Acțiuni de conștientizare a comunităților brașovene asupra amprentei vieții personale asupra mediului

În contextul sărbătoririi, pe 22 aprilie, a Ziua Planetei Pământ (Earth Day), a cărei tematică în 2021 este „Restaurarea Pământului nostru”, sâmbătă, 17 aprilie, în Județul Brașov au fost organizate o serie de acțiuni prin care comunitățile pot preveni viitoarele dezastre ale schimbărilor climatice și ale distrugerii mediului, și care să conducă în timp la asigurarea unor stiluri de viață durabile în comunitățile lor. În acest sens au fost mobilizate autoritățile județene și locale, precum și comunitățile locale și societatea civilă. Acțiunile „Județul Brașov – Inima verde a României” și ,,Mănușa de Aur” au scopul de a apela la conștiința fiecărui cetățean să-și înțeleagă locul, să recunoască impactul acțiunilor sale și să-și dea seama de puterea sa de a face o schimbare.

În cadrul celor două acțiuni s-au implicat și elevii și profesorii a două licee partenere în proiectul Oameni și planetă: un destin comun (People and Planet: A Common Destiny), respectiv Colegiul pentru Agricultură și Industrie Alimentară „Țara Bârsei” Prejmer și Colegiul Național „Radu Negru” din Făgăraș, precum și Universitatea Transilvania Brașov. Activitățile au vizat în special tinerii, deoarece ei sunt percepuți ca viitori factori de schimbare, care prin intermediul instrumentelor digitale pot răspândi și sensibiliza alți cetățeni.

Proiectul „Județul Brașov – Inima verde a României!” prevede crearea de perdelele forestiere de protecție cu scopul de a reduce efectele produse de viscol, praf și zgomot, prima acțiune desfășurându-se în comuna Prejmer, pe o porțiune de 4 km limitrofă acostamentului Drumului Național 10, km 139+505–145+155 și zona învecinată pistei de biciclete ce leagă localitatea de Parcul Industrial Prejmer. Au fost plantați peste 5500 de puieți din mai multe specii de arbori, specia principală fiind Stejar Roșu American, care au fost furnizați de Regia Națională a Pădurilor Romsilva și de către Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt. Acțiunea a fost realizată de un parteneriat constituit din Consiliul Județean Brașov, Primăria Comunei Prejmer, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt, Asociația Creștem România Împreună, Universitatea Transilvania Brașov – Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere, Hidro Sal Com Prejmer, Graells & Llonch Parks Prejmer, Colegiul pentru Agricultură și Industrie Alimentară „Țara Bârsei”, ASV România – Search And Rescue.

Actiunea „Mănușa de Aur” a fost inițiată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Centrul Regional pentru Dezvoltare Durabilă și Promovarea Turismului – Țara Făgărașului, care a provocat comunitățile din zona Țării Făgărașului la o campanie de curățenie a localităților făgăreșene. Voluntari din administrațiile publice locale, biserici, instituții de învățământ, ONG-uri, dar și reprezentanți ai societății civile din Țara Făgărașului au fost provocați de actorul Pavel Bartoș și interpreta pop Lora pentru a lua parte la cea mai amplă campanie de ecologizare din zonă. Acțiunea a constat în curățarea/igienizarea localitățiilor din Țara Făgărașului, a albiilor rîurilor și a spațiilor verzi din vecinătatea localităților. Iniţiativa a urmărit încurajarea mai multor acţiuni de acest tip, creșterea gradului de sensibilizare cu privire la amploarea problemei pe care o reprezintă deşeurile şi încurajarea schimbărilor de comportament în privința amprentei noastre asupra mediului. Mai multe detalii privind campania puteți vedea pe pagina de facebook a Asociației – https://www.facebook.com/centruregional.

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *