Ziarul care ține cu românul

Conferința de presă comună a Președintelui României, Klaus Iohannis, cu Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu Prim-ministrul României, Florin Cîțu

Vizita Președintelui României la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” împreună cu premierul din Luxemburg

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut luni, 27 septembrie 2021, o conferință de presă comună cu Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu Prim-ministrul României, Florin Cîțu.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarațiilor Președintelui României din cadrul conferinței de presă comune:

President von der Leyen, welcome to Romania, welcome to Bucharest!

It is my pleasure to meet you on this special occasion.

Bună seara!

Îmi face o deosebită plăcere să o avem astăzi ca oaspete pe doamna Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene. Bine ați venit la București!

Salut anunțul făcut de doamna von der Leyen despre Planul Național de Redresare și Reziliență al României, care a primit undă verde de la Comisia Europeană chiar astăzi. Aprobarea sa reprezintă un moment simbolic, de o mare importanță pentru viitorul țării noastre.

Acest Plan este rezultatul unui dialog intens cu Comisia Europeană din ultimele luni, dar și al unui efort colectiv instituțional fără precedent. A fost un proces extrem de laborios, care a presupus o muncă extraordinară, sub presiunea timpului, și le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la elaborarea cu succes a acestui Plan.

Finalizarea Planului Național și aprobarea sa de către Comisie este însă doar o victorie de etapă.

Am făcut astăzi un pas important către ceea ce ne propunem să realizăm în România în anii următori, dar provocările majore încep de abia acum.

Implementarea deplină și la timp a tuturor măsurilor din acest Plan este esențială. Vreau să fim foarte bine pregătiți pentru etapa cea mai importantă – demararea și mai ales finalizarea reformelor pe care ni le-am asumat.

Accesând aceste fonduri puse la dispoziție de către Uniunea Europeană, putem schimba România în profunzime, putem construi o țară așa cum ne-o dorim.

Planul Național de Redresare și Reziliență este un instrument deosebit de important pentru România, care ne oferă, pe lângă finanțarea acțiunilor de redresare economică, resursele pentru a implementa investiții și reforme structurale esențiale pentru dezvoltarea țării noastre pe termen mediu și lung.

Toate aceste resurse financiare reprezintă o oportunitate extraordinară pentru noi să investim în construirea de autostrăzi, în căi ferate, să modernizăm infrastructura energetică și de mediu, să dezvoltăm rețeaua de spitale, să implementăm programe de digitalizare în economie, în administrație, să investim în infrastructura din educație și din sănătate.

Pandemia de COVID-19 ne-a arătat foarte clar că vulnerabilitățile din sistemul de sănătate au implicații profunde asupra economiei, asupra încrederii în guverne și asupra coeziunii sociale.

De aceea, investițiile în sănătate sunt un pilon definitoriu al acestui Plan. Spitalul Universitar de Urgență București, pe care l-am vizitat acum împreună cu doamna Președintă von der Leyen, este un exemplu edificator al contribuției pe care fondurile europene o aduc la modernizarea infrastructurii spitalicești din România. Prin folosirea acestor fonduri, pacienții vor beneficia de îngrijire de calitate și de cele mai avansate tehnologii în domeniu.

Acesta este însă doar începutul, mai este multă muncă de făcut de aici înainte. Avem o responsabilitate uriașă pentru a ne asigura că banii europeni vor schimba fața României și vor aduce o viață mai bună pentru cetățenii noștri.

Împreună cu acest Guvern, am reușit, iată, să avem acest Plan aprobat.

Domnule prim-ministru, domnilor miniștri, domnilor primari și președinți de consilii județene, vă cer să faceți o prioritate absolută din implementarea reformelor și a investițiilor prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență!

Este o șansă pe care nu avem voie să o ratăm – șansa de a face economia României mai performantă, mai sustenabilă și mai bine pregătită pentru orice criză care mai poate apărea. Este șansa de a lăsa generațiilor viitoare o Românie profund modernizată.

Rămân un partener implicat al acestei guvernări care își propune să dezvolte țara noastră și, împreună, și, cu sprijinul Comisiei Europene, al Președintei von der Leyen, vom mobiliza mediul de afaceri, toate autoritățile locale și centrale, astfel încât Planul Național de Redresare și Reziliență să fie un succes major pentru România.

Vă mulțumesc!

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: Bună seara! Cum poate Comisia să ajute suplimentar România în condițiile în care România este destul de mult în urma mediei europene la capitolul vaccinare și dacă poate fi o soluție legală vaccinarea obligatorie a unor categorii profesionale?

Președintele României, Klaus Iohannis: În primul rând, dați-mi voie să subliniez că, fără implicarea doamnei Președinte von der Leyen personal, noi nu am fi beneficiat de un număr important de doze de vaccin, așa cum am beneficiat. Doamna Președinte a avut inițiativa, a riscat și bine a făcut, și a pus pe picioare un mecanism prin care întreaga Uniune Europeană beneficiază de doze foarte multe de vaccin și țin, și în acest spațiu, doamnă Președinte, să vă mulțumesc pentru implicarea extraordinară în acest domeniu. Și de ce subliniez? Sănătatea nu este o competență a Comisiei, sănătatea este de competență națională, dar această chestiune fără intervenția și fără sprijinul Comisiei nu ar fi putut să fie rezolvată. În continuare, evident că sprijinul Comisiei constă în dozele de vaccin care vor veni în continuare în România și în datele pe care le pregătesc forumurile europene, comisiile de specialitate și care sunt distribuite în toate statele membre.

Dați-mi voie însă să mai spun ceva despre vaccinare. La noi sunt foarte mulți români care s-au vaccinat. Astăzi am cerut date și am văzut că s-au distribuit sau au fost date peste 10 milioane de doze de vaccin. Sunt aproape 5 milioane jumătate de români care sunt vaccinați cu schema completă. E păcat că sunt așa puțini! Dacă ne uităm un pic la ce se întâmplă în Europa – acum câteva zile, de exemplu, am citit un articol despre Danemarca – în timp ce noi avem mii și mii de noi cazuri zilnice, și din păcate și internați la ATI, și decese, în Danemarca s-a renunțat la toate restricțiile. Atenție: la toate restricțiile! De ce? Fiindcă s-au vaccinat în Danemarca cam toți!

Doze am fi avut și noi și dacă ne-am fi vaccinat cu toții, așa cum și premierul, și eu, și mulți alții au recomandat, nu ar fi trebuit să mai purtăm mască, puteam să mergem oriunde în liniște, puteam să ne întâlnim, puteam să avem concerte, spectacole, întâlniri de tot felul fără nicio restricție. Ce i-a făcut pe mulţi să fie reticenți, vom vedea. Și, în acest sens, pot să vă spun că împreună cu premierul am discutat să ne întâlnim încă din această săptămână să reevaluăm campania de vaccinare și să vedem cum putem să o repunem pe roate.

Este un paradox, noi suntem în plină pandemie. Avem arma cu care putem să terminăm pandemia și nu o folosim. Este foarte păcat! Probabil unii mai sunt reticenți, alții necesită încă mai multe zile de gândire, alții vor date suplimentare, și vom vedea cum putem să-i convingem pe cât mai mulţi. Este păcat să stăm cu atâția bolnavi, cu atâția oameni care suferă în ATI, cu atâtea familii îndoliate, când am putea să terminam foarte repede această fază acută a pandemiei cu vaccinarea.

Jurnalist: Poate situația politică de la București să influențeze semnarea și apoi aplicarea Planului Național de Redresare?

Președintele României: Nu există un risc politic pentru implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență. Nu există fiindcă acele reforme care sunt cuprinse în Planul Național, acele investiții care sunt cuprinse în Planul Național, sunt reforme și investiții dorite și așteptate de toată lumea. Este un Plan foarte complex și cred că ați urmărit majoritatea dintre dumneavoastră că a durat destul de mult până când acest Plan a fost negociat. Nu a fost o eroare, a fost o intenție. Și cei care au negociat, și Președinta Comisiei și cu mine am dorit să avem un Plan care poate fi implementat imediat. Deci nu ne-am dorit o descriere a unor intenții, cum avem multe, la noi avem foarte multe descrieri de intenții, și politice și tehnice. Am dorit un Plan aplicabil pentru România. Un plan de modernizare a României, cu proiecte concrete, cu reforme concrete, cu termene concrete, cu costuri concrete și cu măsurabilitate. Știm exact ce și până când trebuie făcut. Deci este mult mai mult decât un proiect, este un plan care trebuie și poate fi implementat. Și Guvernul se va ocupa de implementarea acestui plan, de aceea a primit din mâna Președintei PNRR-ul aprobat. Atenție, aprobat, fiindcă inclusiv astăzi am citit că unii au impresia că nu e aprobat. Este aprobat, este pregătit pentru implementare. Și acest lucru se va întâmpla și vom schimba România în bine, vom moderniza România cu acest Plan de Redresare și Reziliență – reziliență însemnând rezistența la șocuri. Deci nu vrem ca următoarea criză să ne prindă pe picior greșit. Măsurile pe care le implementăm, investițiile, reformele vor face România mult mai rezistentă, mai bună și vor aduce un trai mai bun pentru fiecare român.

Jurnalist: Ce soluții are Comisia Europeană pentru țările care v-au transmis solicitări legate de creșterea prețurilor la electricitate și gazele naturale? Sunteți de acord cu plafonarea prețurilor cerută de altfel de multe state membre?

Președintele României: Aș comenta puțin pe acest subiect. Nu întâmplător, deci atenție, nu întâmplător doamna Președinte și cu mine am discutat astăzi inclusiv pe acest subiect destul de mult și profund. Vreau să fie un lucru foarte clar, prețurile mari pe energie, în special pe electricitate, nu sunt o problemă românească, ci este vorba despre o problemă care se pare că a devenit globală. Toată lumea este afectată de aceste creșteri și soluțiile vrem să le căutăm și să le găsim începând, împreună, de săptămâna viitoare când avem un Consiliu informal în Slovenia și vom avea primele idei și soluții pentru a aborda chestiunea. Însă, al doilea lucru foarte important, chiar dacă această problemă nu este una făcută la noi, trebuie să o tratăm la noi și știu că Guvernul a luat foarte în serios chestiunea, a pregătit și pregătește un pachet la început pentru consumatorul vulnerabil. Probabil ați observat că acea lege a fost promulgată la o zi după ce am primit-o de la Parlament, tocmai pentru a da Guvernului timp să pregătească aceste compensații sau alte măsuri care vin pentru oamenii care nu-și permit să plătească mai mult. Însă este nevoie de mult mai mult și știu din sursă sigură că aceste chestiuni sunt discutate și pregătite la Guvern. Firmele, antreprenoriatul au nevoie de măsuri active, pentru că aceste prețuri vor fi resimțite foarte repede de economia reală de unde, evident, vor avea un impact și asupra altor prețuri. Deci, una la mână, problema nu este făcută la noi, doi – noi vom veni cu soluții concrete, acum, repede, și în paralel la nivel european vom căuta soluții mai ample fiindcă dorim să rezolvăm problema durabil.

Vă mulțumesc!

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *