Declarațiile de presă susținute de Președintele României, Klaus Iohannis, înaintea participării la reuniunea Consiliului European

Mesajul Președintelui României cu prilejul Serbărilor Naționale Țebea 2024

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut joi, 24 iunie 2021, declarații de presă înaintea participării la reuniunea Consiliului European.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarațiilor de presă:

Bună ziua,

Peste câteva minute începe o nouă sesiune a Consiliului. Avem astăzi şi mâine foarte multe teme extrem de actuale şi de importante de discutat.

Vom începe, evident, să discutăm despre evoluția pandemiei, despre felul în care pandemia a fost combătută și măsurile pe care le-am luat. Acum trebuie să știm că suntem deja în faza în care avem din ce în ce mai puține cazuri și la noi în România, dar și în celelalte state membre și încercăm să tragem concluzii să vedem ce facem mai bine în următoarea criză care sperăm să nu vină, dar dorim să fim pregătiți. Şi aici vorbim despre management crizelor, și aici eu voi fi foarte clar, avem nevoie să îmbunătățim managementul crizelor la nivel european.

Avem, evident, concluzia că a fost foarte benefică implicarea Comisiei în achiziția de vaccinuri, în felul în care au ajuns ele în statele membre și eu voi spune foarte clar în continuare: este nevoie să avem mecanisme europene, care pot fi folosite în situații de criză în sistemele noastre de sănătate publică. Chiar dacă sănătatea publică este un resort național, am văzut că avem foarte multe lucruri comune și trebuie să mergem mai departe spre ceva ce aș putea să numesc eu Uniunea Europeană a Sănătății, deci să ne implicăm împreună pentru o mai bună sănătate publică.

Avem, evident, de discutat despre redresarea economică. O să vorbim despre aprobarea Mecanismului de accesare a fondurilor, aprobare care a trecut prin toate Parlamentele naționale și este o reușită. Acum Comisia poate să împrumute bani în numele Uniunii și să finanțeze toate aceste planuri naționale de redresare și reziliență. Sunt foarte multe lucruri de discutat aici și cred că vom găsi noi și noi soluții.

Pe urmă o să avem teme de politică externă, vom discuta despre relația cu Turcia. Vom discuta despre relația cu Federația Rusă, și mâine vom avea un Summit Euro în format extins, adică inclusiv cu participarea statelor membre care nu sunt încă în Zona Euro.

Iată teme foarte importante și pentru Uniune, și pentru noi în România.

Jurnalist: La Consiliu se va discuta despre relația Uniunii cu Federaţia Rusă, iar în acest context Franţa şi Germania tatonează ideea unui Summit cu preşedintele Vladimir Putin. Care este poziția României vizavi de o astfel de idee?

Președintele României: Acum, această chestiune o vom discuta în Consiliu şi voi spune acolo prima dată opinia noastră, şi nu în spațiul public. Dar pot să vă spun de acum că sunt probleme foarte diverse care trebuie discutate şi clarificate în relația cu Federaţia Rusă, fiindcă sunt anumite chestiuni pe care nu le putem tolera. Dar sunt anumite zone unde o discuție şi o colaborare ar fi benefică, de exemplu dacă vrem să avem un plan comun de combatere a schimbărilor climatice. Acolo trebuie să discutăm cu toţii, este o problemă globală care ne priveşte pe toți şi în acest context trebuie să avem cu siguranţă abordări care sunt fezabile. Deci, discuția va fi una foarte complicată, fiindcă părerile sunt foarte împărțite, dar este important, după părerea mea, să găsim o modalitate prin care putem să exprimăm cu multă fermitate poziția noastră bazată pe valori, dar pe de altă parte în chestiuni globale să găsim un canal de comunicare.

Jurnalist: Domnule Președinte, dacă se va ajunge la organizarea acestui summit UE-Federația Rusă, în mod normal la aceste summituri Uniunea Europeană este reprezentată de cei doi președinți, ai Comisiei și Consiliului. Considerați că ar fi necesar, având în vedere complexitatea relațiilor cu Federația Rusă, să fie o participare mai largă la un astfel de summit? Mă refer strict la România, țările baltice, Polonia, să fie parte la această masă a discuțiilor?

Președintele României: Cred că este cam devreme să discutăm despre format. Deocamdată discutăm chestiunile principiale.

Jurnalist: Multe dintre statele membre au deja programele naționale de redresare și reziliență adoptate de către Comisia Europeană, țara noastră a cerut o amânare cu încă o lună. Voia să vă întreb cum vedeți această situație, dacă ministrul Ghinea s-a descurcat bine și dacă țara noastră va reuși să primească anul acesta sau anul viitor fondurile necesare, în contextul în care au existat anumite observații venite din partea Comisiei Europene?

Președintele României: Situația, după părerea mea, este destul de bună, având în vedere că noi avem un Plan Național de Redresare și Reziliență finalizat, l-am depus și cred că aceste discuții cu Comisia sunt foarte benefice. Pot să vă spun și de ce. Nu ne-ar ajuta o aprobare rapidă acum, fără a merge în profunzime, fiindcă ulterior aceste proiecte trebuie implementate și decât să avem discuții ulterioare pe fiecare tranșă de finanțare, cum din păcate s-a întâmplat de multe ori până acum, prefer să avem toate aceste discuții și clarificări la început, să avem toate aspectele discutate și lămurite cu Comisia, după care să pornim la implementarea proiectelor, în așa fel încât să le putem implementa foarte repede și foarte bine, fără să ne oprim pe parcurs, cum s-a mai întâmplat, din păcate la fonduri europene, că s-a oprit finanțarea, că proiectul nu a corespuns. Mai bine sacrificăm încă o lună de zile sau două, clarificăm tot și când este gata pornim și le punem în practică.

Jurnalist: Domnule Președinte, astăzi la Consiliul European o temă importantă: evoluția pandemiei de COVID-19. În România campania de vaccinare a încetinit. Cum se poate impulsiona această campanie și cum vedeți faptul că specialiștii vorbesc de un val patru posibilă în toamnă?

Președintele României: Știm din istoria pandemiilor că ele se produc în valuri și într-adevăr noi am avut, și noi, din păcate, al treilea val destul de puternic, dar la noi campania de vaccinare a fost un succes. Noi, practic am oprit pandemia. Acum, însă, sigur, faptul că avem așa puține cazuri nu mai avem un interes foarte mare pentru vaccinare. Deci, avem un succes care cumva se vede într-o reducere a dorinței de vaccinare. Eu în continuare sunt de părere că vaccinarea este vitală. Cum ar fi să vaccinăm doar puțină lume și să ne trezim în octombrie sau în noiembrie cu un al patrulea val, fiindcă virusul evoluează? Vedem că apar tot la o lună, două noi forme ale virusului mai agresive, care se răspândesc mai ușor. Părerea mea în continuare, părerea mea sinceră este că fiecare român ar face bine să se vaccineze, dacă nu vrea să ajungă la spital.

Vă mulțumesc!

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *