Valori muzicale romanesti, într-un recital de zile mari

În prag de sărbătoare națională, Filarmonica de Stat Sibiu propune publicului un recital de creații camerale aparținând compozitorilor români de diverse etnii, sub genericul „Romania Universalis”.

ROMANIA UNIVERSALIS este un concept original, menit să pună în valoare bogăția și diversitatea resurselor culturale din spațiul istoric românesc. Această intenție se concretizează prin prezentarea unui inedit program de recital cameral, alcătuit din miniaturi instrumentale aparținând unor compozitori români sau asimilați spațiului cultural românesc, dar de diverse origini etnice și provenind din principalele regiuni geografice și istorice românești. Sunt, de asemenea, prezente lucrări ce acoperă peste 130 de ani de muzică, repertoriul devenind deosebit de reprezentativ pentru ceea ce înseamnă muzica românească în ansamblul său. Astfel, alături de pagini enesciene sunt prezente creații semnate de Béla Bartók, Alfonso Castaldi, Eugen Doga, Grigoraș Dinicu, Hilda Jerea, Mihail Jora, Walter Klepper sau Theodor Rogalski, dar și o primă audiție absolută aparținând compozitorului Adrian Iorgulescu și creată special pentru cei doi interpreți protagoniști ai recitalului. Fiecare dintre aceste lucrări reprezintă un univers cultural aparte, unic și foarte specific în sine și, în același timp, deosebit de important în ansamblul vast al culturii naționale românești.

Conceptul ROMANIA UNIVERSALIS este, așadar, o afirmare a universalității culturii românești nu doar din punctul de vedere al valabilității sale în context european, ci și ca o caracteristică a sa structurală, un filon intim, una dintre valorile sale inconfundabile.

Recitalul este programat miercuri, 24 noiembrie, în Sala Henry Selbing și va fi susținut de artiștii Diana Jipa – vioară și Ștefan Doniga – pian.

asCULTă:

– George Enescu – Impromptu concertant

– Alfonso Castaldi – Elegia (variantă pentru vioară și pian de Diana Jipa și Ștefan Doniga)

– Walter Mihail Klepper – Sonatina nr.1 pentru vioară și pian op.12

– Theodor Rogalski – Balada pentru vioară și pian

– Hilda Jerea – Șapte dansuri românești pentru vioară și pian pe teme culese de Béla Bártok

– Mihail Jora – Mica suită

– Eugen Doga – Balada

– Béla Bártok – 6 Dansuri populare românești (versiunea pentru vioară și pian de Zoltán Székely)

– Adrian Iorgulescu – Duel Dual – primă audiție absolută

– Grigoraș Dinicu-Jascha Heifetz – Hora Staccato

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu și pe iabilet.ro, la prețul de 30 lei (se acordă 50% reducere pentru elevi, studenți și pensionari).

DIANA JIPA . Violonistă

Calităţile muzicale ale violonistei Diana Jipa au fost recunoscute de la o vârstă fragedă, artista debutând ca solistă la vârsta de numai 10 ani alături de orchestra Filarmonicii din Braşov, devenind la scurt timp după aceea o prezenţă constantă pentru scenele de concert din România, alături de multe dintre filarmonicile ţară, susţinând în acelaşi timp concerte şi recitaluri peste hotare, în Anglia, Belgia, Cehia, Coreea de Sud, China, Cuba, Elveția, Franța, Grecia, Germania, Irlanda, Italia, Mexic, Norvegia, Olanda, Polonia, Republica Moldova, Rusia, Suedia, Qatar, Ucraina. În anul 2005 a reprezentat România în concertul organizat la Bruxelles cu ocazia semnării Tratatului de Aderare a României şi a Bulgariei la Uniunea Europeană.

Diana Jipa a fost prezentă pe scenele unor importante festivaluri muzicale, între care se numără Festivalul Internațional “George Enescu” – ediția a XVIII-a, alături de Filarmonica „Moldova” din Iași; ediția a VII-a a Festivalului “Paganiniana” – Genova – a fost consacrată explorării relației dintre muzică, știință și tehnologia de vârf de atunci, prin alăturarea cercetătorilor din acele domenii cu participarea Dianei Jipa prin intermediul viorii clasice și a instrumentului “iperviolino”.

Diana Jipa a obţinut titlul de doctor în muzică la Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea prof. univ. dr. Valentina Sandu Dediu, instituţie la care obţinut şi diplomele de licenţă şi de master – cu tema „Cele 6 sonate pentru vioară solo de Eugène Ysaӱe” – la clasa de vioară a reputatului violonist şi profesor Florin Croitoru.

De-a lungul timpului a absolvit cursuri de perfecţionare susţinute de maeştrii Ṣtefan Gheorghiu, Wolfgang Marschner, Nataly M. Fichtengoltz, Petru Munteanu, Alexandru Gavrilovici, Sherban Lupu, Anatoly Resnikovsky, Rudolf Koelman, Isaac Schuldman, Krysztof Wegrzyn, dezvoltându-şi un repertoriu deosebit de vast.

ȘTEFAN DONIGA. Pianist

Ștefan Doniga este unul dintre cei mai activi și mai apreciați muzicieni români actuali, desfășurând o activitate artistică amplă, ce acoperă un spectru deosebit de larg, alături de apariţiile scenice numărându-se realizarea de ilustraţie muzicală pentru piese de teatru (deține un premiu pentru muzică de scenă), regie tehnică de operă, conceperea de scenarii de teatru şi balet (creator a două spectacole incluse în stagiunile 2012 -2103 și 2015-2016 ale Teatrului de Operetă bucureștean), traducerea şi publicarea de cărţi din domeniul artistic, management artistic, susținere de conferințe și comunicări publice.

Născut la Galaţi în anul 1979, pianistul Ştefan Doniga a absolvit cursurile Universitatăţii Naţionale de Muzică din Bucureşti în anul 2002, în decursul celor 5 ani de studii beneficiind de îndrumările profesorilor Viorica Rădoi, Oxana Corjos, Dan Grigore.

Ştefan Doniga a susţinut recitaluri şi concerte pe scene din România, Luxemburg, Ungaria, Ucraina, Cehia, Bulgaria, Moldova, Austria, Slovacia, Norvegia, Finlanda, Coreea de Sud, Franţa, Polonia, Italia, Mexic, Cuba, China, Marea Britanie. Prezenţele sale publice au fost reprezentate de apariţii solistice sau parteneriate camerale alături de artiști importanți ai scenei muzicale româneşti precum violoncelistul Marin Cazacu, flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, violoniştii Florin Croitoru, Diana Jipa, Rafael Butaru şi Ştefan Horvath, clarinetistul Emil Vișenescu, sopranele Irina Iordăchescu, Iulia Isaev, Sorina Munteanu etc. În anul 2000, Ștefan Doniga a reprezentat România la Primul Festival Balcanic al Tinerilor Pianişti de la Razgrad, Bulgaria, unde a primit Medalia Festivalului şi a participat, de asemenea, în cadrul a numeroase transmisiuni directe realizate de către Radiodifuziunea Română, fiind invitat să realizeze imprimări speciale alături de Orchestra de Cameră Radio.

Ştefan Doniga este singurul pianist român care a înregistrat integrala mazurcilor pentru pian de Alexandr Skriabin – o imprimare realizată în concert la Ateneul Român în anul 2005 şi difuzată în repetate rânduri, prin intermediul Uniunii Europene de Radio, de către postul muzical de radio german WDR 3. Artisul român a imprimat în premieră mondială concertele numerele 2 şi 3 pentru pian şi orchestră de Serghei Bortkiewicz, înregistrări produse de către Institutul Olandez pentru Muzică și realizate alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Janacek din Ostrava, aflată sub conducerea dirijorului David Pocelijn. Discul a fost publicat de casa olandeză BRILLIANT CLASSICS şi lansat la nivel mondial pe 16 martie 2018. Acesta a primit cronici extrem de favorabile din partea a două dintre cele mai importante reviste muzicale din lume – “Gramophone” şi “American Record Guide” și a fost desemnat „Înregistrarea lunii mai 2018” de către publicația online MusicWeb International. Compact discul a fost inclus de departamentul PIANO CLASSICS al editorului olandez în cadrul colecției „Russian Piano Concerts” alături de înregistrări semnate de Evgeny Kissin, Oxana Yablonova, Klara Wurtz.

În afară de aceste două materiale, activitatea discografică a lui Ştefan Doniga mai cuprinde: un compact disc dedicat compozitorului timişorean Remus Georgescu pe care apare în premieră varianta integrală a Suitei a II-a pentru pian alături de versiunea pianistului rus Dimitri Alexeev; un disc realizat impreună cu cvartetul slovaco-finlandez “Tangazzi” cuprinzând lucrări de Astor Piazzolla.

***

Violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga formează unul dintre cele mai de succes duo-uri din muzica românească actuală, cei doi muzicieni publicând două compact discuri și susținând, în perioada 2018 – 2020, peste 130 de concerte și recitaluri în 10 țări de pe 3 continente și peste 30 de orașe din România. Aceste evenimente au avut loc în cadrul turneelor naționale și internaționale „Un secol de muzică românească”, „DACIKA”, „Orchestra UNIREA leagă orașele Unirii”, „Romania Universalis”, „Intermeridian” edițiile I și a II-a, „LIPATTI – compozitorul, înregistrări în premieră”, „Doamnele muzicii românești”. Numai în ultimul an, cei doi artiști au produs peste 40 de producții video lansate online în cadrul seriilor „LIVE CLASSIC”, „REDESCOPERĂ ROMÂNIA”, „INTERMERIDIAN Online”, „EMINESCIANA 2.0”, „Sunetul Formelor”, „Doamnele muzicii”, „Romania Europolis” – proiecte care au totalizat peste 1.000.000 de vizualizări pe platformele social-media.

Participarea la concert este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă întrea 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Culturii și al ministrului Sănătății, emis în temeiul art. 44 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare.

***

Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

Sprijiniți muzica Filarmonicii Sibiu! Deveniți mecena prin donații onorifice în contul:

RO 86 TREZ 57621 G 370100XXXX (CUI/CF Filarmonica de Stat Sibiu: 4556263)

Urmăriți-ne pe: facebook.com/FilarmonicaSibiu | youtube.com/FilarmonicadeStatSibiu | instagram.com/filarmonicasibiu | https://filarmonicasibiu.app.link/asCULTa | tiktok.com/@FilarmonicaDeStatSibiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *