În urma investigațiilor jurnalistice în legătură cu proiectul inițiat de Popa Gheorghe, Ziua Online a cerut un punct de vedere partidului AUR, punct de vedere ce nu a fost acordat pâna la publicarea acestui articol.
După articolele apărute în mediul online pe siteul www.ziua-online.ro , de pe mailul [email protected] , dl. Consilier Local Gheorghe Popa a trimis un drept la replică care de fapt pare a fi o disculpare.
Popa Gheorghe vorbește în numele partidului sau ,,pă persoană fizică”?
Ca urmare a articolelor tendențioase apărute pe site-ul ziua-online.ro , cu referire la activitatea mea de consilier local și pentru că acestea conțin elemente care nu sunt adevărate, nu reflectă situația reală, mă văd nevoit să fac următoarele precizări:
Motivele încetării contractului:
Motivele încetării Contractului de administrare a Fondului Forestier al Comunei Vurpăr, județul Sibiu sunt:
- nerespectarea art.6 alin. 3 lit. a., b. prevăzut în Regulamentul din 5 octombrie 2017, respectiv asigurarea cu PRIORITATE a necesarului de lemn pentru POPULAȚIE.
- În urma verificărilor efectuate de către Comisia Activități Economico-Financiare, Agricultură, Amenajarea Teritoriului și Urbanism a Consiliului Local al comunei Vurpăr s-a constatat că masa lemnoasă exploatată a fost destinată cu prioritate agenților economici în timp ce cetățenii comunei au rămas fără lemne de foc.
- În anul 2020 din 2559 mc masă lemnoasă exploatată, CL Vurpăr a primit documente astfel: 511mc pentru populație și 1815.68 mc pentru agenți economici din afara comunei, pentru restul de 232mc neexistând documente justificative
- În anul 2021 din 3770 mc masă lemnoasă exploatată s-au primit documente de exploatare a 1472.03 mc pt populație și 1774.19 mc pentru agenți economici. Pentru restul de 523.78 mc nu există documente aprobate de Consiliul Local Vurpăr.
Înregistrări de plată neachitate?
De asemenea menționez că Ocolul Silvic Dealul Sibiului înregistrează întârzieri foarte mari la plata sumelor datorate comunei Vurpăr, ultima plată fiind efectuată după un an de zile, abia după ce a fost introdus pe Ordinea de zi a ședinței Consiliului Local a Proiectul de hotărâre privind rezilierea contractului de administrare.
Clăbucet este un administrator mai bun?
Astfel am propus identificarea unui administrator mai bun pentru fondul forestier al comunei.
Precizez că nu se muta vreun fond forestier, după cum se deduce din articol.
Motivele expuse mai sus sunt relevante în concluzia că actualul administrator al fondului forestier nu reprezintă interesul cetățenilor și există deficiențe majore în colaborarea cu acesta.
Prin urmare am propus scoaterea la concurs a postului de administrator. Nu am ales un alt ocol!
În numele Alianței pentru Unirea Românilor îi asigur, și pe această cale, pe locuitorii comunei Vurpăr, că aleșii săi în Consiliul Local reprezintă numai interesele cetățenilor, nicidecum interese individuale sau ale vreunei entități economice.
,,Partidul construit pe principii”, se aplică și la Sibiu?
AUR, un partid construit pe principii, vă asigură de tot suportul în vederea comunicării reale a situației din comuna Vurpăr.
Pe viitor, în vederea realizării de articole bine documentate, fără confuzii și respectând deontologia jurnalistică, am aprecia dacă ați solicita informații direct de la toate părțile implicate sau la care fac referire.
Cu considerație, Gheorghe Popa
Consilier local Alianța pentru Unirea Românilor.
Ziua Online informează corect și cu respect cititorii
Referitor la solicitarea informațiilor la care face referire, Ziua Online a cerut în data de 06.01.2022 un punct de vedere partidului AUR, neștiind că sediul central este la Sibiu, iar purtător de cuvânt este dl Consilier Local al Comunei Vurpăr Popa Gheorghe.
Dorim pe aceasta cale, să răspundem punctual la acest drept la replică pentru a nu fi indusă în eroare opinia publică.
În legătură cu afirmația domnului Consilier Gheorghe Popa „S-a constatat că masa lemnoasă exploatată a fost destinată cu prioritate agenților economici în timp ce, cetățenii comunei au rămas fără lemne de foc” adăugăm urmatoarele:
Doar anumite categorii de material lemnos se valorifică la populație, lemnul de lucru cu diametrul de maxim 24 cm se valorifică la populație, restul se valorifică prin licitație la operatori economici atestați pentru lucrări de exploatari forestiere.
Lemnul de lucru cu diametrul mai mare de 24 centimetri se valorifică ca lemn de lucru prin licitație pentru valorificarea superioară a produselor fondului forestier. Această prevedere este specificată în Legea 46/2008 – Codul Silvic, la articolul 59, alineatul 5^3.
Legea 46/2008 Codul silvic
Legea 46/2008, Codul silvic, alineatul (5^3) volumul disponibil rezultat ca lemn de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 cm şi ca lemn de foc din lucrările de îngrijire şi conducere a arboretelor, din tăierile de igienă executate în fondul forestier proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale se valorifică în condiţiile Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică în vigoare, în următoarea ordine de priorităţi:
a) pentru necesarul de lemn populaţiei din raza unităţii administrativ-teritoriale;
această cantitate se valorifică prin vânzare directă, iar cumpărătorul acesteia nu are dreptul de comercializare;
b) pentru consumul propriu al unităţilor de interes local de pe raza unităţii administrativ-teritoriale finanţate, integral sau parţial, de la bugetul de stat sau bugetul local, care nu desfăşoară activitate economică în sensul reglementărilor comunitare în domeniul ajutorului de stat;
această cantitate se valorifică prin vânzare directă, iar cumpărătorul
acesteia nu are dreptul de comercializare;
c) consumul propriu al administratorilor fondului forestier proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale;
d) în situaţia în care nu se poate asigura necesarul de lemn de foc din resursa prevăzută mai sus, unităţile administrativ-teritoriale pot hotărî să se asigure necesarul de lemn de foc şi din volumul rezultat prin aplicarea celorlalte categorii de lucrări silvotehnice.
Volumul disponibil de lemn de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 cm şi de lemn de foc, rămas după acoperirea necesarului de lemn se valorifică în condiţiile regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, în vigoare, prin licitație către operatori economici.
Cât despre contractul inițiat de dl. consilier, cu privire la mutarea fondului forestier în județul Vâlcea:
Potrivit codului silvic, Legea 46/2008:
Unul din principiile care stau la baza gestionării durabile a pădurilor sunt gestionarea pădurilor pe principiul teritorialităţii.
Administrarea, precum şi serviciile silvice, după caz, se asigură cu respectarea principiului teritorialităţii.
Ocolul silvic se constituie, funcţionează şi asigură administrarea şi/sau serviciile silvice pentru suprafeţe de fond forestier aflate în limitele teritoriale ale judeţului în care acesta are sediul social şi în judeţele limitrofe acestuia, cu respectarea principiului teritorialităţii.
Nerespectarea principiului teritorialităţii se sancţionează cu revocarea avizului emis pentru şeful ocolului silvic de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură.
Ce înseamnă principiul teritorialităţii?
Definiție – efectuarea administrării şi serviciilor silvice, după caz, pe bază de contract, pentru fondul forestier aparţinând persoanelor fizice, juridice şi unităţilor administrativ-teritoriale care nu şi-au constituit ocol silvic de regim, de către unul din ocoalele silvice autorizate care administrează fondul forestier aflat în limitele teritoriale ale judeţului sau în judeţele limitrofe în raza cărora se află proprietatea
Despre întârzierile de plată:
Cat despre întârzierea la plată, aspect dezbătut de dl. consilier Popa Gheorghe, putem spune că ocolul silvic în cauză a plătit către Primaria Vurpăr, toate obligațiile, chiar și cu întârzieri, a plătit toate penalitățile conform clauzelor contractuale.
Chiar consiliul local a blocat lemnul pentru populație
Neasigurarea lemnului de foc către populație prin autorizarea parchetelor, a fost blocată chiar de consiliul local sau de anumiți consilieri care au blocat punerea în aplicare a amenajamentului silvic prin exploatarea parchetelor în vederea asigurării de lemn pentru populație și realizarea de venituri pentru a respecta clauzele contractuale.
Chiar și așa, ocolul silvic a dus la indeplinire realizarea veniturilor pentru plata salariaților și obligațiile către proprietarul fondului forestier, în speță Primaria Vurpăr.
Precizăm faptul că o voce blondă susține că dl consilier vorbește în numele partidului.
Știrile inițiale:
Vurpăremii alături de ecologiști protestează duminică
NU UITA!!!
Esti martorul unui eveniment sau ai informaţii care ar putea deveni o ştire?
Trimite-ne un mesaj la numărul 0742.566.653, WhatsApp, Signal sau Telegram
ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL
Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:
Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/
Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/
ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!