O delegație alcătuită din cercetători universitari, specialiști în agricultură, dezvoltare locală, protecția mediului și a faunei, provenind din 11 țări ale lumii, analizează modul în care turismul prietenos cu mediul înconjurător este practicat în zona montană a județului Sibiu.
Vizita este parte din proiectul „Abordarea colectivă a cercetării și inovării pentru dezvoltarea durabilă în zonele montane”, finanțat de Uniunea Europeană, la care participă 42 de instituții partenere din 25 de țări ale Europei, Asiei, Americii de Sud și Africii, România fiind reprezentată de Universitatea din București și Parcul Natural „Piatra Craiului”.
Timp de 6 ani, în cadrul proiectului se fac cercetări asupra modului în care locuitorii din zonele montane de pe patru continente sunt influențați de schimbările climatice, depopulare, migrarea populației tinere, apariția noilor tehnologii. În funcție de rezultate, se dorește găsirea de soluții pentru încurajarea producătorilor locali, operatorilor de turism, conservarea obiceiurilor și tradițiilor locale, toate în scopul de a asigura dezvoltarea pe termen lung a zonelor montane.
Declarația vicepreședintelui Consiliului Județean Sibiu, cu prilejul unei întâlniri organizate marți, 19 septembrie
„Faptul că ați ales județul Sibiu ca parte a cercetării, pe care o văd ca fiind vastă dar bine țintită, ne confirmă faptul că aici lucrurile funcționează. Și nici nu au cum să nu funcționeze atunci când toate părțile implicare își fac treaba: avem Asociația Județeană de Turism prin care dorim să creștem numărul de turiști, Programul „Anii Drumeției” prin care arătăm frumusețea locurilor și oamenilor, Muzeul „Astra” care identifică și valorifică obiceiurile și tradițiile noastre, și, nu în ultimul rând, proiectele destinate producătorilor locali, pe care-i sprijinim să-și valorifice roadele muncii prin înființarea de Puncte gastronomice locale sau să participe la piețele săptămânale organizate la sediul nostru sau la Sala Transilvania”, a transmis oaspeților Vlad Vasiu, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, cu prilejul unei întâlniri organizate marți, 19 septembrie, în sala de ședințe a instituției.
Conform datelor Asociației Județene de Turism Sibiu (AJTS), numărul turiștilor care aleg activitățile „verzi” este în creștere: ”După pandemie, turiștii au început să caute destinațiile sustenabile. Drumețiile montane, experiențele gastronomice locale, cicloturismul, sunt la mare căutare în județul Sibiu”, a declarat Alin Chipăilă, președintele AJTS.
Început în anul 2021, Programul „Anii Drumeției”, inițiat și finanțat de către Consiliul Județean Sibiu, a permis refacerea și marcarea a 56 de trasee montane din Munții Făgăraș, Cindrel și Lotru, care însumează peste 750 de kilometri.
Doar în acest an, aproape 5.000 de turiști, adulți și copiii, au luat calea potecilor din județul Sibiu, participanții beneficiind atât de ghidaj specializat, cât și de recomandări privind protejarea naturii și de respectare a regulilor de deplasare în munți.
Delegația de specialiști va rămâne în județul nostru până la sfârșitul acestei săptămâni pentru a studia modul de dezvoltare a comunității locale din Râu Sadului, zonă în care, recent, Consiliul Județean Sibiu a inaugurat noi trasee de drumeție.
Contactați-ne cu încredere
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? – Trimite-ne un mesaj la numărul de telefon 0742.566.653, (WhatsApp, Signal sau Telegram)
ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL
Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:
Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/
Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/
ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!