UPDATE/ GRUPARE INFRACȚIONALĂ, DESTRUCTURATĂ

GRUPARE INFRACȚIONALĂ, DESTRUCTURATĂ

La data de 16 martie a.c., polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice și ai Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, împreună cu autoritățile vamale din cadrul Direcției Generale a Vămilor și Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud Agigea, sub conducerea D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat percheziționarea unui container adus din Turcia, în portul Constanța, care conținea produse importate de o societate comercială.

Au fost vizați membrii unei grupări infracționale organizate, specializate în contrabandă cu produse de parfumerie și alte produse de lux, provenite din spațiul extracomunitar, în special din Turcia.

În urma percheziției containerului respectiv, în interiorul acestuia, au fost descoperite 503 cutii cu sticle cu lichid parfumat, ambalate individual, în cutii inscripționate cu mărci de parfumuri consacrate.

Au fost inventariate 65.700 de sticle cu parfum, de diferite cantități și branduri, cu valoare de piață ce depășește 3 milioane de euro, produse ce urmau să ajungă pe piața neagră din România și alte state din U.E.

În cauză, la data de 11 martie a.c., au fost prinse în flagrant delict trei persoane din cadrul grupului infracțional, având asupra lor 5.600 USD, 1.600 USD și 31.500 USD, reprezentând obiectul infracțiunilor de corupție comise de reprezentanții instituțiilor cu atribuții în domeniu, care ar fi sprijinit activitatea infracțională.

În urma activităților desfășurate de polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice și Direcției Generale Anticorupție, sub conducerea procurorilor de caz din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, 8 dintre membrii acestei grupări infracționale au fost arestați preventiv, la data de 13 martie a.c., iar față de 6 persoane a fost luată măsura controlului judiciar.

Prin activitatea infracțională, s-ar fi cauzat un prejudiciu bugetului consolidat al statului de aproximativ 25.000.000 de euro, reprezentând accize și TVA.

S-a reușit, prin eforturile depuse de organele de cercetare penală, indisponibilizarea, în total, a peste 275.000 de parfumuri contrafăcute, importate de membrii grupării, din Turcia, ce erau destinate comercializării ilegale atât pe teritoriul României, cât și pe teritoriul altor state membre al U.E. Acestea aveau o valoare de piață de peste 10 milioane de euro.

Cercetările sunt continuate în cauză.

* * *

Reamintim faptul că, la data de 11 martie a.c., polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, sub conducerea procurorilor de caz din cadrul D.I.I.C.O.T. – S.C., au efectuat 39 de percheziții domiciliare, în municipiul București și în județele Constanța, Ilfov, Cluj, Vrancea și Bacău, la domiciliile unor persoane fizice și la sediile sociale ale persoanelor juridice, precum și la sediul unor instituții publice.

În aceeași cauză, sau fost puse în aplicare 16 mandate de percheziție domiciliară de către Direcția Generală Anticorupție.

Concomitent, au fost puse în aplicare 2 mandate de percheziție domiciliară în Republica Italiană și Republica Franceză, la depozite folosite de gruparea infracțională ca locuri de descărcare a mărfurilor provenite din contrabandă.

În fapt, activitatea infracțională s-ar fi desfășurat prin folosirea unor societăți comerciale, controlate de oameni de afaceri turci, de origine kurdă, cetățeni români, libanezi și armeni, care ar fi realizat mai multe operaţiuni de import prin portul Constanţa Sud–Agigea, având ca obiect declarat cuptoare electrice, provenite din Republica Turcă, însă în fiecare container ar fi fost disimulate cantităţi semnificative de parfumuri contrafăcute, purtând însemnele distinctive ale unor branduri de lux.

La acțiune au participat polițiști din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Investigare a Criminalității Economice, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, precum și polițiști de investigare a criminalității economice din cadrul inspectoratelor județene de poliție Dâmbovița, Bistrița Năsăud, Călărași, Bacău și Buzău.

De asemenea, operațiunea s-a derulat cu sprijinul specialiștilor din cadrul Organizației Internaționale de Poliție Criminală Interpol.

La activități au participat și specialiști din cadrul A.N.A.F. – D.G.A.F. și A.N.A.F. – D.G.V., precum și jandarmii Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Țepeș”.

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *