Consiliul Județean Sibiu, prin compartimentul Dezvoltare Durabilă, în colaborare cu Oficiul de Dezvoltare Montană Județul Sibiu organizează în această perioadă o serie de întâlniri pentru a prezenta autorităților locale din județ și producătorilor locali interesați, pașii care trebuie urmați în vederea înființării Punctelor Gastronomice Locale (PGL). Primele două întâlniri au avut loc la Râu Sadului și la Biertan, urmând ca săptămâna viitoare să se organizeze o întâlnire la Arpașu de Jos.
Având în vedere protocol încheiat, anul trecut, cu Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Consiliul Județean Sibiu are sarcina de a identifica producători locali, de a colabora cu autoritățile locale și cu IMM-urile, precum și de a organiza diverse întâlniri pentru informarea persoanelor cu privire la conceptul unitar de Punct Gastronomic Local, modul de organizare, documentele necesare și condițiile de autorizare. De asemenea, CJ Sibiu poate să îl reprezinte pe producător în relația cu autoritatea, depunând în numele acestui actele necesare.
“Ne dorim să facem pași concreți pentru promovarea județului Sibiu ca o destinație verde, sustenabilă, de aceea prin intermediului colegilor din compartimentul Dezvoltare Durabilă căutăm activ soluții de a sprijini producătorii local, să le fim de un real sprijin. Ecoturismul și gastronomia locală sunt două dintre cele mai importante resurse pe care mizăm în promovarea destinației noastre și prin care noi, ca autoritate județeană vrem să atragem un public cât mai mare și divers, atât pe plan național, dar și internațional”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
Menționăm că și în anul 2021, Consiliul Județean Sibiu în parteneriat cu Oficiul de Dezvoltare Montană Județul Sibiu a organizat o serie de întâlniri în sistem online și a informat producătorii din Piața Volantă Transilvania în vederea înființării acestor unității alimentare, în cadrul căruia turiștii pot avea experiențe gastronomice unice.
Până în prezent, în județul Sibiu sunt înregistrare un număr de 15 Puncte Gastronomice Locale, trei dintre acestea fiind înființate sub îndrumarea Consiliul Județean Sibiu. Punctele Gastronomice Locale presupun servirea mesei în gospodăria proprie a unui număr limitat de persoane (max. 12 persoane), iar meniul zilnic va cuprinde o gamă redusă de preparate tradiționale locale care vor fi realizate de proprietar și membrii familiei acesteia.
Detalii despre înființarea Punctelor Gastronomice Locale (PGL) pot fi obținute de la Compartimentul Dezvoltare Durabilă a Consiliului Județean Sibiu, adresă de e-mail: [email protected]. Compartimentul a fost înființat ca rezultat al derulării proiectului european EUREGA Interreg Europe și are ca scop identificarea, promovarea și asistența IMM-urilor locale și a start-up-urilor, precum și realizarea unor acțiuni de comunicare și diseminare pentru promovarea gastronomiei locale și implicit a producătorilor din județul Sibiu.
De asemenea, în cadrul acestor întâlniri se discută despre creșterea calității produselor comercializate în Piața Volantă Transilvania, de posibilitatea obținerii mențiunii de calitate facultativă ”Produs Montan”, precum și despre promovarea zonei rurale, în contextul implicării Consiliul Județean Sibiu, a Oficiului de Dezvoltare Montană Județul Sibiu și a Asociației Județene de Turism Sibiu în campania de identificare și promovare a Punctelor Gastronomice Locale.
NU UITA!
Esti martorul unui eveniment sau ai informaţii care ar putea deveni o ştire?
Trimite-ne un mesaj la numărul 0742.566.653, WhatsApp, Signal sau Telegram
ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL
Reclame: https://ziuaonline.com/reclame/
Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/
Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/
ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!