Mesajul Președintelui României, Klaus Iohannis, transmis în cadrul Galei Aniversare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău

Vizita Președintelui României la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” împreună cu premierul din Luxemburg

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 6 octombrie 2021, un mesaj în cadrul Galei Aniversare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, Republica Moldova. Mesajul a fost prezentat de către Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial – Departamentul Cultură, Culte şi Minorități Naționale.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Transmit felicitări Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău cu prilejul împlinirii a 100 de ani de existență și salutul meu tuturor celor care își desfășoară activitatea în cadrul acestei instituții prestigioase de cultură!

Inaugurat la 6 octombrie 1921 ca cea dintâi instituție teatrală de limbă română din Basarabia, Teatrul Național „Mihai Eminescu” este frumosul rod al Marii Uniri, întărind prin arta dramatică identitatea românească a acestor meleaguri. Cu timpul, acest teatru a devenit, grație susținerii unor personalități artistice și politice de prim rang, una dintre cele mai însemnate instituții de cultură din Republica Moldova.

Astăzi, la Chișinău, limba română și teatrul ne reunesc și ne întăresc în credința că nicicând nu am fost despărțiți în spirit! Teatrul poartă cu sine speranța, încrederea, libertatea, forța de a proiecta și de a construi o lume mai bună, incluzivă, tolerantă. Toate acestea sunt valorile pentru care, în urmă cu un secol, românii au luptat, s-au jertfit și au realizat Marea Unire!

Medalia Centenară, pe care am conferit-o Teatrului Național „Mihai Eminescu” cu prilejul acestui jubileu, răsplătește meritele sale patriotice, civice și artistice incontestabile.

Înaltul Patronaj pe care l-am acordat Centenarului Teatrului Național „Mihai Eminescu”, alături de cel acordat de doamna Președinte Maia Sandu, reprezintă recunoașterea și aprecierea, în numele României, pentru întreaga activitate a teatrului din Republica Moldova.

Fie ca manifestările dedicate Centenarului primei scene din Chișinău să îmbogățească valorile teatrului românesc, luminat pe ambele maluri ale Prutului de strălucirea Luceafărului culturii noastre, Mihai Eminescu.

La mulți ani!

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *