Ziarul care ține cu românul

Grupul infracțional Umbrella Security destructurat de DIICOT

La data de 4 iunie 2024, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au pus în executare 4 mandate de percheziție domiciliară într-o cauză penală privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat ( Umbrella Security), în scopul comiterii de infracțiuni informatice, de tip ransomware, șantaj și spălarea banilor, fiind vizate 5 persoane.

Activitățile s-au desfășurat în baza a 3 ordine europene de anchetă, emise de autoritățile judiciare din Franța, în vederea destructurării unui grup organizat specializat în infracțiuni informatice de tip ransomware, cunoscut sub denumirea de Umbrella Security.

În concret, atacatorii Umbrella Security ar fi dobândit accesul la sisteme informatice ale victimelor, unde ar fi criptat datele existente, iar, ulterior, ar fi solicitat o răscumpărare în criptomonede, în vederea recuperării datelor.

Astfel, la nivel european, au fost identificate victime în Franța, Italia, Spania, Germania și Suedia, o cooperare între aceste țări fiind stabilită prin intermediul organismelor europene Europol, respectiv Eurojust.

55.000 de euro în criptomoneda Bitcoin

În urma perchezițiilor, au fost ridicate mai multe sisteme informatice folosite în activitatea infracțională și au fost instituite sechestre asupra conturilor bancare a două  dintre persoane, precum și asupra a aproximativ 55.000 de euro, echivalent în criptomoneda Bitcoin.

Ca element de noutate pentru acest tip de operațiuni, în urma accesului în sistemele informatice ale uneia dintre persoanele cercetate, a reieșit faptul că activitatea de criptare aferentă atacurilor ar fi fost în desfășurare asupra a 4 victime la acel moment.

De asemenea, au fost descoperite cheile de decriptare pentru un număr semnificativ de victime.

Au fost puse în executare 5 mandate de aducere emise pe numele persoanelor cercetate.

În baza probatoriului administrat, autoritățile din Franța au emis un mandat european de arestare pe numele uneia dintre persoanele cercetate, în vederea extrădării, sens în care acesta a fost reținută, pentru  24 de ore, iar, ulterior, instanța competentă a dispus arestarea preventivă a acesteia, pentru 30 zile.

La activitățile desfășurate pe teritoriul țării noastre au participat 4 reprezentanți ai autorităților judiciare din Franța, precum și 2 reprezentanți ai Europol.

NU UITA!

Esti martorul unui eveniment sau ai informaţii care ar putea deveni o ştire?

Trimite-ne un mesaj la numărul 0742.566.653, WhatsApp, Signal sau Telegram

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Reclame: https://ziuaonline.com/reclame/

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *