Contrabandă și spălare de bani – Prejudiciu de milioane de euro

Contrabandă și spălare de bani cu un prejudiciu de milioane de euro

La data de 1 august 2024, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Macrocriminalității Economico – Financiare, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au pus în aplicare 22 de mandate de percheziție domiciliară, în municipiul București și în județele Argeș, Dolj, Ilfov și Mehedinți, precum și 24 de mandate de aducere.

Activitățile s-au desfășurat într-o cauză penală privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, contrabandă, punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare și spălarea banilor.

it mai multe grupări de criminalitate organizată transfrontalieră constituite în anul 2021

În fapt, s-a reținut că, începând cu anul 2021, pe teritoriul României, s-ar fi constituit mai multe grupări de criminalitate organizată transfrontalieră, cu arie de acțiune și componență internațională, specializate în activități de transport pe teritoriul României a unor importante cantități de mărfuri (majoritatea susceptibile a fi contrafăcute), pentru care nu ar fi existat documente de proveniență și care ar fi trebuit plasate sub un regim vamal) aduse din Turcia, pe care le-ar fi introdus, în țară, prin sustragere de la control vamal ,prin nedeclarare, (contrabandă).

Astfel, 26 de persoane cercetate în cauză (membri a trei grupuri infracționale organizate) ar fi efectuat transporturi de mărfuri către diverși clienți de pe teritoriul țării, folosind autocare de transport persoane.

Bunurile, în mare parte contrafăcute, aveau la bază comenzi anticipate de la clienți din România, ori achiziții directe și ar fi fost aduse în colete la punctul de lucru al firmei de transport persoane, unde ar fi fost predate responsabilului de la firmă. După întocmirea listelor cu localitățile de destinație din România, codul sau denumirea beneficiarului, cantitatea și contravaloarea de încasat, mărfurile ar fi fost predate șoferilor.

Înainte de plecarea în cursă mărfurile/bunurile erau introduse în cala de bagaje a autocarelor sau în zule

Înainte de plecarea în cursă, mărfurile/bunurile erau introduse în cala de bagaje a autocarelor sau în zule (locașuri special amenajate) și transportate în România, prin sustragere de la controlul vamal (nedeclarare). În momentul apropierii de destinație, beneficiarii reali ai mărfurilor ar fi fost contactați telefonic și, după sosirea în autogară, marfa ar fi fost distribuită într-un timp foarte scurt (contrabandă).

De asemenea, în fiecare autocar de transport persoane, pe lângă responsabilul de mașină și șoferi, exista o persoană (denumită ,,joker”) care, în cazul depistării de către poliție sau organele de control, prelua răspunderea pentru bunurile din autocar.

Mărfurile de contrabandă ar fi fost puse în liberă circulație și valorificate „la negru”

După introducerea în țară, mărfurile ar fi fost puse în liberă circulație și valorificate „la negru”, atât în centre comerciale, cât și prin intermediul mai multor site-uri.

În vederea documentării activităților infracționale, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu lucrătorii vamali din cadrul Autorității Vamale Române, au efectuat activități de documentare a membrilor grupări, acționându-se de peste 40 de ori.

Au fost identificați și ridicați peste 55.000 de euro, 11.500 USD, bijuterii din aur, înscrisuri, precum și alte mijloace de probă

De asemenea, au fost efectuate depistări în trafic, fiind ridicate, în vederea continuării cercetărilor, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, parfumuri ,majoritatea inscripționate cu însemnele unor mărci de renume și care prezentau suspiciuni de contrafacere, diverse materiale textile, bijuterii din material culoare galbenă și argintie (susceptibile a fi aur și argint), etc., bunuri ce ar fi fost sustrase de la vămuire, pentru care nu ar fi existat documente de proveniență și care ar fi trebuit plasate sub un regim vamal.

De menționat faptul că, la una dintre depistări, într-un locaș special amenajat (zulă), au fost descoperite 403 grame de cocaină, fiind înregistrat dosar penal separat la D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, cetățeanul turc care ar fi fost responsabil cu introducerea, fiind trimis în judecată și condamnat la 6 ani și 4 luni închisoare cu executare.

În urma perchezițiilor, au fost identificați și ridicați peste 55.000 de euro, 11.500 USD, bijuterii din aur, înscrisuri, precum și alte mijloace de probă.

La data de 1 august 2024, procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au luat măsura controlului judiciar față de 15 persoane.

NU UITA!

Esti martorul unui eveniment sau ai informaţii care ar putea deveni o ştire?

Trimite-ne un mesaj la numărul 0742.566.653, WhatsApp, Signal sau Telegram

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Reclame: https://ziuaonline.com/reclame/

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *