Vineri, 14 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu a găzduit seria de evenimente și activități prilejuite de sărbătorirea Zilei Culturii Naționale, organizate de bibliotecarii astriști. La deschiderea activităților au luat cuvântul Ioan Mihail Cruciat, manager interimar și Ana Coca, bibliotecar la Compartimentul Carte pentru Copii și Tineret.
Anul acesta, iubitorii de carte au avut parte de o sesiune de lectură publică, pe parcursul căreia au fost citite fragmente din opere ale unor scriitori români. În cadrul evenimentului dedicat Zilei Culturii Naționale și omagierii poetului Mihai Eminescu, au avut ocazia să participe tinerii creativi cu nevoi speciale Alexandra Calboreanu, Adrian Iagăru şi George Paraschiv, din cadrul Centrului de Cercetare „Mai Uman Sibiu”, împreună cu elevii Ana-Maria Ciuştea și Petru Lungu Maniu, ai trupei „Art Attack”, din cadrul Școlii Populare de Arte și Meserii „Ilie Micu”. Tinerii creativi au fost coordonați de Aleksandra Vonica, cercetător și membru fondator al Centrului, iar elevii actori au fost îndrumați de Johanna Adam, actriță. O parte din momentul dedicat lecturii publice a avut şi o secțiune în care tinerii creativi cu nevoi speciale au recitat poezii din operele lui Mihai Eminescu şi Ion Minulescu, împreună cu elevii actori, reușind astfel să creeze un spațiu artistic de incluziune socială.
Bibliotecarele Delia Berar și Ana Coca au lecturat poezii semnate de Lucian Blaga, Mihai Eminescu, Radu Stanca și fragmente din aforismele lui Constantin Brâncuși. A urmat apoi, un moment susținut de elevi ai Colegiului Național „Octavian Goga” Sibiu, care au citit din opera celui mai mare poet român, Mihai Eminescu.
Irina Racovițan, bibliotecar la Compartimentul Informare Bibliografică și Documentare a prezentat lucrarea „Calendar Cultural Sibian 2022”, una dintre cele mai longevive publicații ale Bibliotecii ASTRA. Autoarea a descris amănunțit metodele de cercetare și etapele parcurse în vederea alcătuirii acesteia, evidențiind date istorice și personalități culturale care sunt în centrul atenției anul acesta: Eugène van Itterbeek, profesor și scriitor, memorandiștii Nicolae Cristea, Iuliu Coroianu, Patriciu Barbu, Vasile Lucaciu, dr. Ion Rațiu, fiind, de asemenea, menționați Augustin Bunea, Francisc Hossu Longin, Alexandru Vaida-Voevod, dar și cunoscuții intelectuali astriști Andrei Bârseanu, Ioan Hannia, istoricul Andrei Oțetea, Octavian Codru Tăslăuanu, Vasile Goldiș, Aurel C. Popovici, Iacob Bologa, Gheorghe Mocioni, Horia Petra Petrescu. Au fost evidențiate sursele de informare utilizate pentru realizarea volumului și câteva evenimente semnificative din istoria orașului Sibiu aniversate în anul 2022: deschiderea primului spital atestat în 1292, deschiderea primului muzeu din România, Muzeul Național Brukenthal (1817), înființarea Colegiului iezuiților (1692) și deschiderea Băncii Albina din Sibiu (1872).
Vernisajul expoziției „Viață culturală sibiană în perioada interbelică”, realizată de dr. Bogdan Andriescu, custode al Compartimentului Colecții Speciale, a avut loc în prezența unui public interesat să descopere mărturii ale efervescenței culturale din perioada cuprinsă între 1924 și 1935, în orașul Sibiu. Materialele prezentate făceau parte din strategia de promovare a spectacolelor și evenimentelor de la acea vreme: reprezentații teatrale, concerte simfonice, spectacole folclorice, șezători culturale și reuniuni literare care au avut loc la Teatrul Orășenesc Sibiu, Sala Unicum, Sala Thalia și Sala Mare a Prefecturii Sibiu. Artiștii prezenți pe scena sibiană veneau din teatre de stat sau companii private. Sunt expuse, de asemenea, periodicele „Cuvântul Poporului” (1932), „Telegraful Român”(1929, 1933) și „Tribuna” (1934) care cuprind cronici ale evenimentelor prezentate în expoziție, acestea reflectând preocupările locuitorilor orașului Sibiu pentru cultură și educație în perioada interbelică.
În egală măsură, pasionații de lectură au prilejul de a admira expoziția „Autori români contemporani, apreciați de publicul sibian”, în care sunt cuprinse volume din colecția Compartimentului Împrumut Carte pentru Adulți. Ambele expoziții rămân deschise publicului larg până la sfârșitul lunii ianuarie a anului în curs.
A urmat apoi prezentarea cărților „Povestiri din suflet de copil” și „O călătorie în Lumea Calităților și a Defectelor” de Ruxandra Orga-Dumitriu, elevă în clasa a VII-a, la Școala Gimnazială „Regina Maria” Sibiu. Întâlnirea a fost moderată de Ana Coca, bibliotecară la Compartimentul Carte pentru Copii și Tineret. Susținută cu entuziasm de părinți și elevi ai școlii la care învață, tânăra și înzestrata autoare a citit fragmente din aceste volume, bucurându-se de atenția și aprecierea numerosului public prezent. Cei mai mici dintre spectatori au fost impresionați de întâmplările prezentate în povestea „Alexandru cel cu suflet bun”. Pentru a aduce valorile în care crede și pasiunea pentru lectură mai aproape de copii, Ruxandra a ales, împreună cu familia sa, să doneze zece dintre cărțile sale Bibliotecii ASTRA Sibiu.
În ultima parte a evenimentului, actorul și muzicianul Lucian Dragotă și tinerii care participă la Atelierele de dezvoltare personală prin actorie, organizate de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, au oferit publicului un moment teatral viu și dinamic. Aceștia au interpretat cu talent și exuberanță fragmente din piesele lui Ion Luca Caragiale, „O noapte furtunoasă” și „O scrisoare pierdută”, și poeme de Mihai Eminescu. Evenimentul s-a încheiat cu un recital de muzică susținut de Lucian Dragotă care a interpretat piese de muzică folk, pe versuri de Adrian Păunescu și Mircea Micu.
Mulțumim tuturor celor care au făcut posibilă desfășurarea activităților prilejuite de sărbătorirea Zilei Culturii Naționale: colaboratori și participanți, utilizatori ai bibliotecii publice sibiene, susținători ai participanților la eveniment.
***
Proiectele și activitățile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu se desfășoară cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.
Esti martorul unui eveniment sau ai informaţii care ar putea deveni o ştire?
Trimite-ne un mesaj la numărul 0742.566.653, WhatsApp, Signal sau Telegram
ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL
Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:
Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/
Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/
ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!