Gunoaie si iar gunoaie, problema sibienilor in ultima perioada.
Vă mai amintiţi că, la începutul anului 2021, primăria din Sibiu a declanşat un scandal monstru când a dorit să actualizeze tarifele şi regulamentul de funcţionare a serviciului de salubritate pe raza municipiului Sibiu, reacţia virulentă a cetăţenilor determinând-o pe dna FODOR să retragă proiectul de hotărâre în forma iniţială şi să revină la sentimente mai bune, stabilind un tarif de aproximativ 16 lei/persoană lunar.
ADI ECO, Iordanescu si ,,minunatele” gunoaie
Tot atunci am aflat că, în fapt, toată tărăşenia se datorează unei asociaţii (pe care am înţeles să o numim ADI ECO Sibiu), condusă de o doamnă IORDĂNESCU, care nu se prea subordonează nimănui şi care ia deciziile în numele primarilor din judeţ.
Această asociaţie este păstorită de către un preşedinte, care, coincidenţă sau nu, este chiar preşedintele CJ Sibiu – Daniela Cîmpean.
Banii se fac din gunoaie?
Ceea ce nu ştiu cetăţenii este că, după izbucnirea scandalului, majoritatea instituţiilor de control NU s-au sesizat cu privire la problemele făcute publice atunci (unii deloc, alţii foarte timid), referitor la tarifele majorate anual de către Soma Bacău fără ca nimeni să verifice, faptul că operatorul nu şi-a atins ţintele asumate în contract iar instituţiile statului nu au penalizat-o, taxa pentru depozit este prinsă în tariful către cetăţeni deşi trebuia achitată de către Soma, şamd.
Apropo, vă mai aduceţi aminte că, la jumătatea lunii ianuarie, aveau loc şedinţe la care participau reprezentanţii min. Mediului (central şi din teritoriu), Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, CJ Sibiu, ADI ECO Sibiu, primării membre (aceştia din urmă anunţând chiar demiteri), consultări publice organizate de celebru Lucian Mândruţă.
„Vax albina …” – Din gunoaie bani rasare
În tot acest timp, doamna Claudia Iordănescu, cu membri obedienţi acesteia, incluzându-l pe Marian Popa, directorului Serviciului Public de Management Salubrizare şi Protecţia Mediului (SPMSPM) din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu, a atribuit către SOMA şi contractul de „Delegare prin concesiune a gestiunii activităţii de operare a staţiei de sortare şi a staţiei de compostare Şura Mică şi a staţiei de sortare Cisnădie”. Contractul în valoare de 20.473.092 lei a fost atribuit pentru o perioadă de 8 ani, tarifele acceptate fiind aproape duble faţă de cele anterioare.
De asemenea, s-au finalizat procedurile de atribuire şi a contractelor de delegare a activităţii de colectare şi transport ale deşeurilor municipale în Zona 3 Agnita şi Zona 5 Sălişte, iar delegarea activităţii de colectare şi transport ale deşeurilor municipale în Zona 2 – Avrig a fost demarată în data de 11.05.2021, termenul de depunere a ofertelor fiind 22.06.2021, însă, şi în acest caz, se prefigurează atribuirea preferenţială către SOMA Bacău.
Şi după toate astea aflăm un aspect care ne-ar putea descebălui puţintel.
Ora exacta se da la Bacau
Toate deciziile privind Soma Bacău se iau la nivelul superior al CJ Sibiu, însă, omul care se ocupă de investiţiile prioritare în instituţia sibiană – doamna director tehnic Daniela Stoica (cunoscută în CJ ca fiind „doamna preşedinte 2”), ARE AFACERI CU SOMA BACĂU.
Adică doamna funcţionar public care trebuie să se ocupe de interesele cetăţeanului în relaţia cu SOMA Bacău, este parte din acest sistem de management al deşeurilor şi gestionează o groapă de gunoi pe Dealul Dăii.
Bine, de idioţenie nu o putem acuza, firma este pe numele fiului – STOICA SEBASTIAN, un băiat care activează în domeniul IT şi care, la demararea afacerii, era la studii în străinătate. Îşi permite doamna director …
Astfel, în anul 2017, când se perfecta afacerea cu gunoaie la Sibiu, acest „tânăr întreprinzător”, alături de omul de afaceri JOIŢA RADU, al cărui băieţel a fost angajat de Daniela Stoica jurist în cadrul CJ Sibiu, au înfiinţat firma URBAN ECOLINE Şelimbăr ce a preluat fostul depozit de materiale de construcţie din Dealul Dăii.
Să nu uităm un detaliu minor. La Soma şi-a angajat fiul şi fostul manager al CJ – DOTCOŞ SEBASTIAN, iar CLAUDIA IORDĂNESCU şi-a angajat nepotul. Mă gândesc că nu i-au pus la descărcat tomberoane!
Revenind la afacerea promiţătoare, am aflat că activitatea propriu-zisă a demarat în 2018, când, prin conturile firmei URBAN ECOLINE Şelimbăr, au început să se încasează de la SOMA Bacău sume de 10 – 20.000 euro lunar.
Cine să verifice pe ce s-au încasat aceşti bani!?
Deci, doamna director al CJ s-a poziţionat singură într-o foarte mare dilemă (sau legal vorbind, într-un mare conflict de interese): „Cum să verifice temeinic activitatea SOMA Bacău, dacă firma fiului său trăieşte din banii operatorului de salubritate!?”.
Ca să vă faceţi o „mică” impresie, „DILEMA” este de APROXIMATIV 2 MIL. LEI (adică 20 miliarde de lei vechi, pentru pensionarii care-şi plătesc conştiincios taxa de salubrizare la începutul anului), bani care s-au „scurs” din conturile SOMA Bacău către URBAN ECOLINE Şelimbăr, din 2018 până în prezent.
Nu vă supăraţi, la D.N.A. Alba Iulia mai lucrează cineva?
Din datele publice pe SEAP aflăm că firma doamnei director are contracte de consultanţă şi cu Primăria Sibiu, domnul POPA MARIAN de la SPMSPM (domnul care ne explica la începutul anului cât de corect se derulează serviciul de salubrizare), semnând 2 contracte prin cumpărare directă (30.04.2020, 16.12.2020), acestea având ca obiect „servicii de monitorizare și control”, valorile estimate fiind de 42.850 lei, respectiv 80.966 lei. Asta, pe lângă cei 10 – 20.000 lei lunar pe care-i plăteşte primăria Sibiu pentru depozitarea materialelor provenite de pe raza municipiului.
Doamna FODOR, parcă nu eraţi părtaşă la asemenea practici!
Parcă devine tot mai evident că în spatele nemulţumirile noastre stau interese private care blochează orice normalitate în societatea actuală!?
Curtea de Conturi, ministere, primării, procurori, autorităţi, trebuie să urlăm din toţi rărunchii să vă faceţi treaba!?!?
Amuzant, sau trist deopotrivă, este că la Bucureşti există o instituţie care are drept obiectiv controlul derulării serviciilor de utilităţi, se numeşte Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice din subordinea MDLAP, model clasic de sinecură ce emite avize pe bandă rulantă, doar n-or fi proşti să blocheze „un astfel de model de afacere locală”.
ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL
Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:
Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/
Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/
ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!