Proactiv – Detectarea și notificarea cazurilor de trafic de persoane în comunitate

În luna martie, Asociația eLiberare a dat startul proiectului „ProActiv – Detectarea și notificarea cazurilor de trafic de persoane în comunitate” care se va desfășura pe o perioadă de 20 de luni și își propune să adreseze importanța și rolul actorilor din comunitate în detectarea și notificarea de cazuri de trafic de persoane. O mare parte din activități vine în sprijinul polițiștilor, asistenților sociali, medicilor și personalului medical, precum și persoanelor care lucrează în justiție și abordează tematici legate de traficul de persoane și de perspectivele victimologice.

Un aspect important al proiectului este lansarea Centrului de Informare și asistență în detectarea și notificarea de cazuri de victime ale traficului de persoane. De-a lungul timpului Asociația noastră a observat reticența pe care o au beneficiarii proiectelor noastre în a semnala direct cazurile către organele competente, având nevoie să fie sprijiniți în aceste demersuri legale.  Înființarea acestui Centru va fi o punte de legătură pe care eLiberare o va face între cetățeni și autorități, facilitând accesul la informații și asistență.

De asemenea vor fi organizate activități de advocacy și va fi organizată o campanie națională de informare și conștientizare a publicului larg cu privire la pericolele legate de traficul de persoane.

„Prin misiunea asumată, Asociația noastră construiește o mișcare socială împotriva traficului de persoane. România, alături de celelalte țări din Europa de Est a pierdut milioane de cetățeni în căutarea unei vieți mai bune și al unui trai decent. Și tocmai acest vis al unei vieții mai bune i-a făcut pe mulți dintre concetățenii noștri vulnerabili în fața traficanților.  Conform datelor Eurostat din 2020, la nivelul Uniunii Europene, România este principala țară sursă de victime ale traficului de persoane. Ne dorim ca până la finalul acestui proiect, actorii cheie din comunitățile locale, dar și cetățenii să știe mai bine ce trebuie să facă și cum trebuie să procedeze în cazul în care au suspiciuni referitoare la un caz de trafic de persoane. ” a declarat Cristina Aftenii. 

Proiectul este derulat de Asociația eLiberare în parteneriat cu cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane și Asociația Centrul pentru Studiul Democrației cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este să crească nivelul de informare și conștientizare  in rândul populației din România cu privire la victimele traficului de persoane și să dezvolte capacitatea de detectare și notificare a celor mai relevanți actori din comunitate (asistenți sociali, personal medical, polițiști, magistrați și procurori). 

Persoană contact: Cristina Aftenii, manager de proiect

Email: [email protected]

Telefon: +40 770 238 172

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.”


Despre eLiberare

Asociația eLiberare construiește de peste 7 ani o mișcare socială împotriva traficului de persoane și a exploatării sexuale în România. 

  • Peste 650.000 elevi informați în cadrul Programului Național „Școala Atfel” – soluție digitalizată oferită de Asociația eLiberare în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, prin intermediul căreia profesorii pot accesa gratuit un pachet de resurse dedicate prevenirii traficului de persoane 
  • Peste 25.000 de tineri informați în cadrul festivalurilor UNTOLD – campania https://banipebune.ro/ și https://www.untoldsecrets.ro/truth/
  • Peste 100 de prezentări în diferite centre sau prin intermediul altor organizații non-guvernamentale
  • Sesiuni de formare pentru 320 de asistenți sociali, 571 preoți, 39 inspectori de muncă, 265 lucrători comunitari și persoane care lucrează în ONG-uri sociale.
  • Sprijin constant pentru Centrele de primire în Regim de Urgență a victimelor 
  • Parteneriate cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane în cadrul campaniilor publice derulate în ultimii ani
  • Proiecte internaționale derulate în parteneriat cu alte organizații de profil din Europa
  • Reuniuni internaționale ale organizațiilor de profil sub umbrela Rescue Freedom International
  • Activitate continuă de advocacy 

Despre Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane îndeplinește rolul de raportor național, colectând în acest sens date de la actorii guvernamentali și neguvernamentali care desfășoară activități în domeniul luptei împotriva traficului de persoane. Printre principalele atribuţii ale ANITP, pot fi menționate: elaborează, pe baza propunerilor instituțiilor cu atribuții în domeniu, proiectul Strategiei naționale împotriva traficului de persoane; întocmește, cu participarea celorlalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne și pe baza datelor furnizate de instituțiile publice cu atribuții în domeniu și organizațiile neguvernamentale, Raportul anual privind evoluția traficului de persoane; dezvoltă campanii de prevenire a traficului de persoane și programe de facilitare a asistenței victimelor traficului de persoane și colaborează cu instituțiile publice, private și organizațiile neguvernamentale pentru implementarea unor campanii și programe comune; facilitează participarea victimelor traficului de persoane la activitatea de urmărire penală și judecată în cooperare cu instituțiile cu atribuții în domeniu; efectuează studii și cercetări privind diagnoza și evoluția fenomenului traficului de persoane. Mai multe despre ANITP https://anitp.mai.gov.ro/


Despre Centrul pentru Studiul Democrației

Este un think-tank înființat în 2006 în cadrul Departamentului de Științe Politice al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. CDS dezvoltă proiecte de cercetare și analize cu precădere din perspectiva comparată, cu o importantă componentă aplicată pe teme ca: democratizare, migrație, etnicitate, educație civică, design instituțional sau comportament electoral. Misiunea CSD este de a contribui la construcția democratică din România, prin intermediul inițierii unor cercetări independente, îmbunătățirii procesului decizional și promovării valorilor democratice și a cetățeniei active. Mai multe despre www.democracycenter.ro/romana

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *