SIGURANȚA TUTUROR PARTICIPANȚILOR LA TRAFIC,PRIORITATE A POLIȚIȘTILOR BIHORENI

387 de participanți la trafic care nu au respectat legislația rutieră, sancționați de polițiștii rutieri în acțiune, la sfârșit de săptămână – 207 au depășit limitele legale de viteză.

În perioada 19 – 21 februarie a.c., poliţiştii rutieri şi de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au continuat acţiunile pe şoselele bihorene, pentru prevenirea evenimentelor rutiere, pentru depistarea, identificarea şi tragerea la răspundere a celor care încalcă prevederile legale sau comit infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi pentru menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică în rândul comunităţii.

Acţiunile poliţiştilor bihoreni au vizat combaterea conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor, conducerea cu viteză excesivă şi depăşirea limitelor legale de viteză.

Ca urmare a abaterilor constatate în trafic la sfârșit de săptămână, au fost aplicate 387 desancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 155.480 de lei. Totodată, ca măsură complementară, pentru comiterea unor fapte care atrag suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, poliţiştii au reţinut 23 depermise de conducere. De asemenea, au fost reţinute șapte certificate de înmatriculare, au fost constatate 13 tamponări și 15 infracțiuni. 

207 sancțiuni au fost aplicate pentru depăşirea limitelor legale de viteză, 48 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranță, au fost sancționați 11 bicicliști, patru conducători auto au fost sancționați pentru lipsa ITP, trei sancțiuni au fost aplicate pentru folosirea telefonului mobil la volan fără sistemul de tip „mâini libere”,  au fost sancționate trei depășiri neregulamentare, trei sancțiuni au fost aplicate pentru conducere sub influența alcoolului, două sancţiuni au fost aplicate pentru punerea în circulaţie a unor autovehicule care prezentau defecţiuni tehnice, iar 106 sancțiuni au fost aplicate pentru alte abateri de la regimul circulaţiei rutiere.

Astfel, duminică, 21 februarie a.c., la ora 11.35, pe drumul județean 767, în localitatea bihoreană Tileagd a fost depistat în trafic un tânăr de 21 de ani, din Tileagd, în timp ce conducea un autoturism cu viteza de 103 km/h, înregistrată radar, în zona de limitare a vitezei de deplasare la 50 de km/h.

Conducătorul auto care a depăşit limitele legale de viteză cu peste 50 de km/h a fost sancţionat contravenţional cu 9 – 20 de puncte amendă şi cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile.    

ATENŢIE!

– Neadaptarea vitezei la condiţiile de drum reprezintă una dintre principalele cauze generatoare de evenimente rutiere!

– Adaptaţi permanent viteza de deplasare la particularităţile de drum şi de trafic!

*

Lugașu de Jos / Implicat într-un eveniment rutier fără victime, în timp ce conducea fără permis și sub influența alcoolului, un moped neînregistrat, a refuzat recoltarea de probe biologice.

Duminică, 21 februarie a.c., la ora 19.30, pe drumul comunal 168, în localitatea bihoreană Lugașu de Jos, un localnic de 24 de ani, în timp ce conducea un moped neînregistrat, fără a deţine permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, la ieșirea din parcarea unui magazin, nu s-a asigură corespunzător și a fost acroșat de un autoturism condus de un bărbat.

Evenimentul rutier nu s-a soldat cu victime.

În urma testării cu aparatul etilotest, s-a constatat că tânărul de 24 de ani care conducea mopedul, prezenta o concentrație alcoolică de 0,76mg/l alcool pur în aerul expirat.

La solicitarea legală a polițiștilor, acesta a refuzat recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală.

*

Oradea / Cercetat penal pentru refuz de recoltare a probelor biologice, conducere fără permis și sub influența alcoolului.

Duminică, 21 februarie a.c., la ora 00.40, pe strada Dimitrie Cantemir din municipiul Oradea, polițiștii de ordine publică orădeni au depistat în trafic un bărbat de 46 de ani, din Oradea, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de 0,84 mg/l alcool pur în aerul expirat.

La solicitarea legală a polițiștilor, acesta a refuzat recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. 

Totodată, în urma verificărilor efectuate, polițiștii orădeni au constatat că acesta avea anulat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală.

*

Cercetați penal pentru conducere sub influența alcoolului.

Duminică, 21 februarie a.c., la ora 07.50, pe strada Ceyrat din municipiul Oradea, polițiștii Biroului Rutier Oradea au depistat în trafic un bărbat de 33 de ani, din localitatea Ceişoara, județul Bihor, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de 0,54 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Tot duminică, 21 februarie a.c., la ora 20.45, polițiștii Biroului Rutier Marghita au depistat în trafic un bărbat de 25 de ani, din comuna Boianu Mare, județul Bihor, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de 0,68 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Sâmbătă, 20 februarie a.c., la ora 00.50, pe strada Clujului din municipiul Oradea, polițiștii rutieri orădeni au depistat în trafic un bărbat de 33 de ani, din Oradea, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de 0,78 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Conducătorilor autovehiculelor le-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei și în ambele dintre cazuri a fost întocmit dosar de cercetare penală.

*

Oradea / Depistat în trafic, în timp ce conducea un autoturism neînmatriculat, cu număr fals de înmatriculare.

Duminică, 21 februarie a.c., la ora 08.10, pe strada Ceyrat din municipiul Oradea, polițiștii Biroului Rutier Oradea au depistat în trafic un bărbat de 58 de ani, din Oradea, în timp ce conducea un autoturism radiat din circulație, care avea aplicate plăcuțe cu un număr de de înmatriculare fals.

În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală.

*

RECOMANDĂRI PREVENTIVE

ADRESATE CONDUCĂTORILOR AUTO:

Respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau alte vehicule!

– Nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare!

– Folosiţi corect luminile, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, ploaie abundentă, ninsoare sau ceaţă densă!

– Folosiţi centura de siguranţă – vă poate salva viaţa în caz de accident;

– Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice;

– Nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi! Planificaţi-vă în aşa fel călătoriile, încât să nu parcurgeţi într-o zi mai mult de 300 de kilometri.

– Este chiar indicat să opriţi din când în când, pe parcursul traseului, pentru a vă destinde şi a vă reface forţele!

– Acordaţi un plus de atenţie conducerii prin intersecţiile nedirijate, la depăşirea mijloacele de transport în comun sau a altor autovehicule!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *