Intervenția Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, din cadrul acțiunii de împădurire pe terenuri nisipoase și degradate din sudul României

Intervenția Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, din cadrul acțiunii de împădurire pe terenuri nisipoase și degradate din sudul României

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut miercuri, 24 martie 2021, la Dăbuleni, județul Dolj, o intervenție în cadrul acțiunii de împădurire pe terenuri nisipoase și degradate din sudul României.

Vă prezentăm în continuare transcrierea intervenției:

Domnule Prim-ministru,

Domnilor miniștri,

Vă doresc mult succes cu această acțiune!

Anul trecut am participat și am și oferit patronajul unei acțiuni de reîmpădurire, sub sloganul „O pădure cât o țară”, și cred că a fost un succes. Am reușit anul trecut să plantăm peste 50 de milioane de puieți. Am participat anul trecut și la deschiderea campaniei, și la finalizarea campaniei, toamna destul de târziu.

Pe parcursul acelor luni, am discutat în repetate rânduri cu specialiștii din domeniu, cu, evident, autoritățile, cu decidenții politici și s-a conturat ambiția de a face mai mult în anul acesta și în anii care urmează.

Pentru a da un impuls acestei campanii extinse, m-am angajat să continui, împreună cu Guvernul, cu autoritățile, cu specialiștii noștri. Este extrem, extrem de important – nu știu dacă ați reușit să urmăriți un pic prezentarea, ne găsim în județul Dolj, unde deșertificarea este o realitate. Ce înseamnă deșertificare – pământul arabil, pământul bun, care a fost mai demult aici, s-a transformat în exact ce vedem, în teren nisipos. Dacă nu se face nimic, nisipul se duce mai departe și deja acum avem o pierdere de peste o mie de hectare de teren agricol, de teren arabil, în fiecare an. Este clar că aici trebuie intervenit.

Cealaltă chestiune ține, evident, de mediu și de nevoia de a avea mai multe păduri. Cu toții ne dorim un mediu curat pentru noi și pentru generațiile care vin. Cam toată lumea a înțeles pericolul încălzirii climatice și metoda în continuare cea mai eficientă pentru a avea un mediu mai sănătos și pentru a combate schimbările climatice este extinderea suprafețelor de pădure.

Asta vom face, iar împreună cu Guvernul am discutat, în cadrul multor întâlniri pe care le-am avut pentru a concretiza Planul Național de Redresare și Reziliență, și am hotărât să alocăm o sumă imensă – 1,5 miliarde de euro – pentru reîmpăduriri.

Aceste acțiuni, împreună cu oprirea tăierilor ilegale, cu siguranță vor duce la un progres semnificativ, la recuperarea de teren valoros în România și la îmbunătățirea mediului în general.

Vă doresc tuturor mult succes!

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *