Ziarul care ține cu românul

Platformă comunală de depozitare a gunoiului de grajd pentru fermierii din localitatea Mica, județul Cluj

Prin proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN), investițiile finanțate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) oferă autorităților locale posibilitatea gestionării corecte a gunoiului de grajd la nivel de comună, în conformitate cu reglementările europene și naționale în vigoare privind prevenirea poluării apelor cu nitrați din surse agricole. Fondurile sunt puse la dispoziție de Guvernul României, printr-un împrumut de la Banca Mondială.

În județul Cluj, noul an începe cu recepționarea platformei de colectare a bălegarului din comuna Mica, cu o capacitate de 1.541 mc/an. Contribuția locală pentru construirea ei este de 89.021 lei cu TVA, cu susținerea MMAP până la valoarea totală a investiției de 1.747.132 lei cu TVA.

De gestionarea platformei se va ocupa UAT-ul localității beneficiare, urmând să fie monitorizat de MMAP în ceea ce priveşte colectarea și gestionarea gunoiului de grajd. Totodată, investiția acoperă construirea și amenajarea platformei precum și dotarea acesteia cu utilaje necesare bunei sale funcționări.

UAT-ul a primit și un set de utilaje destinat colectării, manevrării, compostării și împrăștierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o mașină de împrăștiat compostul și o cisternă vidanjă.

Autoritatea locală va decide asupra modului în care costurile de exploatare ale platformei urmează a fi acoperite, printr-o Hotărâre a Consiliului Local. Astfel, compostul rezultat (mranița) va putea fi valorificat prin vânzare, împrăștiere pe terenurile agricole sau, în funcție de contractul încheiat cu fermierii, va putea fi returnat acestora pentru uz propriu.

Prin finanțarea oferită de proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN), autoritatea locală poate implementa un sistem public eficient de colectare a gunoiului de grajd de la micii fermieri și gospodari, care nu au mijloace de a gestiona corect bălegarul. Astfel, ei vor putea să-l depoziteze, în vederea compostării, fără riscul de a polua cu nitrați apa din pânza freatică iar ulterior să poată să beneficieze de un îngrășământ organic (mranița) de calitate.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanțare adițională. Proiectul inițial a demarat în 2008 și s-a încheiat în 2017 și a finanțat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanțarea adițională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanțate peste 86 de comunități locale.

NU UITA!!!

Esti martorul unui eveniment sau ai informaţii care ar putea deveni o ştire?

Trimite-ne un mesaj la numărul 0742.566.653, WhatsApp, Signal sau Telegram

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:https://ziuaonline.com/reclame/embed/#?secret=mSCLm35Gxi

Reclame: https://ziuaonline.com/reclame/

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *