Campania „Chiar ești bine când spui că ești bine? Sănătatea mintală: există, contează și se cultivă

Proiectul „DO ONE BRAVE THING” a desfășurat online campania „Chiar ești bine când spui că ești bine? Sănătatea mintală: există, contează și se cultivă”, în perioada 8 – 26 februarie, pentru a încuraja gestionarea emoţiilor dificile și a problemelor accentuate de contextul pandemic și de reducerea interacțiunilor dintre tineri. Prin aceste activități s-a pus în balanță importanța gândirii sănătoase și crearea valorilor necesare dezvoltării unei comunități cu un grad ridicat de coeziune. 

Sesiunile online au fost organizate de tineri implicați în proiectul „DO ONE BRAVE THING” pentru elevii de liceu din Cluj-Napoca. Aceste întâlniri au oferit un context în cadrul căruia participanții au fost încurajați să își exprime opinia cu privire la percepția lor asupra sănătății mintale, precum și asupra ameliorării și vindecării problemelor cu care se confruntă. 

Temele de discuție au venit în întâmpinarea unor provocări identificate de participanți, atât la nivel individual, cât și colectiv, în cadrul familiei sau grupului de prieteni. Elevii au fost sprijiniți să dezvolte un mod de gândire sănătos, necesar în abordarea situaţiilor stresante şi dificile pe care le trăiesc (prin gestionarea emoţiilor dificile și a persoanelor la care apelează când au nevoie de ajutor), să adopte metodele şi mijloacele de îngrijire şi îmbunătăţire a sănătăţii mintale (prin practicarea compasiunii și recunoștinței). Aceste mijloace ne pot ajuta individual să ne detașăm de o situație care ne creează sentimente negative sau ne poziționează într-o stare de inerție, gestionarea evenimentelor din viaţa personală şi profesională fiind posibilă atunci când deciziile sunt luate conştient şi sigur. 

 Motivația a venit, în primul rând, dinspre faptul că sunt pasionată de tot ce înseamnă sănătate mintală și promovarea acesteia. A ajunge cu astfel de informații la elevi mi se pare un prilej foarte bun de prevenire a problemelor și dificultăților ce țin de sănătatea mintală, care pot apărea în această perioadă. Totodată, energia colegilor din campanie a fost un puternic factor motivațional pentru a continua.” a declarat Ioana, unul dintre participanți. 

Rezultatele campaniei au fost strâns legate de percepția participanților referitoare la sănătății fizică și psihică, precum și a modului în care acestea se influențează reciproc. S-a adăugat informația și experiența acumulată  de voluntari, în vederea participării la un eveniment online în cadrul căruia s-au familiarizat cu construirea unei campanii de conștientizare și diseminare, luând în considerare un public țintă (vârstă, experiențe, localizare) și materialele necesare pentru a facilita un astfel de dialog. 

Multe mulțumiri se îndreaptă către toți partenerii din Cluj-Napoca implicați: Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, Liceul Teoretic Creștin „Pro Deo”, Liceul Teoretic „Avram Iancu”, Liceul cu Program Sportiv, Liceul de Informatică „Tiberiu Popovici”, Liceul Greco-Catolic „Inochenție Micu”, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Colegiul Național „George Barițiu”, Liceul Tehnologic „Alexandru Borza” și Liceul Teoretic „ELF”. 

Proiectul „DO ONE BRAVE THING” este coordonat de Institutul Român pentru Pace (Peace Action, Training and Research Institute of Romania) și reunește alți șase parteneri: Zetta Cloud (România), Active Watch (România), Instytutu Bezpieczeństwa Społecznego (Polonia), Budapest Centre for Mass Atrocities Prevention (Ungaria), Political Capital Policy Research and Consulting Institute (Ungaria) și CESIE (Italia). Proiectul își propune să ofere sprijin tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani cu abilitățile, cunoștințele și instrumentele de care au nevoie pentru a se implica în mod constructiv și pentru a înfrunta polarizarea și extremismul în viața de zi cu zi în comunitățile, țările lor și în Europa. 

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *