La data de 29.07.2024, ofițeri de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului General Poliţiei de Frontieră (Direcţia de Prevenire şi Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere – DPCMIIT) și serviciile teritoriale ale poliției de frontieră Timișoara, Bihor și Arad, sub coordonarea procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală și împreună cu lucrătorii Inspectoratului General al Poliției Române și ai Inspectoratului General pentru Imigrări au pus în aplicare nouă mandate de percheziţie domiciliară pe raza judeţelor Timiș, Bihor, Arad și Ilfov şi a municipiului Bucureşti, precum și un număr de 8 mandate de aducere într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de migranți și trecere ilegală a frontierei de stat.
La sfârșitul anului 2023 a fost format acest grup organizat specializat în trafic de migranți
În baza probatoriului administrat, s-a reținut că la sfârșitul anului 2023, pe teritoriul României, a fost constituit un grup infracțional organizat format din cetățeni sirieni și români, având ca scop comiterea infracțiunii de trafic de migranți, prin activităţi de găzduire, transfer, călăuzire și transport, în scopul trecerii acestora în mod fraudulos a frontierei de stat a României, în vederea obținerii ilicite şi facile a unor importante sume de bani.
Astfel, mecanismul infracțional a presupus constituirea pe teritoriul României a mai multor celule infracționale care au acționat în mod unitar, prin facilitarea trecerii frauduloase a frontierei României atât cu Bulgaria, cât și cu Republica Serbia și Ungaria, a grupurilor ilegale de migranți, prin găzduirea temporară a migranților în diferite locații situate în zona adiacentă municipiului București, dar și în zona de vest a României, în scopul încercării de a trece fraudulos frontiera României cu Ungaria, destinația finală fiind Germania.
În realizarea activităților infracționale, liderii grupării organizate au racolat mai multe persoane, cu preponderență cetățeni români, cu rol de transportatori locali, care, animați de promisiunea unor câștiguri materiale într-un termen relativ scurt, au aderat la această grupare.
Au fost efectuate percheziții la o locație de tip safe-house utilizată de către membrii grupului de traficanți de migranți
Totodată, în cadrul acțiunii au fost efectuate percheziții, cu sprijinul Inspectoratului General pentru Imigrări Timișoara, la o locație de tip safe-house, situată în municipiul Timișoara, utilizată de către membrii grupului infracțional pentru găzduirea temporară a grupurilor de migranți.
Pe parcursul investigațiilor, începând cu luna ianuarie 2024, cu sprijinul serviciilor teritoriale ale Poliției de Frontieră Giurgiu, Timiş şi Arad, au fost documentate 5 transporturi de migranți pe ruta Turcia-Bulgaria-România-Ungaria-Austria/Germania, însumând 70 de persoane (provenind cu precădere din Siria, Irak, Iran şi Turcia) ascunse în mijloace de transport de mare tonaj, prin intermediul cărora membrii grupului au încercat să ii introducă și să îi scoată ilegal din România.
În funcţie de numărul de zile în care li se asigurau cazarea şi hrana, persoanele traficate plăteau sume cuprinse între 10.000 și 12.000 euro, inculpații împărțind banii între ei proporţional cu activitatea infracţională comisă (racolare, îndrumare, călăuzire, transport şi adăpostire).
În urma celor nouă percheziții domiciliare efectuate, au fost descoperite și ridicate sumele de 21.300 lei și 3.865 euro, înscrisuri cu valoare probatorie, precum și alte mijloace de probă. Pe parcursul acțiunii au fost depistați și 32 migranți, de naționalitate siriană, irakiană și pakistaneză.
De asemenea, opt persoane sunt conduse la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală pentru audieri.
În prezenta cauză penală, a fost inițiat și menținut un dialog constant cu autoritățile din Germania, Ungaria și Austria, prin intermediul EUROPOL, și cu autoritățile din Bulgaria, cu sprijinul SELEC.
Totodată, la acțiune a fost prezentă o echipă din cadrul EUROPOL – European Migrant Smuggling Centre, precum și polițiști ai Direcției Generale de Combatere a Criminalității Organizate din Bulgaria, pentru acordarea de sprijin în efectuarea audierii migranților depistați în urma activităților desfășurate în zona de vest a României.
NU UITA!
Esti martorul unui eveniment sau ai informaţii care ar putea deveni o ştire?
Trimite-ne un mesaj la numărul 0742.566.653, WhatsApp, Signal sau Telegram
ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL
Reclame: https://ziuaonline.com/reclame/
Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/
Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/
ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE