S-a lansat o inițiativă civică de definire a problemei animalelor hoinare, cauze și efecte, pentru elaborarea unui plan de acțiune realist
Brașov, 25 mai 2021: Luna aceasta s-a lansat inițiativa civică pentru definirea problemei animalelor hoinare, cu sau fără stăpân, din România, care dorește să pună la masă toți factorii interesați, de la autorități publice, la ONG-uri variate, specialiști veterinari și educatori, lideri de opinie și mass-media. Proiectul ”Animalele domestice hoinare și fără stăpân în România. Definirea problemei sociale și de mediu printr-o abordare participativă și inovare socială” construiește un cadru de dezbatere și implicare civică a tuturor factorilor interesați, pentru ajungerea la un acord cu privire la starea de fapt a problemei, la cauzele ei și efectele prezenței acestor animale asupra mediului social și natural.
Proiectul este derulat de ”Societatea Română de Sălbăticie”, în parteneriat cu ”Federația Coaliția Natura 2000 România”, care reunește peste 20 de organizații de mediu, și ”Asociația pentru Parteneriat Comunitar Brașov”, care are o vastă experiență în elaborarea de politici publice, democrație participativă și advocacy. Perioadă implementare: mai 2021- octombrie 2022.
Numărul foarte mare de animale domestice hoinare, cu sau fără stăpân, în special câini și pisici, este o problemă serioasă și complexă cu care România se confruntă de ani buni.”Definirea corectă a problemei și ajungerea la un pact social pot genera soluții viabile pe termen lung de reducere a numărului animalelor hoinare și a efectelor lor negative, dar și pentru creșterea preocupării umane în ceea ce privește bunăstarea animalelor hoinare. Cheia este o abordare multidisciplinară și participativă de dezbatere a subiectului prin stabilirea de 3 grupuri de lucru tematice și a unei platforme online, care să abordeze cele trei perspective ale problemei: cea socială, de mediu și de bunăstare animală.”, a declarat Alexandru Bulacu, Președinte Societatea Română de Sălbăticie.
”Se abordează prioritar componenta de mediu și schimbări climatice, tratând problema animalelor domestice hoinare într-un cadru multidisciplinar și participativ în care care vor analiza subiecte precum efectele prezenței în număr mare a cainilor si pisicilor în mediul natural și perturbările în distribuția și comportamentul mai multor specii din fauna sălbatică cauzate de acestea.”, a adăugat George Kudor, Director Federația Coaliția Natura 2000 România.
O campanie națională de advocacy va conștientiza publicul larg și instituțiile abilitate asupra complexității problemei și a implicațiilor majore. Proiectul analizează cadrul legal și politicile relevante subiectului abordat și susține dialogul dintre ONG-uri și factorii de decizie. Toate activitățile proiectului promovează metode participative și instrumente de implicare civică.
”Implicarea și participarea instituțiilor, publice sau private, și a publicului larg este foarte importantă pentru succesul proiectului. Pentru că privim acest exercițiu din prisma unui exemplu de bune practici de participare și civism, este de ajutor experiența organizației noastre și instrumentele de implicare cetățenească pe care le vom promova prin intermediul acestui proiect.”, a spus Mihaela Cârstea, Expert Asociația pentru Parteneriat Comunitar Brașov.
Rezultatul așteptat este realizarea unei strategii și a unui plan de acțiune pentru soluționarea problemei, precum și promovarea metodelor de implicare civică, care pot ajuta la definirea și rezolvarea altor probleme din societate. Mai multe informații despre proiect vor fi disponbile pe www.animalehoinare.ro și https://www.facebook.com/animalehoinare/ începând cu luna iunie 2021.
Proiectul este derulat de ”Societatea Română de Sălbăticie”, în parteneriat cu ”Federația Coaliția Natura 2000 România”, și ”Asociația pentru Parteneriat Comunitar Brașov”, și beneficiază de o finanțare în valoare de 133.962,88 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
„Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”.
Informații pentru editori:
Persoană de contact:
Alexandru Bulacu, Președinte Societatea Română de Sălbăticie
[email protected], 0722.466.750
Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și FrivillighetNorge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro
Despre Societatea Română de Sălbăticie
SRS a fost înființată în 2016, și are ca scop conservarea, promovarea și recunoașterea zonelor de sălbăticie din România ca parte integrantă a dezvoltării societății românești, care respectă echilibrul dintre principiile de mediu, sociale și economice, și alte activități specifice de protecție a mediului și/ sau naturii. www.srswild.ro (websiteul va fi relansat în iunie 2021).
Despre Federația Coaliția Natura 2000 România
Activă din 2003, printr-un parteneriat al organizațiilor nonguvernamentale, ce oferă reprezentativitate și forță la nivel național, Federația actionează în domeniile: arii protejate, conservarea biodiversității, implementarea rețelei Natura 2000 în România.
Despre Asociația pentru Parteneriat Comunitar Brașov
Fondată în 2006, prin preluarea activității Biroului de Consiliere pentru Cetățeni Brașov și a Programului DIALOG de la Asociația Pro Democrația Club Brașov, este o organizație neguvernamentală, nepartizană, care are ca scop încurajarea și sprijinirea inițiativelor menite să asigure dezvoltarea durabilă a comunității, cu respectul datorat individului, demnității sale și realizarea coeziunii sociale la nivelul comunității.http://www.bccbrasov.ro/
ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL
Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:
Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/
Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/
ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!