Spectacolul teatral de succes ”Brâncovenii” la Casa de Cultură din Zărnești-Brașov  

Producție de succes a teatrului creștin, spectacolul ”Brâncovenii” va fi prezent pe scena Casei de Cultură din Zărnești – judeţul Braşov, luni, 27 mai 2019, de la orele 18:00, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. 

Evenimentul, organizat de Compania Teatrală Zona, Parohia Zărnești III, Primăria Orașului Zărnești și parohia Sfântul Pantelimon din București, este dedicat Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) în Patriarhia Română.

Spectacolul prezintă zărneștenilor ceea ce etnograful Ernest Bernea, care a locuit temporar în Zărnești, la Tohanul Vechi, considera a fi ”culmea istoriei suferințelor nemeritate îndurate de români întruchipată de personajul Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

Spectacolul oferit zărneștenilor este cu atât mai interesant cu cât Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu – urmând traiectoria idealului Marii Uniri – a repurtat o frumoasă victorie de partea transilvănenilor și împotriva imperialilor în celebra bătălie de la Zărneşti-Tohan (11/21 august 1690), câștigată cu ajutorul domnitorului Constantin Cantemir al Moldovei.

Idealul brâncovenesc de emancipare națională a românilor avea să fie transpus ulterior, între anii 1902 – 1906, de mitropolitul ardelean Ioan Mețianu din Zărnești în manifestul peren de unire reprezentat de catedrala mitropolitană din Sibiu, ctitorită de acest demn urmaș al zărneștenilor.

Piesa de teatru propune o perspectivă subiectivă a Mariei Brâncoveanu aflată în ultima parte a vieții ei la Mănăstirea Surpatele, dar şi asupra momentelor principale ale martiriului soțului și fiilor ei. Spectacolul deschide o pagină de istorie care scoate în evidență și portretul de excepție al Sfântului Antim Ivireanul. Realizatorii spectacolului abordează o viziune umană, emoţională, prin care vor să transmită speranță, să aducă întărire în necazuri, dar și în credință, într-o perioadă aflată într-o vădită criză a valorilor, a idealurilor.

 

Text scris de Pr. Dr. Bogdan Aurel Teleanu

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Constantin Codrescu, Ana Calciu, Tomi Cristin, Magda Catone, Mihai Coadă, Ovidiu Cuncea/Mircea Constantin, Tiberiu Păun, Bogdan lacob, Dana Rusu și Alexandru lonescu. Textul piesei aparține Părintelui Bogdan Aurel Teleanu, preot slujitor la Parohia Sfântul Pantelimon – Foişorul de Foc din Bucureşti. Regia este semnată de Ivona Boitan, decorul şi costumele de Ileana Zirra, iar Iulian Olteanu este responsabil de Sound design. Coproducători ai evenimentului sunt Protoieria Sector II şi Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi, Filiala Sector II.

Intrarea la acest spectacol este liberă! Pentru această reprezentație sunt disponibile 150 de locuri.

 

Preot Bogdan-Aurel Teleanu Coordonatorul Departamentului pentru copii şi tineret

„Ateneul Sfântului Pantelimon”

de la parohia Sfântul Pantelimon, Bucureşti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *