CUM A DEBUTAT SAPTAMANA PREVENIRII CRIMINALITATII

Prevenirea discriminării și prevenirea violenței domestice au fost temele cu care polițiștii sibieni au deschis cea de a XVI-a ediție a evenimentului „Săptămâna Prevenirii Criminalității”.

În perioada 22 – 27 mai a.c., Poliția Română organizează, la nivel național, o nouă ediție a evenimentului „Săptămâna Prevenirii Criminalității”.

Luni, 23 mai a.c., polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalități și Poliției Orașului Avrig, alături de specialiștii din cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Sibiu au discutat pe marginea prevenirii discriminării cu elevii Școlii Gimnaziale Avrig, dar și cu membrii comunităţii locale.

Când vorbim despre discriminare, despre formele de discriminare trebuie să reținem că ea reprezintă orice deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă pe care o persoană sau un grup îl manifestă faţă de o altă persoană sau un alt grup pe baza unor criterii precum: rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenență la o categorie defavorizată.

Mai simplu, discriminarea este o acțiune care presupune un tratament diferit, nedrept față de anumite persoane, ca urmare a apartenenței lor la un anumit grup social. Există mai multe forme de comportamente discriminatorii, însă toate au în comun faptul că implică o anumită formă de excludere sau de respingere.

Polițiștii le-au vorbi celor peste de 170 de copii prezenți despre faptul că mediul școlar este locul în care discriminarea, sub multiplele sale forme de manifestare, este folosită pentru a-i exclude, a-i marginaliza și a-i umili pe acei elevi considerați „diferiți”. Iar aceste tipuri de comportamente, manifestate în rândul elevilor, au la bază criterii axate pe origine, naționalitate, etnie, religie, etc. și se pot manifesta atât direct, indirect sau prin hărțuire.

Polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au venit în sprijinul elevilor și tinerilor cu sfaturi și recomandări preventive, menite să înlăture consecințele discriminării, oferind o serie de sfaturi, de recomandări, precum:

  • Elimină din vocabularul tău acei termeni care ar putea fi ofensatori pentru anumite persoane sau grupuri;

  • Dacă nu ți-ar plăcea ca un anumit cuvânt să fie folosit la adresa ta, nu-l folosi nici tu la adresa altora;

  • Implică-te atunci când observi că o altă persoană este discriminată;

  • Socializează cu oameni cât mai diverși, oameni care au altă naționalitate, etnie, religie, orientare sexuală decât tine, sau care au avut experiențe de viață diferite de ale tale.

Astăzi, 24 mai a.c., începând cu ora 10:00, polițiștii specializați în prevenirea criminalității au derulat activităţi specifice de prevenire a violenţei domestice, a doua temă a Săptămânii Prevenirii Criminalității. Astfel, au fost desfășurate acţiuni stradale (discuții directe cu cetățenii) de informare, în mediul rural (în localitățile Roşia, Nou și Caşolţ), precum şi o activitate cu un grup ţintă format din persoane vulnerabile, din zona acelorași localități, la care au participat atât polițiștii de la prevenire cât și polițiștii posturilor de poliție arondate acestor localități.

Violența domestică, indiferent de forma sub care se manifestă, reprezintă un tipar de comportamente care au loc în „spatele ușilor închise”, fiind considerată o „problemă de familie”. Realitatea însă, ne arată că impactul acestor fapte depășește granița familiei, nemaifiind doar o problemă de cuplu, ci o problemă a întregii societăți.

Violența în familie a primit de-a lungul timpului, numeroase valenţe, datorită multiplelor forme de manifestare, tot mai frecvent fiind întâlnite cazuri de violență fizică, verbală, psihologică, sexuală, economică, socială, spirituală sau cibernetică. Ceea ce trebuie menţionat este faptul că în nicio formă și în nicio împrejurare, obiceiul, cultura, religia, tradiția și onoarea unei persoane, nu pot fi considerate drept justificare pentru nici un tip de acte de violență.

Orice persoană poate deveni o victimă a violenței domestice, indiferent de statutul său social, nivelul educațional, rasă, gen, orientare sexuală, apartenență religioasă sau etnică. Statisticile arată faptul că persoanele de sex feminin sunt mai vulnerabile si mai expuse riscului de victimizare, situaţie accentuată de lipsa de informaţii în acest domeniu, pornind de la necunoaşterea tiparului de comportamente asociat violenţei în familie, modalităţile de protecţie în cazul unui abuz precum şi a posibilităţilor de a ieşi dintr-o astfel de relaţie.

În cadrul discuțiilor avute astăzi, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză si Prevenire a Criminalității au venit în sprijinul cetățenilor cu sfaturi și recomandări menite să contribuie la reducerea riscului de victimizare, precum:

  • Evitaţi discuţiile în contradictoriu cu persoanele pe care le cunoaşteţi ca fiind violente;

  • Evitaţi interacţiunea cu persoanele aflate sub influența băuturilor alcoolice. De cele mai multe ori, adresarea de cuvinte jignitoare contribuie la încurajarea unor comportamente agresive;

  • Reţine faptul că, un act de agresiune îndreptat împotriva ta sau a altui membru din familie, este doar un precedent pentru viitoare fapte de violenţă mult mai grave!

  • Nu uita că un episod de violenţă în familie la care un minor este martor, îi poate afecta grav dezvoltarea emoţională precum şi modul în care acesta se va raporta în cadrul viitoarelor sale relaţii de adult;

În situaţia în care te confrunţi sau eşti martor(ă) a unei fapte de violenţă domestică, apelează numărul unic de urgenţă 112. Trebuie să şti că, poliţiştii care intervin într-o astfel de situaţie, au posibilitatea de a emite un ordin de protecţie provizoriu, al cărui scop este acela de a proteja victima de agresor.

Persoană de contact pentru aceste activități este doamna comisar de poliție Mihaela Huzoaica, coordonator al Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, telefon mobil: 0735.708013.

NU UITA!

Esti martorul unui eveniment sau ai informaţii care ar putea deveni o ştire?

Trimite-ne un mesaj la numărul 0742.566.653, WhatsApp, Signal sau Telegram

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Reclame: https://ziuaonline.com/reclame/

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *