiu la Anexa nr.6, există schița care arată la CATEGORIA II.C profilul de stradă de legatură din zona rezidențială/mixtă, distanța minimă între calea de rulare a atovehiculelor pe 4 benzi și zona rezidențială (clădiri de locuit) este de 7,25 m – compus din trotuar, pistă de biciclete și zonă verde, iar pe planurile din autorizație distantă este de maxim 5 m, în dreptul imobilelor situate pe Calea Cisnadiei la nr. 23 si 25.
Joi 13.02.2020, cei de la Terra Building, firmă ce va executa lucrarile, s-au deplasat la locație și au marcat cu vopsea pe asfalt zonele de trotuar si limitele laterale ale noii artere de circulatie pentru masini. Proprietarii din imobile s-au autosesizat cu privire la faptul ca vor fi direct afectați si au solicitat asociației să anunțe autoritățile să grăbească verificarea celor reclamate încă din luna noiembrie 2019.
Un om împotriva tuturor
Administratorul Costan Alexandru a sunat la Garda de Mediu Sibiu și Poliția Locală Sibiu – disciplina în construcții, APM Sibiu – d-na Director Livia Mitea cu rugamintea ca până vineri 14.02.2020 să se deplaseze cei competenți să verifice planurile de la APM Sibiu, cele de la Primaria Sibiu și situația din teren, având în vedere că nimeni nu a verificat daca sunt conforme cu realitatea și identice la cele 2 dosare. Astfel la fața locului au venit doi agenți de la Poliția Locală Sibiu, care au primit hârtiile cu raspunsul APM Sibiu și i-am informat că lumea se agită și ar fi bine să facă preventie. Aceștia au spus că vor anunța pe colegii de la disciplină în construcții, demers rămas fără rezultat.
Vineri 14.02.2019, văzându-mă fără răspunsul autorităților, ne-am deplasat la Garda de mediu unde am mai făcut o adresă și am trimis și pe mail scris la Politia Locala Sibiu o solicitare scrisă pentru a verifica cele semnalate joi telefonic.
In jurul orei 16, proprietarii din imobilele 23 si 25 au venit la mine acasă și m-au rugat să ies să le explic ce demersuri s-au făcut și ce răspunsuri am primit. Auzind că autoritățile nu au reacționat la demersuri, au facut o acțiune de protest spontană.
Soluții există
Soluția, din punctul nostru de vedere, este o consultare reală cu toți factorii implicați ce pot rezolva problemă și cetățenii direct afectați din cele 3 unități administrativ-teritoriale (Primăriile Sibiu, Cisnădie și Șelimbăr), unde să se facă planul general de rezolvare a traficului, mai exact cartierul Arhitecților, Troița din Șelimbăr (zona Dedeman cu str. Doamna Stanca), B-dul Mihai Viteazul, Calea Dumbrăvii până în intersecția cu str. Lomonosov, Scoala de Înnot, str. O. Goga și până la drumul ce duce la Centrul Chinologic, de unde ar trebui sa creeze o stradă între Calea Dumbrăvii și DJ 106C pe lângă cimitir, împărțit etapizat astfel:
- pe cele cu costuri minime și timpi scurți de realizare, cum ar fi: transport în comun și transport școlar, schimbare sensuri de mers pe anumite străzi doar prin marcare;
- pe cele cu timpi medii de realizare, cum ar fi: lărgiri și creare artere de rulare pentru autovehicule, acolo unde se impune;
- pe cele cu timpi lungi de realizare, cum ar fi: gradinite, scoli si dispensar in zona Cartierul Arhitectilor;
Video:
Articol realizat de Costan Alexandru
ADRESA GARDA DE MEDIU 14 FEB 2020_20200215_0001
ghid dimensionare dotari august 2014
RASPUNA AGENTIA NATIONALA PENTRU PROTECTIA MEDIULUI
RASPUNS GARDA DE MEDIU Adresa petent taieri arbori
RASPUNS PRIMARIE ADRESA DIN 28 NOV 19 CU PLIC_20191212_0001
raspuns ptr prefectura de la primaria sibiu
raspusn PMS ptr mine si DSP Sibiu