Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii readuce în discuţie siguranţa în traficul rutier, a noastră şi a copiilor noştri, care depinde de fiecare dintre noi. Deşi responsabilitatea este mare, totuşi întâlnim atâţia şoferi conducând sub influenţa alcoolului. Tineri sau mai în vârstă, în mijlocul zilei, seara, noaptea, dar şi dimineaţa, bărbaţi, dar şi femei, ignoră nu doar consecinţele legale ale acestui comportament, cât şi pericolul pe care îl reprezintă pentru ceilalţi participanţi la trafic.
Scuzele şi explicaţiile sunt multe. Desigur, nu schimbă cu nimic sancţiunea – amendă, uneori suspendarea dreptului de a conduce, dosar penal – dar mai ales nu modifică urmările unei posibile tragedii. Îndemnăm mereu şoferii să se gândească dacă merită riscul. Ar putea fi implicaţi într-un eveniment rutier, poate nu exclusiv din vina lor, dar care ar avea consecinţe tragice. Merită să ai o viaţă pe conştiinţă?
Suspendarea dreptului de a conduce poate însemna pentru unii pierderea locului de muncă, pe lângă faptul că a circula cu maşina este deseori o necesitate. Un dosar penal, o condamnare, are consecinţe şi mai serioase! DE CE SĂ RISCĂM şi apoi să ne plângem?
Se fac diverse „calcule” legate de cât timp a trecut de când au băut, dacă a ieşit sau nu alcoolul din organism. Alţii vin cu eterna scuză „a fost doar o bere”. Mai e şi partea în care azi nu au băut, dar uită ca aseară au întrecut măsura (altfel nu se explică alcoolemia de la prima oră a dimineţii!). Sunt prea MULŢI FACTORI CARE CONTRIBUIE LA TIMPUL DE ELIMINARE A ALCOOLULUI DIN ORGANISM, deci să nu ne bazăm pe asta!
Dacă am consumat alcool, haideţi să lăsăm scuzele, explicaţiile, dar mai ales SĂ LĂSĂM MAŞINA ÎN PARCARE sau să-i lăsăm pe alţii (care, desigur, nu au băut!!) să conducă. Un prieten, un taxi, un autobuz – sunt şi acestea variante bune. Ca să nu mai spunem de puţină mişcare, atât de sănătoasă pentru fiecare! Drumuri în siguranţă tuturor!
Vă reamintim prevederile legale:
Constatarea contravenţiei de conducere a unui autovehicul de către o persoană care se află sub influenţa alcoolului se face prin testarea aerului expirat de aceasta cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic.
Persoana care conduce un autovehicul depistată ca având o concentraţie de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, poate solicita acestuia să i se recolteze probe biologice de către unităţile sau instituţiile medicale, în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge.
Conducătorilor de autovehicule li se recoltează obligatoriu probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei atunci când rezultatul testării arată o concentraţie mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat. De asemenea, se recoltează obligatoriu probe biologice atunci când rezultatul testării preliminare cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate indică prezenţa în organism a substanţelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare.
Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
Totodată, refuzul sau sustragerea conducătorului unui vehicul de la prelevarea de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenței unor substanțe psihoactive constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.
ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL
Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:
Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/
Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/
ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!