Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut joi, 7 octombrie 2021, declarații de presă la finalul vizitei la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă.
Vă prezentăm în continuare transcrierea declarațiilor de presă:
Am făcut astăzi o vizită aici, la Cernavodă, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de intrare în funcțiune a primului reactor, care în continuare funcționează la parametri excepționali.
Am felicitat întreaga echipă și mi-am exprimat speranța că vom merge cu același nivel de performanță mai departe și vom realiza investițiile pe care ni le-am propus pentru a consolida baza energetică a României, în așa fel încât la un moment dat să devenim din importator de energie exportator net de energie.
Avem tot ce ne trebuie pentru a ajunge acolo, iar acordul cu partenerul nostru strategic cel mai important, cu Statele Unite ale Americii, este de bun augur și, în timp ce am vizitat diferitele locații, am aflat că suntem pe un trend foarte bun și lucrurile merg mai departe. Le doresc tuturor de aici mult succes!
În altă ordine de idei, legat de politică noastră internă probabil majoritatea, dragi români, ați aflat că a avut loc o moțiune de cenzură și guvernul, cum se spune mai colocvial, a fost dărâmat de unii politicieni care au dorit să arate pur şi simplu că au voturi suficiente ca să dărâme guvernul. Nu au nici o gândire pentru ce urmează după și evaluarea mea, oricât de trist ar suna, este că acest guvern a căzut victimă unor orgolii politicianiste, care nu au în spate nicio gândire pentru România sau pentru români. Aici suntem acum.
Foarte pe scurt, cum s-a ajuns aici: USR, care s-a dat mare partid reformist, a abandonat guvernarea la un moment dat din motive de ei știute, ceea ce nu a fost bine, dar s-a mai întâmplat ca partide să plece de la guvernare. Însă pentru USR nu a fost suficient, s-a aliat cu PSD și cu AUR și au dărâmat guvernul. Acum trebuie să găsim o ieșire din această criză în care am intrat, pentru că guvernul a căzut victimă acestor orgolii.
Pașii constituționali sunt bine-cunoscuți. Eu voi invita partidele parlamentare la consultări și voi încerca, împreună cu cei mai maturi, mai responsabil, să găsim o ieșire din această criză. Am decis că voi organiza runda de consultări luni, începând de la ora 12:00, voi avea consultări cu partidele parlamentare.
Sincer, nu ştiu dacă prima rundă de consultări va duce la o soluție, dar eu personal sunt total implicat și eu sunt hotărât să găsesc împreună cu partidele care au maturitatea politică necesară o ieșire din această criză, fiindcă nu putem să stăm peste iarnă fără guvern.
Suntem în pandemie, suntem în plin val patru, pentru că prea puțini români s-au vaccinat. Suntem într-o criză a prețurilor la energie care nu a fost generată de noi și este o criză globală și va trebui să-i facem față.
Pe de altă parte, suntem aproape în pragul iernii şi sunt nenumărate probleme, care trebuie să fie rezolvate de un guvern cu puteri depline, deci este clar, cu maturitate, cu calm trebuie să găsim soluţii pentru această criză guvernamentală.
Dacă aveţi întrebări, poftiți.
Sesiunea de întrebări și răspunsuri
Jurnalist: Domnule Preşedinte, pentru că aţi vorbit despre această alianță, care a dus la căderea guvernului, vreau să vă întreb dacă veți chema la consultări reprezentanții PSD, AUR, USR-PLUS împreună şi veți cere o variantă de premier din partea celor trei.
Președintele României: Partidele vor fi chemate separat la consultări, așa cum i-am chemat separat şi până acum.
Jurnalist: Dar, veți cere o nouă variantă de premier din partea celor trei?
Președintele României: Voi ţine consultări şi voi trage concluziile după.
Jurnalist: Aş vrea să vă întreb direct dacă aţi susţine un guvern minoritar PNL-UDMR, cu susţinere PSD, în Parlamentul României.
Președintele României: Am văzut că în media, în talkshow-uri, în articole, sunt foarte multe opinii, se vehiculează variante. Chestiunile sigur, teoretic, pot fi aşezate în diferite variante. Pe mine nu mă interesează teoria chibritului, pe mine mă interesează să avem un guvern care poate să gestioneze bine România şi asta voi căuta.
Jurnalist: Aseară, guvernul, în prima şedinţă după ce a fost demis de Parlament, a decis alocarea din fondul de rezervă a un miliard de lei către primării. Astăzi, atât PSD, cât şi USR, anunţă că această decizie este una de folosire a banilor aflaţi la dispoziţia guvernului în mod discreţionar şi că banii merg, mai ales, către primării conduse de reprezentanţi ai PNL şi ai UDMR. Şi PSD spune chiar că va face o plângere penală pentru abuz în serviciu pe numele lui Florin Cîţu şi vă face, de asemenea, responsabil şi pe dumneavoastră. Ştiaţi de această decizie şi cum vi se pare?
Președintele României: Este mai nou un hobby al unora de a mă acuza, de a acuza guvernul de tot felul de lucruri. Sunt tactici de poziţionare în vederea consultărilor şi a formării unui nou guvern. Eu sunt convins că guvernul şi premierul Cîţu fac toate lucrurile exact aşa cum este legal şi corect. Nu am niciun fel de emoţii în această chestiune. Pe de altă parte, este clar că acum, în pragul iernii, anumite autorităţi au nevoie de sprijinul guvernului şi sunt convins că în această perspectivă au fost făcute alocările respective. Că unii şi alţii nu sunt mulţumiţi, probabl că este expresia unei frustrări, pentru că nu ei sunt acolo, la cheia banilor, dar am discutat demult aceste chestiuni cu premierul Cîţu şi am primit toate asigurările că aceste alocări vor fi făcute strict în corelare cu nevoile comunităţii, autorităţii locale respective.
Jurnalist: Dacă-mi permiteţi, la rectifcare suma aflată la dispoziţia guvernului a fost majorată, iar explicaţia de atunci, de la rectificare, a lui Florin Cîţu era că banii sunt pentru urgenţe legate de pandemie. Vi se pare bună în acest context decizia?
Președintele României: Da, da! Suntem în plină pandemie. Este foarte trist şi sunt în situaţia să repet de nenumărate ori: Suntem în pandemie, valul patru ne-a lovit foarte rău. Valul patru ne-a lovit foarte rău și îi rog foarte mult pe români să meargă să se vaccineze. Suntem într-un paradox. Suntem în pandemie, avem arma pentru a termina pandemia, este vaccinul și în continuare lumea stă și nu se vaccinează. Nu, nu pot să înțeleg foarte bine aceste reticențe. Este un vaccin verificat și răsverificat pe miliarde de oameni între timp, este un vaccin care funcționează foarte bine și îi rog pe români să meargă să se vaccineze, să terminăm odată cu această pandemie și să ne vedem de treaba noastră.
Jurnalist: Am văzut că îi acuzați pe cei din USR că au ieșit de la guvernare fără nicio justificare. În același timp, USR, prin voce fostului ministru al justiției, Stelian Ion, vă face principal vinovat pentru această criză politică, ba mai mult, spunea că i-ați cerut să renunțe la proiectul de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Chiar ieri spunea că prelungiți artificial această criză ca să îi dați timp echipei câștigătoare să facă negocieri cu social-democrații. Întrebarea este dacă mai vedeți posibilă întoarcerea în coaliția de guvernare alături de PNL și UDMR a celor din USR. Şi dacă îmi mai permiteţi o scurtă întrebare de legată de pandemie, dacă din ordinul dat aseară, ordinul de ministru, dumneavoastră ați înțeles când trebuie purtată pe stradă masca. Mulțumesc.
Președintele României: Eu zic că masca trebuie purtată tot timpul până când se vaccinează destui și până scăpăm de această pandemie. Este o măsură de precauție simplă, ușor de folosit și eficientă. Nu vreau să comentez afirmațiile unui ministru care a fost dat afară fiindcă nu a făcut nimic. Iar în ce privește combinațiile de partide care vor duce la formarea unui nou guvern tocmai acest lucru va fi, dacă se poate, elucidat la consultări.
Jurnalist: În contextul în care Raed Arafat anunță o catastrofă medicală și Valeriu Gheorghiță compară situația de acum eu din România cu cea din Italia în apogeul valului trei de acolo sau chiar al valului doi, de ce încă nu sunt luate măsuri în ceea ce privește evenimentele private și concertele, practic acelea sunt momentele în care oamenii stau foarte mult împreună și se transmite virusul într-o proporție foarte mare. De ce nu sunt interzise cu totul?
Președintele României: Sunt convins că la Comitetul Național se discută aceste măsuri și cum dumnealor au toate datele relevante, vor lua măsurile care se impun.
Jurnalist: Dar până acum nu au făcut asta, au fost luate în cu totul alte zone măsuri, cum ar fi masca pe stradă, de exemplu, dar o nuntă, chiar și cu persoane vaccinate, se poate ține în continuare.
Președintele României: Din informațiile mele, dumnealor se bazează pe date colectate din toată țara și iau măsuri care trebuie luate în plan național pentru toată lumea, iar fiecare comitet județean ia măsuri suplimentare pentru ce se întâmplă acolo.
Jurnalist: Domnule Președinte, în urmă cu o săptămână premierul Florin Cîțu, cu drepturi depline atunci, spunea că exclude orice plafonare a prețurilor la energie. Acum, că este interimar, spune că dacă va fi din nou premier plin o să plafoneze prețurile la energie. Cum vă explicați lucrul ăsta, pare o monedă de schimb?
Președintele României: Nu cred că e o monedă de schimb, cred că este o schimbare de atitudine în funcție de evoluția pieței. Nu se aștepta nimeni să avem aceste creșteri fantastice la prețul gazelor, cum în realitate nu s-au așteptat experții, cum, de obicei, nu se așteaptă când apar crize să crească prețurile la energie așa de mult. Exact din acest motiv am dorit să atrag atenția autorităților europene că trebuie să acționăm repede și împreună. Am purtat o discuție lungă cu doamna președinte Ursula von der Leyen, când a venit în România să ne prezinte PNRR-ul, Planul Național de Redresare și Reziliență aprobat pentru România. Şi am avut o discuție pe această speță la Summitul din Slovenia de la care m-am întors aseară, am reușit împreună cu alții, care sunt la fel de preocupați, să punem această chestiune în centrul atenției Comisiei Europene, care a primit temă de la noi să pregătească un set de evaluări și măsuri pe care le vom discuta la sfârşitul lunii în Consiliu. Însă, până atunci, miniștrii energiei vor discuta împreună cu Comisia cele mai bune măsuri și cum aceste măsuri la nivel european trebuie corelate, trebuie negociate, discutate, nu vom putea să luăm măsuri foarte repede. De aceea, una din măsurile posibile este sigur plafonarea, o măsură care poate să ne treacă prin iarnă până când se pot pune în practică alte măsuri, fiindcă este nevoie de data aceasta de un set amplu de măsuri pentru a nu lăsa aceste prețuri să ducă la o explozie generalizată de prețuri în economiile europene.
Jurnalist: Concret, dumneavoastră susțineți ideea plafonării prețurilor la energie?
Președintele României: Da, sunt de acord cu această măsură, acum, pentru această iarnă, dar decizia este, evident, în altă parte.
Jurnalist: Domnule Președinte, Italia este prima ţară europeană care, acolo unde certificatul verde devine obligatoriu la locul de muncă, începând cu 15 octombrie. Considerați că o astfel de măsură este necesară şi la noi, măcar pentru medici și profesori, având în vedere că, iată avem şi peste 300 de morți pe zi, iar, dacă acest ritm se menține, ajungem la circa 10 mii de morți pe lună, ca şi cum am fi în război?
Președintele României: Este o măsură care se discută şi la noi. Știți bine că am avut această discuție. Este o măsură deocamdată în discuție, ca şi vaccinarea obligatorie. Eu nu sunt neapărat adeptul unor măsuri obligatorii şi cu represalii, dar dacă nu reușim prin alte măsuri să încetinim răspândirea virusului, de exemplu prin măsura cea mai naturală, prin vaccinare, atunci este posibil ca la un moment dat şi astfel de măsuri mai puțin populare să fie luate în discuție şi aprobate probabil acum de Parlament, cum Guvernul este interimar şi nu poate să dea ordonanțe de urgență. Or, astfel de măsuri care afectează libertatea cetățenilor se iau prin lege.
Jurnalist: Sunt spitalele din România un loc sigur?
Președintele României: Avem foarte mulţi specialiști foarte buni, avem medici foarte buni, personal medical foarte bun şi ei au toată admirația şi considerațiunea mea, dar, din cauza crizei sanitare care pune o presiune nemaiîntâlnită pe întregul sistem de sănătate, pe spitalele din România, din păcate, am avut accidente. Dar aceste accidente în unele situații, sigur, ar fi putut fi evitate dacă anumite măsuri s-ar fi respectat. Este absolut regretabil și ultima catastrofă pe care am avut-o la Constanța arată că pe de-o parte medicii stau 24 din 24 ca să îngrijească bolnavii și pe de altă parte dintr-un accident se pot întâmpla astfel de catastrofe. Dar, de aici, să nu tragem concluziile greșite. Spitalele din România, așa cum sunt ele, funcționează cu un personal dedicat și care lucrează pentru nu doar a proteja pacienții, ci pentru a-i face bine.
Jurnalist: Dar când ar putea Statul să garanteze siguranța pacienților din spitale? Și, dacă se poate, suntem la Cernavodă, când credeți că viitoarele reactoare vor fi gata, vom avea mai multă energie nuclear-electrică? Mulțumesc, domnule Președinte.
Președintele României: Situația precară a bazei materiale din majoritatea spitalelor noastre ne este cunoscută și am atras atenția în multe rânduri asupra acestor chestiuni, însă acum, cu Guvernul liberal și, în special, cu Guvernul Cîțu, am găsit și soluțiile. Soluțiile se găsesc în Planul Național de Redresare și Reziliență și în fondurile europene care vor fi folosite în continuare, în următoarea perioadă bugetară de 7 ani și de către România, sunt foarte, foarte mulți bani.
Suma sumarum, avem la dispoziție aproximativ 80 de miliarde, din care primele proiecte însumate pe 30 de miliarde de euro sunt cele din Planul Național de Redresare și Reziliență și aici am prevăzut, s-au prevăzut sume foarte mari pentru sistemul de sănătate publică, și pentru bază materială, și pentru perfecționare, și pentru extindere. Deci, aceste lucruri nu doar le povestim și le deplângem, am făcut ceva foarte concret pentru a ne pregăti de o ameliorare semnificativă în întregul sistem de sănătate din România.
Iar în ce privește extinderea Centralei de aici, din Cernavodă, ambiția conducerii Centralei este ca la orizontul anului 2030 să se pornească următoarea unitate, respectiv înainte de 2030 să se pornească Unitatea 1, cea pe care o menționăm astăzi, într-o formă retehnologizată, adică modernizată, și, în acest fel, România va putea să producă mult mai multă energie electrică și va putea să reducă semnificativ emisia de dioxid de carbon.
Jurnalist: Domnule Președinte, o să mă întorc la criza politică, dacă luați în calcul să îl desemnați încă o dată premier pe domnul Florin Cîțu.
Președintele României: Deocamdată, facem consultări cu partidele politice, după care voi face o analiză și voi anunța public pe cine voi desemna pentru formarea unui Guvern.
Jurnalist: Luați în calcul și declanșarea alegerilor anticipate?
Președintele României: Declanșarea alegerilor anticipate este o chestiune care se discută, așa teoretic, demult în România, însă Constituția noastră este construită pentru a garanta stabilitatea parlamentară. Este, în realitate, aproape imposibil de declanșat alegeri anticipate, nemaivorbind de faptul că probabil nici nu este de dorit, nu suntem nici măcar la un an distanță de alegeri parlamentare. Ce ar aduce? Aceleași partide, probabil cu aceleași procente, poate puțin, puțin modificate, ceea ce ne-ar exact înapoi în situația în care suntem astăzi. Deci, în teorie, în Constituție sunt prevăzute astfel de alegeri, însă ele, constituțional, nu sunt bine definite și nu au avut loc niciodată până acum, din aceste considerente, alegeri anticipate.
Faptul că un partid tot defilează cu alegeri anticipate mi se pare mai degrabă o formă de eschivă din partea acestui partid, decât altceva.
Jurnalist: De ce abia săptămâna viitoare consultări, având în vedere că vorbim despre o criză?
Președintele României: Crizele politice, de regulă, nu se pot rezolva foarte repede fiindcă se întâmplă atunci când politicienii nu se mai înțeleg între ei sau apar orgolii sau apar țâfne, cum am numit-o ieri. Am asistat la un entuziasm total nefondat și fundamental deplasat în Parlament, că a fost dat jos Guvernul. Și s-au lăudat ei că ce au făcut pentru români. Ei, ei pentru români au făcut că au dărâmat Guvernul în plină criză pandemică și în plină criză energetică. Deci una peste alta, eu rămân la părerea mea că această chestiune denotă un cinism care se ascunde la unii sub masca reformismului, la alții sub masca, cică, grijii pentru români, și așa mai departe. Deci, de orice am fi avut nevoie, numai de asta acum, nu. Însă lucrurile s-au întâmplat și partidele nu se mai înțeleg între ele. Nici câte două, darpăi câte trei, cât avem, în realitate, nevoie, pentru a forma o majoritate. Eu n-am vrut să… Aș fi putut să pornesc imediat consultările, dar n-am vrut să o fac. Le-am lăsat un pic de timp politicienilor și partidelor să se calmeze și să își dea seama că, de fapt, n-au rezolvat nimic. Au dărâmat Guvernul fără să aibă cea mai vagă idee ce se poate pune în loc și umblă toți cu tot felul de povești, care de care mai neverosimile. Unii, că să se refacă coaliția, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, dar s-a întâmplat. Alții, că vor anticipate, ceea ce tocmai am spus că e foarte puțin probabil să avem vredodată anticipate pe această Constituţie. Alţii de fapt nu vor nimic decât circ şi suspendarea preşedintelui, ceea ce este de-a dreptul caraghios într-o criză politică. Și atunci le las câteva zile să se calmeze, să revină cu picioarele pe pământ şi să încercăm prin consultări să găsim o soluţie. Repet, ca să nu mă mai întrebaţi şi săptămâna viitoare, nu sunt deloc convins că această primă rundă de consultări duce la o soluţie. Este nevoie pentru crizele politice nu doar de dorinţă şi de poveşti la televizor. Este nevoie de dorinţa de a face ceva, de a mişca lucrurile. Este nevoie de foarte multă maturitate şi, dacă vreţi să vă spun mai mult, este nevoie ca partidele să înţeleagă că România are nevoie de un guvern şi să cedeze din tot felul de pretenţii, ca să se găsească o majoritate pentru a forma un guvern. Nu va fi simplu deloc, ca să nu-şi imagineze cineva că ne aşezăm acolo, în două ore ne înţelegem şi facem un guvern. Din păcate, de data aceasta, nu este aşa simplu.
Jurnalist: O întrebare, dacă v-aţi făcut doza a treia.
Președintele României: Da, mi-am făcut doza a treia. Vă mulţumesc tuturor, vă doresc multă sănătate!
ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL
Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:
Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/
Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/
ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!