În cea de-a doua zi a „Săptămânii prevenirii criminalităţii”, poliţiştii de proximitate și poliţişti de la posturile de poliţie rurală au organizat şi desfășurat acţiuni/întâlniri în mediul urban şi mediul rural pentru distribuire de materiale cu recomandări preventive şi consiliere a grupurilor ţintă în scopul prevenirii hărțuirii stradale și violenţei în familie.
Gazda evenimentului
La sediul Facultății de Sociologie și Comunicare din cadrul Universității Transilvania Brașov a avut loc un eveniment conceput ca o prezentare a unor informații utile de natură juridică din partea polițiștilor care instrumentează dosare penale de violență în familie și hărțuire stradală. Astfel, la eveniment au participat specialiști din cadrul : Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității , ai Biroului de Investigații Criminale și ai Secției 3 Poliție Brașov, care au prezentat din cazuistica la nivelul județului pe tematica abordată.
Studenții facultății au fost implicați într-un dialog care a avut ca scop informarea și conștientizarea tinerei generații despre prevenirea și combaterea hărțuiri stradale și a infracțiunilor de violență intrafamilială.
Cetățenii trebuie să fie infomați
Aceștia au fost informați că hărțuirea unei persoane într-un loc public poate fi amendată de polițiști cu până la 10.000 de lei, potrivit Legii nr. 232/2018 pentru completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi. Actul normativ vizează orice fel de hărțuire, mai ales cea sexuală și psihologică, nu doar în public, dar și în privat, astfel încât polițistul va putea să amendeze pe loc persoana care e surprinsă hărțuind pe cineva.
În momentul în care o persoană este victimă a hărțuirii stradale,este important să știe care sunt pârghiile pe care le poate folosi, pentru a rămâne în siguranță până la apelarea autorităților:
- Nu răspunde la întrebările, amenințările sau învinovățirea pe care agresorul ar putea să le folosească împotriva ta.
- Încearcă să nu jignești sau să înjuri. Spune ce ai de spus, repetă dacă este cazul și îndepărtează-te.
- Dacă observi că sunt martori în jurul tău și simți că este cazul, cere-le ajutorul. Nu vă faceți singure ”dreptate” , lovind adversarul. Aceste gesturi pot avea uneori consecințe grave, nebănuite!
- Evită deplasările noaptea, prin zone neiluminate, lăturalnice!
- Dacă observi că ești urmărit/ă, deplasează-te prin zone intens circulate.
- Nu te urca în lift cu persoane pe care nu le cunoști, riști să devii victimă sigură!
- Dacă cineva te amenință pentru a-ți sustrage bunuri, evită să opui rezistență!
- Ține minte că niciodată NU ești de vină pentru agresiunea pe care o suferi.
- Sună la 112 sau apelează la secția de poliție cea mai apropiată, dacă agresorul nu încetează!
Purtător de cuvânt Subcomisar de Politie Alina-Maria IVAN.