ATOP Sibiu în dialog cu Garda Forestieră și cu vânătorii pentru soluții la prezența urșilor

Consiliul Județean Sibiu a găzduit joi, 10 iunie 2021, o întâlnire de lucru organizată de către Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Sibiu referitoare la problema prezenței urșilor pe teritoriul intravilan al localităților din județul Sibiu, aceștia putând fi un real pericol pentru populație.

La dezbatere au participat reprezentanți ai Gărzii Forestiere Județene Sibiu, gestionari ai 21 de fonduri cinegetice din cele 29 existente la nivelul județului Sibiu, ai unor ONG-uri în domeniul mediului și protecției animalelor – Fauna&Flora International, Animal Life, Humane Society International, precum și o parte din membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sibiu, respectiv conducerea Inspectoratului de Jandarmi Județean Sibiu și a Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu.

Întâlnirea cu asociațiile de vânători a fost convocată în urma discuțiilor din cadrul ATOP Sibiu pe marginea posibilităților de intervenție a Jandarmeriei în situațiile de urgență cauzate de urși și a nevoii de monitorizare a zonelor în care au loc frecvent incidente.

Scopul întâlnirii a fost acela de a găsi soluții pentru ca Jandarmeria să poată acționa în baza protocolului emis de Instituția Prefectului Județului Sibiu în urmă cu câteva săptămâni și de a înțelege care sunt competențele pe care le au fondurile de vânătoare, astfel încât să se poată stabili modul în care toate entitățile pot colabora.

Prezentă la deschiderea întâlnirii, președinta Daniela Cîmpean a reliefat faptul că problema urșilor este una complexă și de mare interes pentru toată lumea, inclusiv pentru Consiliul Județean Sibiu, mai ales în contextul derulării Programului Anii Drumeției 2021-2022, motiv pentru care a fost direcționată către ATOP pentru reglementarea situației. Președinta CJ Sibiu a adresat invitaților rugămintea de a colabora, în baza expertizei pe care o dețin, pentru întocmirea unei bune fundamentări care va fi transmisă către autoritățile centrale în vederea emiterii unor modificări legislative favorabile gestionării situației urșilor.

Discuțiile purtate au evidențiat faptul că efectivele de urși sunt în creștere, că atacurile s-au intensificat, fiind zilnice, și au loc în zone în care nu s-a înregistrat niciodată prezența ursului, cum ar fi satul Presaca (comuna Păuca), că aceștia atacă chiar și în timpul zilei, ceea ce denotă un comportament deviant al animalului.

Au fost numeroase luări de cuvânt, s-au invocat discuții vechi rămase fără o rezolvare, iar poziția gestionarilor fondurilor de vânătoare a fost clară, considerând că, din moment ce nu mai au cote de vânătoare pentru prevenție, ei nu se pot implica și nici nu doresc să se implice în condițiile în care ursul rămâne specie strict protejată.

O altă concluzie desprinsă în cadrul întâlnirii a fost aceea că posibilitatea aplicării protocolului de intervenție rămâne incertă, atât timp cât situația derogării rămâne neschimbată, timpul de acordare al derogării fiind unul mult prea mare.

La finalul dezbaterii, președintele ATOP Sibiu, Gheorghe Sterp Vingărzan a accentuat că întâlnirea nu va rămâne la nivel de discuții și că se va asigura ca în scurt timp să fie transmisă o adresă la Ministerul Mediului din partea Consiliului Județean Sibiu și a Instituției Prefectului Județul Sibiu, pentru aprobarea derogărilor în regim de urgență în ceea ce privește măsurile de protecție a speciilor de faună sălbatică și simplificarea procedurii de alocare a cotei de intervenție.

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *