Participarea Președintelui României la cea de-a patra reuniune a Comunității Politice Europene

Alocuțiunea susținută de Președintele României cu prilejul inaugurării Casei României

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat joi, 18 iulie 2024, la cea de-a patra reuniune a Comunității Politice Europene, care a avut loc în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord (Palatul Blenheim, Oxfordshire). La eveniment au luat parte lideri din peste 40 de state europene, reprezentanții instituțiilor europene, respectiv Președintele Consiliului European și Înaltul Reprezentant UE pentru afaceri externe și politica de securitate, precum și reprezentanți ai NATO, OSCE și ai Consiliului Europei.

Reuniunea a oferit oportunitatea unui nou schimb de opinii, la nivel de lideri europeni,

Reuniunea a oferit oportunitatea unui nou schimb de opinii, la nivel de lideri europeni, în cadrul platformei de coordonare politică între statele europene care respectă un set comun de valori, instituite prin Comunitatea Politică Europeană, în scopul consolidării securității, a stabilității și a prosperității pe continent, mai ales în actualul context geopolitic marcat de agresiunea continuă a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Agenda a inclus o sesiune plenară consacrată securității europene, cu accent pe situația din Ucraina și acțiunea europeană în sprijinul Ucrainei, și trei sesiuni pe grupuri de lucru, în format restrâns, pe următoarele teme: „Energie și Conectivitate”, „Apărare și asigurarea democrației” și „Migrație”.

Discuțiile din cadrul sesiunii plenare au evidențiat importanța acțiunii unitare în plan european, ca o comunitate de reguli și valori, ca răspuns la provocările actuale, precum și susținerea pentru eforturile Ucrainei în apărarea drepturilor democratice și a libertății, pentru o pace justă pentru Ucraina în interesul acesteia și al întregii Europe. Totodată, în dezbateri a fost evocată situația regională extrem de complicată, generată de conduita nejustificată și deosebit de agresivă a Rusiei, și provocările majore la care sunt supuse state din zonă, precum Republica Moldova, care se află sub presiunea Rusiei. În context, a fost subliniată necesitatea continuării acordării sprijinului necesar acestor state, inclusiv prin măsuri de consolidare a rezilienței democratice și societale.

Președintele Klaus Iohannis a participat la discuțiile în format restrâns în cadrul grupului de lucru pe tema „Energie și Conectivitate”

Președintele Klaus Iohannis a participat, de asemenea, la discuțiile în format restrâns în cadrul grupului de lucru pe tema „Energie și Conectivitate”, în continuarea discuțiilor pe aceeași temă co-prezidate de România și Norvegia la reuniunea de la Granada. În intervenția sa, Președintele României a arătat că demersurile de întărire a cooperării în domeniul energiei și al conectivității reprezintă obiective esențiale pentru consolidarea rezilienței naționale și europene, într-un context marcat de provocarea gestionării schimbărilor climatice, dar și de evoluții precum cele din Ucraina, care au reconfirmat nevoia de acțiune pentru a limita dependențele strategice. În context, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat eforturile României în susținerea acestor domenii, precum și rolul țării noastre la nivel regional, inclusiv printr-o implicare mai activă în proiectele la Marea Neagră.

De asemenea, Președintele României a subliniat importanța consolidării conexiunilor energetice la nivel național și regional și al dezvoltării infrastructurii energetice, care pot avea o contribuție majoră la consolidarea independenței energetice la nivel european.

Președintele Klaus Iohannis a făcut referire la obiectivul de dezvoltare a interconexiunilor dintre sistemul național de transport al gazelor naturale și sistemele similare din state precum  Bulgaria, Ungaria și Austria și a pledat, totodată, pentru necesitatea unei susțineri active a conectivității în relația cu Ucraina și Republica Moldova, atât pentru consolidarea rezilienței acestora, cât și în scopul facilitării integrării lor în contextul lansării recente a negocierilor de aderare la UE cu cele două state.

Președintele României a reiterat susținerea de către țara noastră pentru îndeplinirea obiectivelor vizate de tranziția spre neutralitatea climatică

Președintele României a reiterat susținerea de către țara noastră pentru îndeplinirea obiectivelor vizate de tranziția spre neutralitatea climatică, context în care a evidențiat și necesitatea promovării conjugate de soluții inovative și sustenabile pentru asigurarea aprovizionării cu energie și pentru consolidarea securității energetice europene.

În marja reuniunii a avut loc o întâlnire a liderilor din România, Marea Britanie, Polonia, Franța și Germania cu Președintele Maia Sandu. Liderii au felicitat Republica Moldova pentru reformele realizate în perioada recentă și pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, pentru angajamentul ferm pe calea integrării europene și pentru reziliența demonstrată în contextul presiunilor externe exercitate ca urmare a războiului rus de agresiune din Ucraina. Totodată, aceștia și-au reafirmat hotărârea în a continua să sprijine Republica Moldova în obiectivele sale privitoare la pace, prosperitate și democrație.

NU UITA!

Esti martorul unui eveniment sau ai informaţii care ar putea deveni o ştire?

Trimite-ne un mesaj la numărul 0742.566.653, WhatsApp, Signal sau Telegram

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Reclame: https://ziuaonline.com/reclame/

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *