În contextul aprobării Ghidului de Bune Practici pentru Amenajarea Traseelor de Drumeție Pedestră și de Cicloturism în Zona Montană și Zona Colinară din Județul Sibiu de către Consiliul Județean Sibiu, a avut loc prima marcare oficială a unui traseu de drumeție pedestră, în cadrul Programului „Anii Drumeției”.
Secțiunea proaspăt marcată pornește din Râu Sadului și urcă spre pitoreasca Țară a Colibelor, la granița dintre Munții Cindrel și Lotru. Marcajul folosit a fost „punct galben”, iar la operațiune au participat, alături de echipa de implementare a Programului „Anii Drumeției”, reprezentanți ai Serviciului Public Județean Salvamont și ai presei locale.
„Un traseu de drumeție, fie pedestră, fie de cicloturism, trebuie în primul rând să fie un traseu practicabil în siguranță, să dispună de o potecă amenajată, lină și îngrijită, astfel încât publicul larg să se bucure de experiența unei drumeții fără pericole. Pentru a nu obstrucționa peisajul natural și pentru a evidenția detaliile traseelor ce țin de natura locurilor, potecile trebuie marcate într-un mod unitar, iar marcajele trebuie să se integreze în peisajul de drumeție, fără a atrage atenția drumețului”, declară Sergiu Olteanu, coordonatorul Programului „Anii Drumeției”.
Marcarea traseului ce urcă în Țara Colibelor a fost realizată în două faze: partea de urcare a constat în alegerea și curățarea locurilor unde vin amplasate marcajele și vopsirea fundalului alb; iar partea de coborâre, după ce primul strat de vopsea s-a uscat, a permis realizarea punctului galben. Ambele operațiuni au fost realizate cu ajutorul unor șabloane, pentru a oferi un aspect estetic unitar.
În continuare, pe traseu urmează a fi amplasate borne direcționale – acolo unde mediul nu permite realizarea marcajelor – și panouri informative. Conform Ghidului de Bune Practici, întreținerea traseelor se efectuează de cel puțin două ori pe an, primăvara și toamna; pentru refacerea marcajelor și îndepărtarea vegetației, cu scopul de a asigura vizibilitatea maximă.
Rolul general al marcajelor este de a oferi orientare turistică de-a lungul unui traseu de drumeție. Un marcaj realizat corect asigură accesibilitatea în siguranță și orientarea facilă de-a lungul traseului, fără a interveni în peisajul natural. Astfel, realizarea și întreținerea lor se realizează urmărind o procedură standard, ce poate fi consultată în Ghidul mai sus amintit.
Amenajarea traseelor de drumeție din județul Sibiu, atât din zona montană, cât și din cea colinară, se realizează doar cu acordul Salvamont și a Unității Administrativ-Teritoriale responsabilă de gestiunea teritoriului.ze în peisajul de drumeție, fără a atrage atenția drumețului.
Ghidul de Bune Practici pentru Amenajarea Traseelor de Drumeție Pedestră și de Cicloturism în Zona Montană și Colinară în Județul Sibiu a fost creat de echipa Programului „Anii Drumeției” în colaborare cu Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu și cu îndrumarea reprezentanților de profil ale societății civile, și poate fi consultat accesând link-ul: https://www.cjsibiu.ro/wp-content/uploads/2021/07/Ghid-marcaje-anii-drumetiei-30072021.pdf.
Programul „Anii Drumeției” este inițiat și finanțat de Consiliul Județean Sibiu, în colaborare cu Asociația Județeană de Turism Sibiu. Scopul principal este de a îmbunătăți infrastructura de drumeție din județ și de a promova activități specifice ecoturismului.
ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL
Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:
Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/
Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/
ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!